Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2024 o 16:42
Čas čítania 1:12
Karolína Fejtová

Starostka Paríža sa kúpala v Seine. Chcela dokázať, že rieka je čistá

ZAHRANIČIE FRANCÚZSKO OLYMPIJSKÉ HRY
Uložiť Uložené

Starostka Paríža Anne Hidalgo sa v stredu ponorila do Seiny, aby dokázala, že voda v rieke je dostatočne čistá na to, aby sa v nej mohlo plávať na olympijských hrách.

Päťdesiatročná regionálna politička v plaveckých okuliaroch a neoprénovom obleku plávala prsia, potom si ponorila tvár a začala plávať kraulom. Plávala asi 100 metrov proti prúdu a po prúde.

Pridali sa k nej vysokopostavení miestni úradníci a Tony Estanguet, trojnásobný olympijský víťaz v kanoistike, ktorý stojí na čele organizačného výboru parížskych hier, ktoré sa otvoria 26. júla.

Na rieke sa 30., 31. júla a 5. augusta uskutoční plavecká časť olympijského triatlonu a 8. a 9. augusta plávanie na otvorenej vode.

Prezident Emmanuel Macron pôvodne prisľúbil účasť na plávaní s Hidalgom, ale nezúčastnil sa na ňom, pretože je zaneprázdnený riešením politickej krízy spôsobenej jeho rozhodnutím vypísať minulý mesiac predčasné parlamentné voľby.

Nie je to vynikajúce, ale na plávanie je to dobré

Na zabránenie úniku odpadových vôd do Seiny sa investovalo 1,4 miliardy eur. Začiatkom júla, keď silné dažde konečne ustúpili slnečnejšiemu počasiu, vzorky ukázali, že rieka je pripravená na kúpanie a triatlon.

Odporúčané
Vo Francúzsku súdia muža, ktorý cudzincom dával znásilňovať svoju 71-ročnú manželku. Všetko si filmoval Vo Francúzsku súdia muža, ktorý cudzincom dával znásilňovať svoju 71-ročnú manželku. Všetko si filmoval 15. septembra 2024 o 9:30

„Výsledky testov nie sú vynikajúce, nie sú ani hrozné, sú priemerné. Ale v súčasnosti je voda vhodná na plávanie,“ poznamenal Marc Valmassoni zo skupiny Surfrider, ktorá sa venuje kampani za čistú vodu a ktorá od minulého roka vykonáva na Seine týždenné testy.

Dážď a búrky komplikujú čistenie, pretože preťažujú parížsku podzemnú kanalizačnú sieť, ktorej časť pochádza z 19. storočia. Vďaka čisteniu Seiny sa na ňu napojili tisíce domov a lodí, ktoré predtým nemali kanalizačné prípojky. Keďže kanalizácia bola upchatá, nevyčistené odpadové vody sa museli vypúšťať späť do rieky.

„V predvečer olympijských hier, keď bude Seina zohrávať kľúčovú úlohu, je táto akcia ukážkou úsilia, ktoré mesto a štát vynakladajú na zlepšenie kvality vody v Seine a ekologického stavu rieky,“ uviedol v utorok úrad primátora.

paříž, seina
Zdroj: freepik/jc studio
Domov
Zdieľať
Diskusia