Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti HEJ.sk.
24. júla 2023, 16:34
Čas čítania 1:33
Sponzorovaný obsah

7 potravín, ktoré zlepšia vaše myslenie a fungovanie mozgu

7 potravín, ktoré zlepšia vaše myslenie a fungovanie mozgu
Zdroj: ImageFlow / stock.adobe.com
ZAUJÍMAVOSTI POTRAVINY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Mozog je naším najcennejším orgánom. S jeho pomocou ovládame svoje telo aj myseľ. Je preto nutné starať sa oň, aby rovnako ako v mladosti fungoval aj počas staroby. Pomôžu v tom aj kvalitné potraviny.

1) Orechy
Orechy patria k najzdravším potravinám. Nemáme pritom na mysli len orechy vlašské, ale všetky druhy orechov všeobecne. Každý druh orecha má totiž trochu iný obsah vitamínov a minerálov. Kombináciou rôznych druhov dosiahneme pravdepodobne najlepší výsledok. Do svojho jedálnička by ste tak pravidelne mali zaradiť aj mandle, kešu, pistácie, lieskové oriešky alebo para orechy.

Pokiaľ vám orechy samy osebe nechutia, vyskúšať môžete aj tie pražené a solené. Ale všetko s mierou. Hrsť orechov denne je ideálnym množstvom.

2) Vajcia
Vajcia sú dôležitým zdrojom vitamínov B6 a B12. Obsahujú aj cholín a kyselinu listovú – veľmi dôležité nutrienty pre zdravé fungovanie mozgu. Do svojho jedálnička sa teda snažte zaradiť jedno až dve vajcia denne.

3) Brokolica
Brokolica nie je príliš obľúbenou zeleninou, nepatrí totiž medzi najchutnejšie. Všetko je však o správnom spôsobe prípravy. Napríklad brokolicová polievka môže zaujať viac ako obyčajná sparená brokolica podávaná ako príloha bez ďalšieho dochutenia.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Brokolica je plná vitamínov a minerálov, ktoré sú zdravé nielen pre mozog. Spomenúť môžeme vysoký obsah vitamínu K, pomôže vám k lepšej pamäti. Rôzne antioxidanty, ktoré brokolica obsahuje, zabránia poškodzovaniu mozgových buniek.

4) Káva
Káva pomáha vďaka obsahu kofeínu naštartovať činnosť mozgu. Preukázateľne zlepší jeho funkcie. Okrem toho vám uľaví od stresu a prinesie psychické uvoľnenie. Aj duševná hygiena je totiž pri starostlivosti o zdravie mozgu veľmi dôležitá. A pravidelný rituál, pri ktorom si kávu v pokoji vychutnáte, v tomto smere funguje skvele. Okrem kofeínu však obsahuje káva aj množstvo antioxidantov.

5) Rybie mäso
Rybie mäso – konkrétne to s podielom obsahu rybieho tuku – má pozitívny vplyv na činnosť mozgu. Je to vďaka obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre učenie a pamäť, znížia riziko vzniku Alzheimerovej choroby, pomôžu v boji proti depresiám. Ktoré ryby konkrétne jesť? Medzi tučné rybie mäso sa radí losos, pstruh, tuniak alebo makrela.

6) Tmavá čokoláda
Aj čokoláda je vhodnou voľbou pre náš mozog. Nesmie však ísť o lacnú mliečnu čokoládu známych značiek. Skôr siahnite po kvalitnej čokoláde s vysokým podielom kakaovej hmoty. Čokoláda podobne ako káva obsahuje aj kofeín a mnoho antioxidantov. S kávou má čokoláda spoločné aj spomínané pozitívne účinky na duševný pokoj a psychické zdravie.

Odporúčané
Toto sú zdravé a chutné potraviny, ktoré ti dodajú energiu Toto sú zdravé a chutné potraviny, ktoré ti dodajú energiu 25. apríla 2024, 13:30

7) Pomaranče a citrusy
Pomaranče sú známym zdrojom vitamínu C. Ten je okrem posilnenia imunity nevyhnutný ako prevencia duševných ochorení. Zlepšuje tiež schopnosť sústrediť sa, udržať myšlienky alebo rýchlo sa rozhodovať. Na prípravu kvalitnej pomarančovej šťavy s vysokým obsahom vitamínu môžete využiť napríklad domáci odšťavovač.

Domov
Zdieľať
Diskusia