Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2016, 10:46
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Obi Wan Kenobi prvýkrát zasadne do režisérskej stoličky, aby na strieborné plátno priviedol Americkú idylu

FILMY A SERIÁLY EWAN MCGREGOR
Uložiť Uložené

Prvý trailer ukazuje zbesilosť konca 60. rokov v Amerike, ktorých atmosféra vás dokonale vtiahne do deja.

A teraz úprimne, pokiaľ by vás na ulici niekto náhodou zastavil s otázkou, či viete vymenovať aspoň troch držiteľov Pulitzerovej ceny, koľkí by zostali bez hanby? Pravdepodobne len málo z vás siaha po tomto type literatúry, takže predpokladáme, že meno Philip Roth vám nebude nič hovoriť. Práve tento americký spisovateľ túto cenu získal v roku 1998 za román Americal Pastoral, alebo Americká idyla, pokiaľ chcete. Dej knihy rozpráva príbeh Seymoura „Švéda“ Levova, skvelého univerzitného športovca, ktorý dospieva v povojnových rokoch všeobecnej hospodárskej prosperity, ožení sa s krásnou ženou a preberá otcov dobre výnosný obchod. Jednou vetou, žije si svoju americkú idylu. Tá sa začína rozplývať s príchodom roku 1968. Z jeho dcéry Merry sa totiž stáva neústupná aktivistka hnutia proti vojne Američanov vo Vietname, čo v tom čase nebolo prijímané príliš kladne. Na Seymoura doľahne tlak konca 60. rokov a rúcať sa začne nielen jeho rodina, ale i psychika. 

Obi Wan Kenobi prvýkrát zasadne do režisérskej stoličky, aby na strieborné plátno priviedol Americkú idylu
Zdroj: www.youtube.com

Prvá ukážka sa nás snaží vtiahnuť do deja hlavne predstavením doslova šialenej atmosféry okolo hnutia proti vojne a postupnou gradáciou, po ktorej síce možno nemáte chuť siahnuť po knihe, no do kinosály vás rozhodne pritiahne. To všetko umocňuje skladba Mad World a výborná práca s kamerou. Nakrúcanie snímky malo pôvodne úplne iné obsadenie, kedy na režisérskej stoličke sedel Phillip Noyce a hlavné roly si mali strihnúť Paul Bettany a Evan Rachel Wood, no po naťahovaní produkcie sa všetci rozhodli odstúpiť. Nakoniec bol do hlavnej úlohy obsadený Ewan McGregor, ktorý sa taktiež prekvapivo prvýkrát zhostil réžie celovečerného filmu. My mu samozrejme fandíme, no omnoho viac vzhliadame k dátumu 2. február, kedy sa do slovenských kín dostane pokračovanie legendárneho Trainspottingu.

Odporúčané
Ewan McGregor natočí seriál s Obi-Wanom pre Disney+. Koľko filmov napíšu a natočia tvorcovia Game of Thrones a The Last Jedi? Ewan McGregor natočí seriál s Obi-Wanom pre Disney+. Koľko filmov napíšu a natočia tvorcovia Game of Thrones a The Last Jedi? 16. augusta 2019, 10:51

Okrem neho vo filme uvidíme aj Jennifer Connelly, Dakotu Fanning, Uzu Aduba (Orange is the New Black), Molly Parker či Ruperta Evansa (The Man in the High Castle). Limitovaná premiéra je naplánovaná na 21. októbra, pričom následne po nej by mala byť snímka odpremiérovaná celoplošne. Keďže išlo doteraz o pomerne tichý projekt, slovenskí ani českí distribútori po nej zatiaľ nesiahli. 

Obi Wan Kenobi prvýkrát zasadne do režisérskej stoličky, aby na strieborné plátno priviedol Americkú idylu
Zdroj: cdn.movieweb.com
Domov
Zdieľať
Diskusia