Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2016, 11:07
Čas čítania 0:00
tomky

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

ZAUJÍMAVOSTI REBRÍČEK
Uložiť Uložené

Nájdeš si aj ty svoju vysnívanú krajinu?

Snom takmer každého človeka je pokojný a bezpečný život. Aj preto každoročne Inštitút pre ekonómiu a mier vyhodnotí globálny mierový index všetkých krajín aby možno aj tebe pomohli s výberom krajiny, ktorú buď len navštíviš alebo sa do nej aj presťahuješ. Krajiny sú hodnotené približne 20-timi kritériami, ako napríklad počtom vrážd na 100 000 ľudí,  pravdepodobnosť teroristickej aktivity, množstvo obetí z organizovaného konfliktu, ale aj finančné prispievanie na mierové misie OSN. Len pre informáciu, Slovensko sa nachádza na 23 priečke.

10. Česká republika 

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať
Zdroj: pixabay.com

Foto: Jakub Hruška

Krajina skvelého piva a skvelej kuchyne  sa po 4 rokoch vrátila do top 10, keď sa medzi rokmi 2011 a 2012 prepadla z piateho na trináste miesto. Dôvodom prečo sa Česká republika nachádza na desiatej priečke je stabilný politický systém, tolerancia, veľmi nízka miera vrážd a silný boj s korupciou a nízke výdavky na militarizáciu. Takisto Česká republika nehraničí so žiadnym štátom, ktorý by sa nachádzal v ozbrojenom konflikte.

 9. Austrália 

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Foto: Patty Jansen 

Tá si polepšila oproti roku 2014 o 6 priečok, a okrem mieru ti ponúkne nádherné pláže, multikultúrne mestá a nepoškvrnenú prírodu. Dôvodom, prečo je Austrália na deviatej priečke je okrem veľmi stabilného politického systému aj zníženie účasti vo svetových konfliktoch (vďaka čomu si polepšila aj Slovenská republika), vysoká bezpečnosť svojich obyvateľov, zdravotná starostlivosť a celková vysoká kvalita života. To, čo Austrálii však pohoršuje, sú stále vysoké vojenské výdavky, pravdepodobnosť teroristických útokov a nepripravenosť na zmenu klímy. Za zaujímavosť sa dá považovať to, že agentúra, ktorá túto štúdiu vypracovala, má sídlo práve v spomínanej oceánskej krajine.

8. Japonsko 

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Hlavné mesto tejto ázijskej krajiny Tokio je považované za najbezpečnejšie mesto na planéte, takže Japonsko sa v top 10 musí nachádzať. 8. priečku si drží už druhý rok po sebe. Dôvodom, prečo je na ôsmej priečke, je vysoká životná úroveň, veľmi striktná výchova, reakcie na živelné katastrofy (napr. na zemetrasenie a tsunami v Tóhoku v roku 2011) a tzv. “mierová zmluva“, ktorá vzišla do platnosti po druhej svetovej vojne, kde sa píše, že Japonsko sa nezúčastní žiadnych svetových konfliktov. Táto “zmluva“ bola reinterpretovaná v roku 2014, kde boli japonskej armáde pridelené vyššie právomoci, ako napr. pomoc spojencom pri ohrození.  Miera vrážd v Japonsku je extrémne nízka – 4-tá najnižšia svete. Čo však môže byť paradoxom, je aj prítomnosť Yakuzy, ktorá je mnohými považovaná za niečo podobné vláde. Pri už spomínanom zemetrasení v Tóhoku, Yakuza zaslala na miesto katastrofy stovky nákladných áut s potravinami, nápojmi a inými potrebnými predmetmi.

7. Kanada

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Foto: Flickr

Druhá najväčšia krajina na svete, v ktorej žije iba 33 miliónov ľudí, je mnohými vysnívaná destinácia, kvôli čistej prírode a stereotypne milým ľuďom. Dôvodom, prečo je Kanada na siedmej priečke, je vysoká životná úroveň, vysoká úroveň zdravotníctva, nízka kriminalita, stabilná vláda a dobré pracovné príležitosti. Podľa rebríčka konzultačnej spoločnosti Mercer, sa až 5 kanadských miest umiestnilo v top 35 miest podľa kvality života. Podľa britského týždenníka The Economist sú práve kanadské mestá Toronto a Montreal uvedené ako 2 najlepšie miesta na život na planéte. Čo však Kanadu môže ohroziť, je hrozba terorizmu, keď v októbri 2014 ozbrojený útočník zastrelil v Ottawe kanadského vojaka.  

6. Fínsko  

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Foto: Flickr

Krajina tisícich jazier, známa hlavne vďaka hokeju a metalu. Dôvodom, prečo je Fínsko na šiestom mieste, je už okrem u iných krajín spomínaného vysokého štandardu života a vysoko kvalitných zdravotníckych zariadení, aj rovnosť pohlaví, najlepšie školstvo na svete a nízka miera kriminality. Aj napriek tomu, že Fínsko má dodnes povinnú vojenskú službu, sa fínska armáda zúčastňuje iba mierových operácií OSN. V čom si však Fínsko spolu s Ruskom, Francúzskom a Španielskom pohoršilo, je politická stabilita. 

5. Švajčiarsko 

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Foto: Flickr

Je už 3 roky po sebe na piatom mieste. Dôvodom, prečo je Švajčiarsko na piatom mieste je neutralita, politická stabilita, bankovníctvo, veľmi dobré vzťahy so susediacimi krajinami a vysoká účasť obyvateľov na referendách, ktoré sú pomerne časté. Ako zaujímavosť je možné považovať to, že väčšina mužov medzi vekom 20 – 34 rokov prešla vojenskou službou a kurzom ako zachádzať so zbraňou. Po ukončení vojenskej služby je možné ponechať si zbraň. Zbraň však až na výnimky musí mať vlastník doma, a každý rok prejsť zbraňovým kurzom znova.

4. Nový Zéland

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Foto: Flickr

Už od roku 2007 sa pohybuje v top 4 najbezpečnejších krajín (v roku 2010 bol na 1 mieste). Dôvodom, prečo je Nový Zéland na štvrtom mieste je vďaka nízkemu počtu osôb vo väzení, silným vzťahom s Austráliou, kvalite životného prostredia, na svoju rozlohu nízkym počtom obyvateľov a žiadnym externým ani interným konfliktom. Medzi ďalšie faktory sa dá zaradiť rasová znášanlivosť, nízka miera korupcie, znečistenia vzduchu a silné sociálne zabezpečenie. Práve Nový Zéland bol tou krajinou, ktorá zosadila Island z prvej priečky v roku 2010.

3. Rakúsko 

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Foto: Flickr

Naši západní susedia sa už 2 roky po sebe umiestnili na bronzovej priečke. Dôvodom, prečo je Rakúsko na treťom mieste je to, že je to jedna z najbohatších krajín na svete, ich ekonomická kooperácia s inými krajinami, dobré vzťahy medzi obyvateľmi, relatívne rovnaká výška platov, nízky výskyt demonštrácií a neutralita, vďaka ktorej sú výdavky Rakúska na militarizáciu iba 0,6 % ich HDP, čo je extrémne nízke číslo (USA majú 3%).  Okrem už spomenutej ekonomickej kooperácii s inými krajinami majú veľmi dobrú kooperáciu s východoeurópskymi krajinami, vďaka istej úlohe mostu medzi západnou a východnou Európou. 

2. Dánsko

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Foto: Flickr

4 roky po sebe je táto malá škandinávska krajina na 2. mieste.  Dôvodom, prečo je Dánsko na druhom mieste, je vysoká životná úroveň, jedno z najlepších školstiev na svete, nízka miera kriminality (v Kodani údajne nie je ani jedna “zlá“ časť), ochrana osobných práv a vysoký príjem. Dánsko mierne padlo v hodnotení po zvýšených vojenských výdavkoch po útokoch v Kodani v roku 2015. Zaujímavosťou môže byť, že dokonca ani počas okupácie nacistického Nemecka obyvatelia Dánska nebojovali

1. Island

10 najbezpečnejších krajín sveta, v ktorých by ste chceli bývať

Za posledných 9 rokov sa táto ostrovná krajina s najväčším indexom spisovateľov umiestnila na 1. priečke 8x. Dôvodom, prečo je Island na prvom mieste je nízka miera vrážd, pokojná povaha tamojších obyvateľov, 100 % miera gramotnosti, ktorá je priamo spojená s už spomenutými vraždami a mierou zločinnosti. Okrem kolapsu bánk v roku 2008 sa na Islande v podstate nikdy nič neudialo, čo by nasvedčovalo preradeniu na nižšie priečky. 

Anketa:
V ktorej z týchto krajín by si chcel žiť?
Česká republika
Austrália
Japonsko
Kanada
Fínsko
Švajčiarsko
Nový Zéland
Rakúsko
Dánsko
Island
Česká republika
6 %
292 Hlasov
Austrália
7 %
361 Hlasov
Japonsko
5 %
234 Hlasov
Kanada
21 %
987 Hlasov
Fínsko
4 %
214 Hlasov
Švajčiarsko
12 %
597 Hlasov
Nový Zéland
16 %
752 Hlasov
Rakúsko
5 %
238 Hlasov
Dánsko
6 %
301 Hlasov
Island
17 %
838 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia