Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2016, 19:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ľudstvo zje 140 banánov a vesmír sa rozšíri o 890 km: Čo všetko sa udeje počas jednej minúty?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

My si len spravíme čaj a iných 3050 ľudí ho za tú minútu stihne vypiť.

Za minútu sa dá stihnúť veľa vecí. Kým ty za minútu spravíš niečo nezáživné, tam za oknom sa stihne udiať veľa neuveriteľných vecí, či už pozitívnych alebo negatívnych. Za tých 60 sekúnd sa toho môže naozaj poriadne veľa pokaziť, a tak s nami nahliadnite do neuveriteľných štatistík.

Internet

Ľudstvo zje 140 banánov a vesmír sa rozšíri o 890 km: Čo všetko sa udeje počas jednej minúty?
Zdroj: matussedlak.com

Aktuálne čítaš tento článok. To nás veľmi teší. Iní ľudia počas svojho pobytu na internete robia omnoho šialenejšie veci. Napríklad na Amazone utratia až 83 000 €! To je poriadne veľa. Do Google vyhľadávača zasa ľudia zadajú cez 4 milióny nových požiadaviek a on im okrem nich zobrazí aj 5.5 milióna reklám. Používatelia Facebooku sú zrejme viac proadblockoví, kedže aj napriek 970-tisícom obnovení stránky stihne Facebook zobraziť len niečo vyše milióna reklám. Aktívni užívatelia sa však nájdu aj tam, tí si za minútu zazdieľajú a postnú  200-tisíc statusov a takmer 2.5 milióna fotiek a videí. V zajatí zeleného Whatsappu si však ľudia pošlú ani nie 350-tísíc fotiek.


Od modrému k modrému, na Twitteri sa za 60 sekúnd zjaví vyše 230 000 nových tweetov, z toho až štvrtina sú retweety. O svoj osobný život sa s nami delia aj používatelia Instagramu - za minútu svet obohatia o 215 000 fotiek. Ľudia sú teda stále kreatívni. To dosvedčuje aj to, že si za minútu pošlú 204 miliónov e-mailov! Ak by poslal za tú minútu každý len jeden e-mail, pri počítači by musela sedieť 1/34 všetkých ľudí. A treba sa aj zabávať - za vašu hodinu pozerania YouTube videí ich tam pribudne ďalších 72 hodín. To je 72 minút na každú minútu. To je šialené. Neozaostáva ani Vine, kde zasa pribudne 8 300 populárnych sedemsekundoviek.


A keď nás opustíš a bol si tu aspoň minútu, k dispozícii máš hneď 560 nových webov, ktoré ľudia stihli vytvoriť. Alebo sa budeš chcieť s niekým spojiť? Tvoja minúta na Skype bude jedna z 1.4 milióna prevolaných za tvojich 60 sekúnd.

Ľudia

Ľudstvo zje 140 banánov a vesmír sa rozšíri o 890 km: Čo všetko sa udeje počas jednej minúty?
Zdroj: peopleplace.eu

Počet ľudí na Zemi stúpa, no tie čísla sú poriadne závratné. Narodí sa 252 bábätiek (gratulujeme!) a zomrie 96 ľudí, z toho 17 na hlad (je nám ľúto!). To je 156 ľudí každú minútu a to je mierne znepokojujúce. Len žmurkni a na svete sú ďalší dvaja ľudia. Mužov sa rodí 51%, ale ženy žijú v priemere o trochu dlhšie, preto je 51% na svete ich. Z veselej témy života prejdime do pochmúrna - 9 ľudí sa nakazí vírusom HIV.


V našom tele prepumpuje srdce "len" niečo nad 7 litrov krvi a naše bunky sú svedkami šiestich miliónov chemických reakcií. Za minútu tiež asi 9-krát žmurkneš, ale to záleží na každom z nás. Čo je však pomerne všeobecné, za posledných 60 sekúnd nám poumieralo viac než 30 neurónov.


Zarobíte si asi dvanásť desatín centa (0.012 €). Príde ti to veľa? Bill Gates získa 15 000 eur, takže ešte neoslavuj. Za naše ťažko vydrené peniaze kúpime deťom za minútu 21 Barbie bábik a nakúpime 42 produktov od Apple. S výnimkou pesničiek, tých sa z iTunes stiahne až 15 000. Viac než Apple sú populárne obyčajné autá - predá sa ich až 144. Okrem nákupov sa dejú aj kriminálne činy - v USA za minútu až tri.

Jedlo

Ľudstvo zje 140 banánov a vesmír sa rozšíri o 890 km: Čo všetko sa udeje počas jednej minúty?
Zdroj: dwid.com

Spomínali sme už čaj, za minútu sa ho vypije 840 šálok. Kávy už 2711,  poriadna sila. Populárna je najmä Coca-cola, ktorej sa za 60 sekúnd spotrebuje až 48 tisíc produktov, z toho 38 tisíc v USA.


Aby sme neboli hladní, zjeme okolo 140 banánov a otvoríme 120 tisíc plechoviek a konzeriev s jedlom. Upečieme 21 000 koliesok pizze a za obeť ľudstvu padne 972 kilogramov popcornu. Banány sú teda poriadne v úzadí...

Príroda

Ľudstvo zje 140 banánov a vesmír sa rozšíri o 890 km: Čo všetko sa udeje počas jednej minúty?
Zdroj: science-all.com

Niektorí ľudia na životné prostredie zvyčajne zvysoka kašlú, čo dokazuje aj 119 ton odpadu hodeného do morí a oceánov každú minútu. Z povrchu Zeme zmizne 30 akrov (100x100 m) lesa a vyparí sa 960 miliónov ton vody. Ľudia do lesov vyhodia až 0.156 tony plastov. Otrasné.
Poďme na tú časť, ktorú až tak neovplyníme. Za krátkych 60 sekúnd je naša Zem vystavená 361 úderom blesku a zvuk všetkých hromov precestuje 116-tisíc kilometrov. Najväčší priemer vesmíru sa zväčší o 890 kilometrov a čo je horšie, zväčší sa aj púšť, za minútu o 123 metrov štvorcových.

Či už teda bola tvoja minúta akákoľvek, dúfame, že aspoň užitočná a produktívna. Každý si svoju minútu tvorí sám, tak dúfame, že práve tá tvoja minúta bude tou dobrou.

Domov
Zdieľať
Diskusia