Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Coca-Cola.
4. augusta 2023, 11:00
Čas čítania 2:48
Sponzorovaný obsah

Dodržiavanie tradícií ti pomôže k psychickej pohode. Odborníčka vysvetľuje, prečo sa tomu nevyhýbať

Dodržiavanie tradícií ti pomôže k psychickej pohode. Odborníčka vysvetľuje, prečo sa tomu nevyhýbať
Zdroj: Pexels/cottonbro studio
ZAUJÍMAVOSTI COCA-COLA HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Vďaka tomu si dokážeme vychutnať prítomný okamih a vytvoriť si momenty, na ktoré sa budeme ďalší rok tešiť.

Úspešná maturita, zásnuby či životné jubileum. Prechodové rituály sa spájajú s rôznymi životnými míľnikmi a významnými udalosťami. Ide však aj o zdanlivé maličkosti. Symbolom prechodového rituálu môže byť napríklad podpis novej pracovnej zmluvy či kľúče od prvého vlastného bytu. Rituály ľuďom dodávajú pocit pokoja a vyrovnanosti, ale aj zvyšujú sebavedomie a poskytujú človeku pocit, že má na svete svoje miesto. 

Narodenie potomka, svadba, ale aj úmrtie niekoho blízkeho sú udalosti, ktoré si vyžadujú istý rituál. V našich životoch sa končí jedna fáza a začína sa iná, preto je potrebné prvú fázu uzavrieť rituálom. Prechodovými rituálmi však môžu byť aj sviatky, ktoré nám ohraničujú obdobia v roku. 

„V dnešnej hektickej dobe, keď mozog musí prijímať veľké množstvo informácií, riešiť každodenné starosti a ideálne zvládať aj pracovné povinnosti, chýbajú často chvíle, keď sa ľudia zastavia, užijú si kúzlo okamihu a hlavne si uvedomia, kde sa v živote nachádzajú,“ hovorí psychologička Mgr. Martina Viewegová.

coca-cola, piknik, záhrada, partia
Zdroj: Shutterstock

Prečo potrebujeme rituály?

Pre človeka je mimoriadne dôležitá symbolika. To dokazuje aj výskum spoločnosti Datank. Ten uvádza, že takmer 60 % ľudí dodržiava tradíciu v podobe letných piknikov, záhradného grilovania a iných významných udalostí spojených s nápojom Coca-Cola, ktorý je pre mnohých z nás symbolom pohody a magického okamihu.

„Počas jedného kalendárneho roka je z hľadiska psychickej pohody dobré realizovať rituály, ktoré sú pre nás dôležité, často to bývajú Vianoce, Veľká noc i narodeniny, a zároveň usporiadať aspoň jedno väčšie stretnutie s priateľmi spojené s posedením, dobrým jedlom a pitím. Dôležitá pri rituáloch je predovšetkým pravidelnosť a predvídateľnosť,“ vysvetľuje psychologička Martina Viewegová.

Rituály sa v priebehu rokov menia. Kým kedysi sa veľký význam prikladal míľniku, keď chlapec alebo dievča dospeli, v súčasnosti ako dôležitý prechodový rituál vnímame dokončenie školy či prvé samostatné bývanie. 

Vďaka rituálom si dokážeme uvedomiť a vychutnať prítomný okamih a vytvoriť si momenty, na ktoré sa budeme ďalší rok tešiť. Rituály majú svoju špecifickú atmosféru, ku ktorej prispieva výzdoba, tradícia, ale aj jedlo a nápoje typické pre danú udalosť. Prieskum spoločnosti Coca-Cola z predvianočného obdobia v minulom roku napríklad odhalil, že Vianoce pre mnohých ľudí začínajú okamihom, keď v televízii vidia legendárnu vianočnú reklamu na Coca-Colu. 

Práve tento ikonický nápoj je často neoddeliteľnou súčasťou spoločného stolovania, ale aj iných významných momentov. Coca-Cola nesmie chýbať na festivaloch, zapíjame ňou grilované mäso aj voňavé špekáčiky a mnohí z nás si ňou pripíjajú aj na oslavách. Šumenie bubliniek po otvorení je rituálom, ktorý si spájame s blízkymi ľuďmi a príjemnými chvíľami. 

Niektoré nás stresujú

Málo času a mnoho povinností, stresové situácie či nepríjemné otázky od rodinných príslušníkov. Niektoré oslavy vedia byť aj stresové a z príjemných rituálov sa neraz stávajú neobľúbené povinnosti.

„Človek je zvyknutý žiť v skupine, do ktorej sa snaží začleniť. Kedysi dávno bola schopnosť adaptovať sa tou najdôležitejšou na prežitie. Preto aj dnes máme pri mnohých veciach pocit, že ich skrátka robiť musíme. Vo svojej praxi zisťujem, že tento problém sa často týka aj rituálov, ktoré by si mal človek rozhodne užiť, nie rýchlo odbiť kvôli svojmu okoliu,“ komentuje psychologička Mgr. Martina Viewegová.

coca-cola, grilovačka, priatelia, záhrada
Zdroj: Shutterstock

Viewegová dodáva, že dospelý človek má slobodu žiť si život po svojom a rodinné aj prechodové rituály si môže pozmeniť tak, aby nestratili potrebnú symboliku, ale zúčastnení sa v rámci nich cítili dobre. Je teda len na tebe, aké tradície a rituály budete s blízkymi dodržiavať a akú im dáte podobu. 

Najskôr je vhodné naladiť sa na odpočinkovú vlnu. Grilovačka v záhrade, každoročná rodinná dovolenka, tradičné stretnutia s priateľmi či oslavy narodenín sú dôležitými rituálmi a môžu tak veľmi pozitívne zapôsobiť na našu psychickú pohodu. Preto na nič nečakaj a začni prežívať kúzlo okamihu so svojimi blízkymi.

Vytvor si vlastné tradície a rituály

K letu neodmysliteľne patria pikniky, grilovačky, stanovačky či festivaly s priateľmi. A áno, aj z toho možno vytvoriť rituál. Ideálnou príležitosťou sú napríklad spoločné letné grilovacie párty. Ako si ich správne užiť, aby pôsobili blahodarne na našu psychiku? Sila prítomného okamihu, dobré jedlo a osviežujúci nápoj. Táto kúzelná trojka zaistí úspech každého rituálu.

S kamošmi sa môžete dohodnúť, že každý pripraví na grilovanie jeden pokrm. Hostiteľ nebude mať stres s prípravou jedla a ostatní aspoň ochutnajú niečo nové. Na stole nesmie okrem skvelého jedla chýbať ani obľúbená Coca-Cola, ktorá k letu patrí rovnako ako vôňa grilovaného jedla, relax s rodinou a zábava s kamošmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia