Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti El Nacional.
11. marca 2024, 15:00
Čas čítania 3:02
Sponzorovaný obsah

Do Košíc chceli priniesť atmosféru Latinskej Ameriky. V El Nacional ochutnáš viac ako 130 rumov a pravú kubánsku kuchyňu

Do Košíc chceli priniesť atmosféru Latinskej Ameriky. V El Nacional ochutnáš viac ako 130 rumov a pravú kubánsku kuchyňu
Zdroj: El Nacional
GASTRO KLUBY A BARY
Uložiť Uložené

Pred rokom vznikol v Košiciach nový podnik, ktorý do mesta priniesol kubánsky temperament.

El Nacional * Represent Cuba ťa v mysli prenesie na dovolenku. Tu môžeš ukázať, ako vieš vlniť bokmi v horúcich rytmoch kubánskej hudby – okrem živých vystúpení podnik organizuje aj netradičnú školu tanca.

Miešané drinky a ponuka jedál ti zas ukážu, ako chutí Latinská Amerika a oblasť Karibiku. Ak by ti to nestačilo, na poschodí si môžeš vychutnať pravú esenciu Kuby – v ponuke nájdeš desiatky rumov z celého sveta a nechýbajú ani kvalitné cigary. 

El Nacional nájdeš na známej Kováčskej ulici v priamom centre Košíc. Krásna historická budova, obrovské okná a rytmická hudba ťa budú lákať dnu už z diaľky. 

Autentická kubánska kuchyňa a raj pre milovníkov rumov

„Myšlienka otvorenia takéhoto konceptu bola už dávno pred samotným otvorením. V Košiciach je silná základňa latino tanečníkov a rovnako milovníkov rumov. Cítili sme, že chýba koncept, ktorý zachytí pravú kubánsku atmosféru. Spontánnu a autentickú. Miesto, ktoré dýcha latinom každou svojou časťou,“ vysvetľuje dlhoročný profesionálny barman a spolumajiteľ konceptu Lukáš Vrábeľ príbeh otvorenia klubu.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa EL NACIONAL * Represent Cuba (@el_nacional_kosice)

Zároveň dodáva, že ich inšpirovala najmä kubánska gastronómia a kultúra. Na prízemí podniku si môžeš vychutnať napríklad obľúbenú špecialitu Ropa Vieja. Je to pomaly pečené hovädzie mäso, ktoré je podávané s domácou marinádou z čili a zo zeleniny. Na jedálnom lístku nájdeš aj jedlá pripravené na Josper grile, čo je uzavretá pec na drevené uhlie, kde sa jedlo pripravuje pri vysokých teplotách.

V nápojovom lístku určite neprehliadni koktail, ktorý inšpiroval otvorenie podniku. „Jeho názov je súčasťou samotného konceptu. Koktail s názvom Nacional, ktorý bol vyhľadávaný v hoteli Nacional v Havane. Popri mojite a cuba libre sa stal trošku nedoceneným, no my sme z neho u nás urobili naozaj hit,“ približuje event & PR manažérka El Nacional Andrea Kulíková.

El Nacional
Zdroj: El Nacional
pozri si celú ponuku

Poschodie podniku patrí rumom a cigarám. V ponuke nájdeš viac ako 130 rumov z celého sveta. Navyše, na riadenej degustácii rumov sa môžeš zúčastniť takmer každý mesiac. 

„Tvoríme viac druhov degustácií, jedna z nich je tvorená priamo na želanie klienta, teda súkromná degustácia, ktorú vieme pripraviť na akýkoľvek spirit. Ďalšie degustácie sú venované prémiovým rumovým značkám pre hostí, ktorí sa chcú dozvedieť o rumoch niečo viac. Samozrejmosťou sú aj rôzne masterclass tvorené pre barovú komunitu v Košiciach,“ dopĺňa Andrea.

El NacionalEl NacionalEl NacionalEl Nacional
Zobraziť galériu
(5)

Základom celého konceptu je latino program

„Od začiatku sme mali jasný cieľ. Priniesť do Košíc nový druh zábavy a pravidelné živé vystúpenia hudobníkov, ktorí sú s Latinskou Amerikou spojení. Živé vystúpenia sú našou srdcovkou, vytvárajú atmosféru, ktorú nenahradí naozaj nič,“ objasňuje Lukáš.

Väčšina vystupujúcich umelcov pochádza priamo z oblasti Latinskej Ameriky – napríklad z Peru, Venezuely, Portorika a hlavne Kuby. Rezident DJ klubu El Nacional Carlos Diaz, ktorý sa stará o atmosféru počas bežných dní, takisto pochádza priamo z mesta Santiago de Cuba „Snažíme sa aspoň dvakrát mesačne zaradiť do programu živú kubánsku kapelu. Tieto vystúpenia sú rovnako ako všetky ostatné dni bez vstupného.“

El Nacional
Zdroj: El Nacional

„Samozrejme, dávame priestor aj umelcom zo Slovenska, ktorí sa venujú latino tancu či spevu. Snažíme sa byť otvorení rôznym možnostiam a vytvárať pre našich hostí stále niečo nové,“ dopĺňa Lukáš.

El Nacional je aj vyhľadávaným miestom košickej komunity latino tanečníkov. Spontánne tak vznikol nápad na netradičný koncept tanečnej školy. 

„Rozhodli sme sa aj bežné dni spraviť tematické. Nazvali sme ich Baila La Noche a Bailando. Nie je to typická tanečná škola, ale oba večery sú pod taktovkou profesionálnych tanečníkov, ktorí sa starajú o hudbu a s hosťami vytvárajú neriadenú choreografiu. Spojenie profesionálnych aj ‚laických‘ tanečníkov na parkete je veľmi spontánne,“ približuje tento koncept spolumajiteľ a profesionálny barman Lukáš Vrábeľ.

Mesačný eventový program v El Nacional teda tvoria vystúpenia živej kapely, víkend s DJ-om Carlosom Diazom a tanečná škola. Majitelia podniku už teraz plánujú ďalšie eventy, na ktoré sa môžeš tešiť počas letnej sezóny. 

kalendár eventov
El NacionalEl NacionalEl NacionalEl Nacional
Zobraziť galériu
(10)

„Už teraz plánujeme jednu našu pravidelnú akciu Woodstock, ktorá je venovaná 60. a 70. rokom. Je to jeden z mála eventov mimo latino konceptu. Samozrejme, tešíme sa aj na otvorenie leta a akciu Cuba Tropicana – hudobno-tanečný večer v kubánskom štýle,“ prezradila event & PR manažérka Andrea. 

Keď sa usadíš na stoličke v El Nacional, okamžite ťa uchváti atmosféra, ktorá ťa v mysli prenesie na Kubu. O tom svedčí aj fakt, že podnik je otvorený iba rok a už patrí medzi vyhľadávané miesta v meste. 

„Keď otvárate niečo, čomu naozaj veríte, tak počítate s tým, že ohlasy budú dobré. Aspoň sme robili všetko preto, aby to tak bolo. Úprimne však povieme, že ohlasy prekonali očakávania. Z návštev, komentárov, zo sociálnych sietí, záujmu o rezervácie je jasné, že El Nacional sa stal v Košiciach obľúbeným miestom. Nám neostáva nič iné, než poďakovať a robiť všetko preto, aby sme kvalitu posúvali ešte ďalej,“ uzatvára Lukáš.

rezervuj si stôl
Domov
Zdieľať
Diskusia