Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2023, 11:37
Čas čítania 0:53
Adriana Královičová

FOTO: Muž našiel v garáži model najznámejšej stíhačky X-Wing zo Star Wars. Na aukcii sa predá za poriadny balík

ZAUJÍMAVOSTI STAR WARS
Uložiť Uložené

Kúsok z garáže sa v pôvodnej trilógii objavil pred 46 rokmi.

Model X-Wing Starfighter sa objavil vo filme Star Wars v roku 1977. Ide o 20-centimetrovú miniatúru stíhačky, ktorú si fanúšikovia kultovky“ môžu pamätať zo záverečnej scény štvrtej epizódy A New Hope. V garáži ho našiel kamarát pôvodného majiteľa Gene Kozicki. Maketa aktuálne putuje do aukcie spoločnosti Heritage Auctions. Dražba štartuje na sume 400 000 dolárov. 

Model patril umelcovi a zberateľovi Gregovi Jeinovi. Predtým ako Jein v roku 2022 zomrel, svoje zbierky vraj uložil vo viacerých garážach a skladoch. Gene Kozicki a Greg Jein boli priatelia, po smrti kamaráta sa rozhodol upratať jeho „bordel“ v krabiciach. Narazil však na významný kúsok. „Jedna krabica bola oveľa ťažšia ako ostatné, vedel som, že je v nej niečo iné ako len obaly od arašidov. Začal som ju opatrne otvárať a našiel som model stíhačky X-Wing,“ cituje Jeinovho priateľa Smithsonian Magazine. 

Star Wars, filmyStar Wars, filmyStar Wars, filmyStar Wars, filmy
Zobraziť galériu
(7)

V garáži sa pri upratovaní našlo viac kostýmov či rekvizít, ktoré Greg Jein vlastnil. Všetky budú súčasťou dražby aukčnej spoločnosti Heritage Auctions. Pôvodný model vyrobila spoločnosť Industrial Light & Magic, ktorá sa špecializuje na vizuálne efekty. „Nevieme, odkiaľ Greg model X-Wing získal. Keď sa štúdio Industrial Light & Magic v roku 1978 presťahovalo na iné miesto, hovorilo sa, že sa stratilo veľa vecí. Nemôžem to potvrdiť, ale zo stratenej stíhačky sa vtedy stalo niečo čarovné,“ píše Smithsonian Magazine. Aukcia sa bude konať 14. až 15. októbra 2023. 

Domov
Zdieľať
Diskusia