Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2016, 22:05
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Krátkometrážny dokument z Islandu vás fascinuje atmosférou a skvelými zábermi

FILMY A SERIÁLY ISLAND
Uložiť Uložené

Okamžitá potreba vzdialiť sa betónovej džungli.

Aj vy občas túžite odhodiť všetko za hlavu a odísť niekam veľmi ďaleko na miesta takmer nepoškvrnené človekom, aby ste si mohli aspoň na pár dní oddýchnuť? Nemáme na mysli klasické pobyty v našich horách alebo dovolenky v Chorvátsku či Taliansku, hoci i tu sa dajú nájsť tiché a osamelé miesta. Island je jednoznačne krajina, ktorá prekypuje panenskou prírodou a práve sem sa vydal fotograf Theo Gosselin. Dôvodom však nebola dovolenka ale silná túžba cestovať, meditovať a podľa jeho slov "rozprávať" sa s prírodou. 

Krátkometrážny dokument z Islandu vás fascinuje atmosférou a skvelými zábermi
Zdroj: fr.fotolia.com

V rámci projektu Disconnect dobre známej spoločnosti Adobe a jej fotobanky Fotolia sa často usporiadavajú cesty na prekrásne miesta, pričom posledná z nich sa sústreďovala na "krajinu ohňa a ľadu" - Island. Podľa sčítania obyvateľov na začiatku roka 2016 žije v tejto nepoškvrnenej prírodnej krajine približne 332 000 obyvateľov, čo nie je veľa. Gosselin to tu rozhodne nemal ľahké. Poveternostné podmienky v oblasti sú veľmi nepriaznivé a preto si zobral so sebou ďalšieho fotografa z Francúzska spolu s jeho pomocníkmi. Theo sa zoznámil aj s istým dobrovoľníkom pre miestny záchranný tím, ktorý mu objasnil, prečo je jeho práca v nepriaznivých podmienkach tak náročná. Výprava trvala niekoľko dní a umožnila Theovi vychutnať si atmosféru ostrova rovnako ako zoznámiť sa s tamojšími priateľskými obyvateľmi. 


S Gosselinom cestoval na Island aj režisér Pavlé Savic, ktorý zachytil podstatu cesty do päť-minútového videa. Stavíme sa, že vám spôsobí zimomriavky. "Cestovanie bez zoznamovania sa s ľuďmi nie je cestovanie ale len pohybovanie sa," cituje fotograf Alexandru David-Néel. Pokiaľ sa vám krátkometrážny dokument pozdáva, nevynechajte ani ich predchádzajúce zastávky na Filipínach a v Namíbii.

Krátkometrážny dokument z Islandu vás fascinuje atmosférou a skvelými zábermi
Zdroj: fr.fotolia.com
Domov
Zdieľať
Diskusia