Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2024, 7:47
Čas čítania 1:43
Barbora Adamkovičová

Štokholmský syndróm alebo ADHD. Ktoré disneyovské postavičky vykazujú známky duševnej choroby?

FILMY A SERIÁLY DUŠEVNÉ ZDRAVIE WALT DISNEY
Uložiť Uložené

V rozprávkovom svete, kde žijú princezné a princovia, nie je všetko také ružové, ako sa môže zdať. Prinášame ti zoznam princezien od Disney, u ktorých sa prejavujú znaky duševných porúch.

Štúdio Disney si vybudovalo silnú reputáciu svojimi animovanými filmami a rozprávkami. Často sa príbeh točí okolo princezien, ktoré sa musia najprv postaviť zlu a až potom môžu žiť šťastne až do smrti. Táto téma bola často spájaná s dievčenským publikom, pretože odrážala ženské skúsenosti.

Niektorí fanúšikovia Disney teraz preto špekulujú o tom, že práve animované princezné vykazujú známky psychických chorôb.

Určite poznáš Ľadové kráľovstvo, Malú morskú vílu alebo Na vlásku z tvorby Disney. A my ti prinášame zoznam princezien servera TheRichest, u ktorých sa údajne prejavuje duševné ochorenie.

1. Anna: ADHD

Anna a Elsa sú sestry z rozprávky Ľadové kráľovstvo. Elsa na rozdiel od Anny ovláda ľadovú mágiu. Anna vykazuje príznaky ADHD, poruchy pozornosti a hyperaktivity. ADHD je charakterizované impulzívnym správaním, chronickou nepozornosťou a neschopnosťou v pokoji sedieť.

Anna vo filme prejavuje tieto známky poruchy častým zakopávaním a nadšením z vecí, ako sú napríklad šalátové taniere, skákaním po nábytku a rýchlym rozprávaním. A tiež svojím rozhodnutím vziať si princa pár hodín po tom, čo ho spoznala.

anna, frozen
Zdroj: Walt Disney Pictures/volně k užití

2. Ariel: obsedantno-kompulzívna porucha

Malá morská víla túži stať sa človekom a žiť na súši. Kamarátky ju považujú za zvláštnu. Ľudia zhodnotili, že Ariel vykazuje znaky OCD, obsedantno-kompulzívnej poruchy. Tá sa prejavuje opakovanými a nekontrolovateľnými myšlienkami alebo potrebou opakovane vykonávať svoje rituály.

Späť
Zdieľať
Diskusia