Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2016, 14:26
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Americká armáda riadi svoje atómové rakety cez 40-ročné počítače na klasické diskety

TECH USA
Uložiť Uložené

Prečo? No lebo to funguje.

Každá veľmoc má v zálohe obrovský arzenál nukleárnych zbraní a výnimkou nie sú ani Spojené štáty americké. Málokto by ale predpokladal, že krajina s tak vyspelými technológiami ponechá svoj plán B počítačom, ktoré už majú odslúžených niekoľko desiatok rokov a preto si rozumejú so starodávnymi 8-palcovými disketami. A pokiaľ sa niekto náhodou opýta, že prečo generačne neaktualizovali na novšie a novšie modely, dostane od hovorkyne Amerického ministerstva obrany veľmi stručnú odpoveď "pretože to stále funguje".

Americká armáda riadi svoje atómové rakety cez 40-ročné počítače na klasické diskety
Zdroj: BusinessInsider/Pixabay

Podľa webu BusinessInsider a jeho informácií je na počítačoch zo 70. rokov koordinácia funkcií "súvisiacich s nukleárnymi bombardérmi, podporným letectvom a balistickými raketami", takže ide o strategický, a teda dosť dôležitý aspekt vojenských kapacít USA. Zaujímavosť ale spočíva v tom, že vláda Spojených štátov amerických vynakladá obrovské množstvá finančných prostriedkov na údržbu zastaralých technológií a jednorázová investícia do modernizácie by to dokázala citeľne zredukovať. Počas fiškálneho roka 2015 naliali do prevádzky súčasných systémov okolo 75% z 80 miliárd dolárov veľkého IT rozpočtu.

Domov
Zdieľať
Diskusia