Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2016, 12:26
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Google a Fiat vyrobia samojazdiace autá. Vraj chcú zlepšiť bezpečnosť na cestách

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Bližšia spolupráca má priniesť 100 nových kúskov s umelou inteligenciou.

Keďže internetový gigant nedisponuje kapacitami na výrobu hardvéru, pri každom fyzickom produkte musí spolupracovať s tým, kto ich má. Pri mobilných telefónoch sme to mohli postrehnúť už niekoľkokrát, z čoho vzišiel populárny modelový rad Nexus v niekoľkých generáciách, ktorý ponúka čistý operačný systém Android. A niečo podobné chce Google realizovať aj so samojazdiacimi automobilmi. Vďaka bližšej spolupráci s automobilkou Fiat Chrysler chce totiž vyrobiť 100 nových vozidiel s autonómnou technológiou, čo znamená, že nebude potrebné, aby za volantom sedel živý šofér, pretože ho nahradí prítomná umelá inteligencia s asistenciou skenerov, radarov a kamier, ktorá sa dokáže neustále zdokonalovať. Ako sme navyše mohli nedávno vidieť, eliminácia chýb spôsobených ľudským faktorom nie je iba reklamným ťahom, ale skutočnou realitou.

"Príležitosť spolupracovať s inžiniermi z FCA urýchli našu snahu vyvinúť skutočné samojazdiace auto, ktoré spraví z našich ciest bezpečnejšie miesto a umožní cestovať tým, ktorí nedokážu šoférovať," uviedol John Krafcik, CEO divízie Google zameranej na projekt s autonómnymi vozidlami. Prírastky k súčasným kúskom, ktoré gigant v týchto dňoch testuje na amerických cestách, by sa mali začať postupne objavovať v teréne už koncom tohto roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia