100 % sa budú zalizovať za ušami aj „mäsožravci“.
Záhradné párty nemusia byť iba pre mäsožravcov. Práve naopak, na gril sa dokonale hodia odľahčené, zdravšie a ešte aj chutnejšie suroviny. Naučíme ťa, ako pripraviť dokonalé menu, ktoré ocenia aj vegáni či vegetariáni. Aby bol výsledok dokonalý, potrebuješ poznať niekoľko tipov a trikov a potom sa už len stačí pustiť do experimentovania.
🍆 Zelenina
Na gril sú vhodné všetky druhy koreňovej zeleniny, ale aj paprika, cuketa, baklažán či špargľa. Neboj sa kalerábu ani paradajok. Odporúčame pevnejšiu zeleninu, aby sa na horúcom grile nerozpadala.
Profi tipy: cuketu a baklažán pred grilovaním posoľ a nechaj 15 minút odstáť. Zbavíš ich vody a horkosti. Zemiaky predvar alebo zabaľ do alobalu, prípadne nakrájaj na tenké plátky. Paradajky môžeš prekrojiť na polovicu. Ak budeš pripravovať zeleninové špízy, drevené špajle namoč na 10 minút do vody, aby sa nespálili. K zelenine sa hodia bylinky a olivový olej.
🧈Tofu
Je jednoduché na prípravu, dá sa použiť na mnoho spôsobov a ocenia ho všetci, ktorí si chcú pochutnať na dobrom jedle. Ladí s rôznymi bylinkami, omáčkami aj marinádami, pripravuje sa rýchlo a veľmi jednoducho. Značka LUNTER uviedla na pulty obchodov Tofu for Grilling, Smoky BBQ – „Chuť Texasu“, ktoré je marinované a tým pádom ho už netreba dochucovať. Okrem toho nájdeš v LUNTER portfóliu ešte aj grilovacie príchute Sweet chilli a grécky Gyros.
Profi tipy: Jedna kocka tofu má milión spôsobov využitia. Dá sa nakrájať, drviť, strúhať, mixovať, grilovať – na sladko aj na slano. Na gril ho polož v celku. Ak chceš menšie kúsky, prekroj ho priečne alebo rovno nakrájaj na kocky a napichuj na špízy.
🧀Syry
Sú skvelou voľbou, ktorá oživí každú grilovačku. Nie všetky syry sú však vhodné na rozpálený rošt. Odporúčame preto siahnuť po tých s pevnou štruktúrou, aby vydržali vysokú teplotu a neroztiekli sa. Ideálne sú oštiepky, halloumi, hermelíny ale aj parenice.
Profi tipy: Syry vyber z chladničky hodinu pre grilovaním. Na grile ich obracaj opatrne a snaž sa ich neprepichnúť, aby nevytiekli. Pre istotu vždy použi tácku alebo alobal.
🍄🟫Huby
Na gril sa hodia celé klobúčiky šampiňónov, portobello ale aj plávky či dubáky. Môžeš ich aj nakrájať a grilovať v tácke alebo na alobale. Hostí rozhodne očaríš hubami plnenými syrom, kúskami zeleniny a byliniek.
Profi tipy: huby nikdy neumývaj, zostal by na nich sliz. Stačí ich utrieť alebo oškrabať od hliny a nezabudni odkrojiť suchú nožičku. Na rošte ich pokojne umiestni na najhorúcejšie miesto.
🍉 Ovocie
Ovocie môžeš podávať na párty ako netradičný dezert. Na rošt sa hodí ananás, banán, jablká, hrušky, melón alebo figy. Pri výbere dbaj na pevnú dužinu a zrelosť. Prezreté alebo veľmi mäkké kúsky na gril nedávaj. Ugrilované ovocie je ideálne skombinovať so zmrzlinou, feta syrom alebo pokvapkať citrónovou šťavou.
Profi tipy: Nezabudni na tuk, dužina ovocia sa totiž lepí na rošt. Ovocie griluj pri nižšej teplote, najlepšie vtedy, keď už plameň pomaly vyhasína.
Jednoducho, na grile sa dá pripraviť výnimočná hostina aj bez klobások či steakov. Stačí pustiť uzdu fantázii a experimentovať. Napríklad môžeš spraviť vegánsky hot-dog, ktorý si zamiluje nielen vegán, ale aj mäsožravec. Recept nájdeš nižšie.
Ingrediencie:
- LUNTER tofu for grilling SMOKY BBQ
- jalapeño
- cherry paradajky
- BBQ omáčka
- poľníček
- vegánska majonéza
- fritovaná cibuľka
- olivový olej
Postup:
SMOKY BBQ tofu ugriluj v celku, následne ho podrv v rukách do misky. Pridaj BBQ omáčku a dôkladne premiešaj. Hot-dog pečivo vydlab, potri majonézou a potom pridaj listy poľníčka. Na ten nalož opečené tofu, jalapeño, a cherry paradajky. Na záver posyp hot-dog opraženou cibuľkou.