Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. apríla 2024, 9:27
Čas čítania 0:54
TASR

FOTO: Stroskotancov na opustenom ostrove zachránil nápis HELP z palmových listov. Na oceán vyplávali ešte na Veľkú noc

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Na ostrovčeku mali prístup k pitnej vode a jedlu.

Americká pobrežná stráž vo štvrtok oznámila, že sa jej podarilo zachrániť troch stroskotancov, ktorí uviazli na opustenom ostrove v západnej časti Tichého oceánu. Piloti lietadla amerických námorných síl ich lokalizovali podľa nápisu „HELP“ (POMOC) vytvoreného z palmových listov. 


Mužov v utorok našli v dobrom zdravotnom stave na neobývanom 32-hektárovom ostrovčeku Pikelot, približne 660 km juhovýchodne od ostrova Guam, uviedla americká pobrežná stráž. Ich identitu a štátnu príslušnosť nezverejnila.

Na plavbu sa vydali ešte na Veľkonočnú nedeľu

Trojica skúsených námorníkov sa ešte na Veľkonočnú nedeľu vydala na plavbu na 20-metrovom otvorenom člne s prívesným motorom z atolu Polowat východne od ostrovčeka Pikelot.


O šesť dní neskôr, keď sa nevrátili, ich neter zalarmovala úrady a americká pobrežná stráž v spolupráci s námorníctvom spustila záchrannú akciu. Pôvodná oblasť pátrania mala viac ako 78-tisíc štvorcových námorných míľ, priblížila pobrežná stráž.

HELP, stroskotanci
Zdroj: US Coast Guard Forces Micronesia


Lietadlo amerických námorných síl P-8 Poseidon spozorovalo provizórny nápis „HELP“ z palmových listov a spustilo záchrannú akciu. „Tento vynaliezavý čin bol kľúčový pri ich lokalizácii,“ povedala predstaviteľka americkej pobrežnej stráže Chelsea Garciová.


Mužom vlny poškodili závesný motor na ich člne a privolať pomoc nedokázali, pretože na vysielačke sa vybili baterky, napísala americká televízia CNN. Na ostrovčeku, ktorý je súčasťou Mikronézie, mali prístup k pitnej vode a jedlu.


Na Pikelote stroskotali tri osoby aj v roku 2020, keď ich lodi došlo palivo. Americkej armáde sa ich vtedy podarilo nájsť vďaka nápisu „SOS“ na pláži.

stroskotanci, záchrana
Zdroj: US Coast Guard Forces Micronesia
Domov
Zdieľať
Diskusia