Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. januára 2024, 12:30
Čas čítania 5:46
Jana Chovancová

Martin podniká od 14 rokov: Založil som cestovateľskú zoznamku, ľudia vďaka nej spolu spoznávajú seba aj Slovensko (Rozhovor)

Martin podniká od 14 rokov: Založil som cestovateľskú zoznamku, ľudia vďaka nej spolu spoznávajú seba aj Slovensko (Rozhovor)
Zdroj: KampoSlovensku
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU
Uložiť Uložené

V čom spočíva lowcost cestovanie a ako funguje Martinova travel zoznamka na Facebooku?

„V 14 rokoch som už mal svoj prvý príjem peňazí, robil som custom obaly na telefóny, maľoval som na topánky. Mal som stránku, ktorá fungovala cez sociálne siete, a predával som svoje umenie,“ hovorí Martin Peter Železník, cestovateľ a zakladateľ skupiny Kam po Slovensku

Martin cestuje spolu so svojou priateľkou Alex už dva roky. Obaja sú pre objavovanie Slovenska a sveta zapálení a svojím entuziazmom nakazili aj ďalších cestovateľov, ktorí sa k ich cestám pridávajú. 

„Sme z východného Slovenska, konkrétne z Košíc. Ja mám 20 rokov, priateľka 18, teraz maturuje. Zoznámili sme sa skrz cestovanie, vďaka ktorému sme spolu už dva roky,“ hovorí Martin.

V Refresheri sa téme cestovania venujeme už dlhodobo. Rozhovorov s cestovateľmi nájdeš na našom webe neúrekom, preto ak ťa táto téma zaujíma, prečítaj si aj ďalšie články na webe. Snažíme sa prinášať ti kvalitný content. Ak sa ti naša tvorba páči, podpor redakciu a staň sa členom klubu Refresher+

Martin a Alex spoločne cestujú už dva roky.
Martin a Alex spoločne cestujú už dva roky. Zdroj: KampoSlovensku

Ako študenti sme nemali veľa peňazí. Využívali sme ISIC a skúsili sme aj stopovanie.

S priateľkou si sa spoznal na cestách. Kde ste sa stretli? 

Boli sme spolu na výlete, na takej trojdňovej stanovačke na východe Slovenska. Keď ako mladý nemáš peniaze, cestuješ lowcost a prespíš aj v stane. Obaja sme už vtedy mali takýto mindset a zrejme nám osud doprial. Počas stanovania sa spojili dve partie, moja a jej, no a my sme si nejako padli do oka. 

Hovoríš, že ste cestovali lowcost. Čo to vo vašom prípade znamená? 

My sme totiž na Instagrame videli rôzne videá, ako si mladí ľudia užívajú po celom svete, a hovorili sme si, že, bože, prečo by sme to nemohli robiť aj my?! Hľadal som spôsoby, ako by sa to dalo robiť na Slovensku a hlavne za málo peňazí, keďže sme boli ešte študentmi. Zistil som, že naša krajina vlastne ponúka mnoho spôsobov, napríklad cestovanie zadarmo vlakmi vďaka ISIC kartám pre študentov.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

Je to šanca, ktorú musíš reálne využiť, ak chceš cestovať zadarmo alebo za pár drobných. Okrem tejto študentskej výhody sme si však skúsili aj stopovanie, čo je tiež zábavný spôsob prepravy. Prespávali sme v stanoch, v kempoch aj v strede lesa. Časom sme si uvedomili, že aj na Slovensku je kopec miest, ktoré stoja za to.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 152800 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom podnikal Martin od 14 rokov.
  • Čomu sa venuje teraz a ako si chcel svoju prácu prispôsobiť. 
  • Čo je jeho sen do budúcnosti. 
  • Kde nájdeš cestovateľskú zoznamku.
  • Aké strašidelné veci sa im prihodili počas kempovania. 
Domov
Zdieľať
Diskusia