Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2016, 18:56
Čas čítania 0:00
damnthat

Ochutnali sme pivá varené podľa 500-ročného stredovekého zákona

ZAUJÍMAVOSTI KAUFLAND PIVO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Leto je tu, osviež sa niektorou z pivných noviniek na Slovensku.

Prichádza leto a s ním nielen návaly horúčav, ale aj grilovačky, stanovačky, výlety, chatovačky a dovolenky. Okrem kúpania, či zmrzliny sa slovenský národ často osviežuje aj dobre vychladeným pivom. Jeden z najobľúbenejších nápojov často nesmie chýbať pribalený v ruksakoch, taškách, či kufroch áut. Aj preto sme sa pri príležitosti jedného významného pivného výročia rozhodli otestovať niekoľko noviniek, ktoré na Slovensko prináša Kaufland. 

Pred 500 rokmi, konkrétne 23. apríla 1516, vstúpil do platnosti Bavorský zákon o čistote piva nazvaný Reinheitsgebot, ktorý uzákonil bavorský vojvoda Viliam IV. v meste Ingolstadt. Zákon striktne nariaďoval všetkým pivovarníkom použitie troch základných povolených ingrediencií - vody, jačmeňa a chmeľu - pokiaľ teda chceli svoj nápoj nazývať pivom. Dovtedy sa bežne stávalo, že sa do piva pridávali aj rôzne byliny, sadze, či dokonca pŕhľava, alebo lysohlávky.

Pivo sa často varievalo aj z pšenice, čo prekážalo pekárom, ktorí tak mali väčšiu konkurenciu v odbere tejto ingrediencie. A boli to práve pekári, ktorí si tento zákon vynútili. Tento rok oslavuje prijatie  tohto stále platného zákona jubilejných 500 rokov. Keďže stále existujú pivovarníci, ktorí varia pivo práve podľa neho, rozhodol sa obchodný reťazec Kaufland pridať do svojej ponuky aj kvalitné nemecké pivá varené podľa tradičného zákona. My sme niekoľko z nich vyskúšali a prinášame vám naše postrehy ku značkám Stephansbräu a Leonsteiner

Ochutnali sme pivá varené podľa 500-ročného stredovekého zákona

Pod ruku (a do úst) sa nám dostali štyri nemecké pivá značky Stephansbräu a jedno pivo značky Leonsteiner. Štvorica pív Stephansbräu sa stále varí podľa zákona Reinheitsgebod a je to na nich cítiť. Stephansbräu Premium Pils (zelená plechovka) je ľahké svetlé jačmenné pivo plzenského typu vhodné aj pre ženy, či do letných horúčav. Nie je príliš horké a pôsobí osviežujúco. Stephansbräu Premium Lager (červená plechovka), teda výčapný ležiak, je jemne nasýtené pivo žltej farby s jemne nasladlou chuťou. Stephansbräu Naturtrüb (modrá plechovka) je horkastejšie kvasinkové pšeničné pivo s výraznou arómou a dojazdom. Štvoricu dopĺňa Stephansbräu Hefe-Weizen (žltá plechovka) s príchuťou grapefruitu, teda miešaný sladkastý nápoj s citrusovo-horkastou chuťou ružového grapefruitu a 50 percentami pšeničného piva. Ako piate sme vyskúšali pivo značky Leonsteiner, horkejší svetlý prémiový ležiak, ktorý bol napriek mierne väčšiemu obsahu alkoholu stále dostatočne osviežujúci.

Ochutnali sme pivá varené podľa 500-ročného stredovekého zákona

Všetky pivá chutili jednoznačne odlišne od bežných tuzemských značiek, za čo určite môže aj spomínaný Reinheitsgebod zákon. Pokiaľ by ste zatúžili ochutnať niektoré z pív vyrábaných podľa 500 rokov starého bavorského zákona, nájdete ich v predajniach obchodného reťazca Kaufland. Ten na pulty svojich predajní zaradil takmer dve desiatky noviniek, vrátane nami testovanej pätice, ktoré príjemne prekvapia nielen svojou chuťou, ale aj cenou.

Domov
Zdieľať
Diskusia