Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
RECENZIA: Mníška 2 je desivá prechádzka peklom, po ktorej nezaspíš

Ukážkové žánrové klišé

Chaves prichádza s drsným úvodom, následne spomaľuje tempo a film rozbíja do dvoch príbehových línií. V jednej sledujeme Irene, ktorú trápia nočné mory a vízie, v druhej sledujeme Maurica, ako sa zhosťuje novej roly záhradníka a údržbára a zároveň sa zbližuje s jednou z učiteliek Kate (Anna Popplewell) a s jej dcérou, 10-ročnou Sophie (Katelyn Rose Downey).

Tú šikanujú zlomyseľné spolužiačky práve preto, že má z Mauricom bližší vzťah a rozumejú si. Sophie však nič netuší o tom, čo sa v ňom skrýva. Prvá polovica Chavesovho hororu sa pomerne dosť zbytočne ťahá a je plná ukážkového žánrového klišé.

Postavy idú presne tam, kam by nemali, a potom to ľutujú, divák vie takmer presne, kedy príde jump-scare, a namiesto vydesenia je skôr otrávený z lacných pokusov. Čím sa však snímka blíži viac ku koncu, postupne naberá obrátky a dostáva diváka presne tam, kde chce a potrebuje.

Mníška 2 The Nun II horory
Zdroj: Warner Bros

Teror diváka

Druhá polovica je teda oveľa dynamickejšia a ostrejšia. Samotné finále a tvrdý stret so zlými silami je výborne vygradovaný. Režisér priam terorizuje diváka postupným pridávaním znepokojivých a násilných scén. Zvyšuje v ňom napätie aj strach a vôbec ho nešetrí. Dojem kazí len pár logických dier a trocha sentimentálny záver. 

Samotný príbeh pokračovania tiež nie je príliš originálny, naopak, skôr prekvapuje svojou banálnosťou. Body zbiera teda najmä vďaka atmosfére, efektom a presvedčivým hereckým výkonom. Rozhodne najlepší predvádza dvojica z prvej časti – Jonas Bloquet a Taissa Farmiga. 

Hlavne Taisse Farmiga idú roly zvedavých a zanietených pátračiek skrývajúcich bolestivé tajomstvá na jednotku a vidno, že ako herečka stále viac rastie. Bola by však škoda, ak by sa po tejto franšíze a seriáli American Horror Story zacyklila len v hororoch. Má totiž na viac a mohla by dostať pokojne príležitosť u ešte skúsenejších režisérov a v klasických drámach.  

Je škoda, že Mníška 2 si nedrží jednotné tempo po celý čas, finále však rozhodne zvyšuje celkový dojem. V kine nás mrazilo tak, ako sa pri hororoch patrí, preto Chavesovej novinke udeľujeme slušných sedem bodov z desiatich. Kvalitatívne však zaostáva popri iných tohtoročných hororoch ako Talk to Me, Evil Dead Rise alebo The Boogeyman.

Mníška 2 The Nun II horory
Zdroj: Warner Bros
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia