Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2024, 7:49
Čas čítania 0:41
Veronika Ábelová

Toto sú najbezpečnejšie európske krajiny na cestovanie autom. Ktorým sa, naopak, treba vyhnúť?

Toto sú najbezpečnejšie európske krajiny na cestovanie autom. Ktorým sa, naopak, treba vyhnúť?
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Najbezpečnejšou krajinou na šoférovanie je Nórsko, najhoršie je na tom Rumunsko.

Ak plánuješ cestu po Európe autom, mal by si byť pri návšteve týchto krajín opatrný. Portál Vignette Switzerland sa venuje poskytovaniu informácií o diaľniciach a cestách vo Švajčiarsku. Za úlohu má zjednodušiť cestovanie po krajine.

Najnovšie však prišla aplikácia s novou štúdiou, ktorá upozorňuje na najbezpečnejšie krajiny z hľadiska ciest, infraštruktúry alebo bezohľadných vodičov naprieč celým kontinentom.

V štúdii sa analyzovali údaje Európskej rady pre bezpečnosť dopravy s cieľom zistiť, v ktorých krajinách je najvyšší počet úmrtí na cestách na milión obyvateľov. Najbezpečnejšou krajinou na šoférovanie bolo Nórsko. Údaje z roku 2022 ukázali, že počet úmrtí bol 21,38 na milión obyvateľov, informuje Timeout.

Po ňom nasleduje ďalšia škandinávska krajina, a to Švédsko. Tretie miesto obsadilo Spojené kráľovstvo, nasleduje Dánsko a top 5 najbezpečnejších krajín uzatvára Švajčiarsko.

Na druhej strane najhoršou krajinou pre vodičov je Rumunsko, ktoré má oveľa vyššiu mieru úmrtnosti. Počet úmrtí sa vyšplhal na 85,81 na milión obyvateľov. Nasleduje Srbsko s 82,65 a Bulharsko so 77,64 úmrtí na milión obyvateľov. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Chorvátsko a za ním Portugalsko.

Domov
Zdieľať
Diskusia