Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. apríla 2024, 11:22
Čas čítania 0:30
Aneta Gospičová

Mladí Slováci vyvíjajú technológiu, ktorá dokáže „vyčistiť“ vesmír. Roboty opravia satelit či prenesú náklad

SLOVENSKO POSITIVE VIBES SPRÁVY Z DOMOVA VEDA A VÝSKUM VESMÍR
Uložiť Uložené

Space scAvengers spolupracujú s astrobiologičkou Michaelou Musilovou a s Európskou vesmírnou agentúrou.

Mladí Slováci zo Space scAvengers vyvíjajú technológiu, ktorá vie vo vesmíre opravovať satelity, odstraňovať vesmírny odpad či prenášať náklad. V projekte využívajú umelú inteligenciu, ale aj strojové učenie, informuje Startitup

Výskumný tím pracuje na multiagentných systémoch, ktoré dokážu vykonať servisné operácie vo vesmíre. V projekte tak využívajú tím robotov, kde má každý svoju vlastnú úlohu. Roboty navzájom medzi sebou komunikujú a pracujú bez potreby ľudských pokynov.

Space scAvengers spolupracujú s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a aj s Michaelou Musilovou, slovenskou vedkyňou, ktorá sa zameriava na astrobiológiu a simulované misie na Mars.

„Naším cieľom je stať sa kľúčovým hráčom na trhu s vesmírnymi službami, poskytujúc inovatívne a cenovo dostupné riešenia pre operácie na obežnej dráhe, vesmírnu dopravu a správu vesmírneho odpadu,“ informuje technický riaditeľ a iniciátor projektu Marek Gebura.

Medzinárodná vesmírna stanica.
Medzinárodná vesmírna stanica. Zdroj: Getty Images/NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia