Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2016, 14:32
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Autopilot v Tesle zachránil majiteľa pred haváriou. Stačila malá nepozornosť a na vine by opäť bol ľudský faktor

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Video, ktorým sa pochválil aj sám Elon Musk, obletelo celý internet.

Pokiaľ sa menej technicky zdatného človeka spýtate, či dôveruje umelej inteligencii, odpoveď bude jednoznačná. A to isté bez akýchkoľvek rozdielov platí aj o autopilotovi, ktorým sú vybavené populárne elektromobily od americkej Tesly. Zveriť riadenie vozidla a teda i osud prítomných pasažierov niečomu, čo fyzicky vlastne ani neexistuje, je naozaj veľmi ťažké rozhodnutie. O niekoľko rokov neskôr to bude možno jednoduchšie, pretože narastie naša dôvera v robotických systémoch, momentálne je však na bode mrazu, nakoľko sú ešte len v rannom štádiu rozmachu. A nové video od jedného zo spokojných majiteľov elektromobilu Tesla Model S tomu teraz iba napomáha. Vie to aj sám Elon Musk a preto ho zverejnil vo svojom profile na sociálnej sieti Twitter, aby každý, kto pochybuje, vedel, že to, čoho sa tak bojíme, nás dokáže v prípade zlyhania ľudského faktora zachrániť.

Ako je teda možné vidieť nižšie, dotyčný cestoval s aktivovaným autopilotom po americkej diaľnici s pomerne kľudnou dopravnou premávkou až nestretol nepozorného vodiča väčšieho nákladného vozidla, ktorý mu bezohľadne vbehol do pruhu. A keďže si ani jeden toho druhého nevšimli, mohla z toho byť celkom vážna nehoda. V poslednej chvíli ho však našťastie zachránila ostražitá umelá inteligencia s asistenciou integrovaných radarov, kamier a senzorov. Po zvukovom upozornení na blížiace nebezpečenstvo nasledoval automaticky zrealizovaný manéver, ktorým sa počítač prostredníctvom pridelenej právomoci riadiť elektromobil s maximálnym prehľadom vyhol veľmi pravdepodobnej kolízii.

Domov
Zdieľať
Diskusia