Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2023, 9:30
Čas čítania 3:52
Tímea Krauszová

Sex na lúke, v aute či na verejnom WC: Aké sú pravidlá, aká ti hrozí pokuta a za akých okolností by ťa to mohlo dostať do basy

ZAUJÍMAVOSTI SEXUALITA
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, čo sa stane, ak ťa pri tom prichytí polícia.

V posledných týždňoch médiá obletelo niekoľko správ o ľuďoch, ktorí mali sex na verejnosti. Viaceré boli z Nitry, napríklad táto o dvojici, ktorá súložila na mestskom kúpalisku, alebo ďalšia o páre, ktorý mal sex na rušnej ulici. V oboch prípadoch zasiahla polícia, konkrétne tieto páry najpravdepodobnejšie obvinia z výtržníctva. Môže to však dopadnúť aj horšie.

V krajnom prípade môžeš za sex na verejnosti skončiť aj vo väzení podobne ako muž, ktorý mal sex na železničnej stanici v Liptovskom Hrádku. Za súlož na verejnosti ho odsúdili z trestného činu výtržníctva, do väzenia ide na 4 mesiace.

Milostné radovánky na verejnosti nie sú cudzie ani našim čitateľom a čitateľkám. Podľa našej ankety na Instagrame sú toto najpopulárnejšie miesta na sex, na ktorých ťa môžu aj prichytiť:

– Sauny, akvaparky a kúpaliská
– Fitnescentrá
– Skúšobné kabínky či lanovky
– Parky, lesy, pláže a lúky
– Záchody: v baroch, vo vlakoch, v lietadlách či dokonca v kostole
– Dopravné prostriedky (autobusy a vlaky)
– Kino
– Ihriská, voľne dostupné lavičky

Ako to však podľa zákonov funguje? Zisťovali sme, čo sa stane, ak ťa pri sexe prichytí polícia, aké tresty ti hrozia a za akých okolností to môže viesť až do väzenia.

O sexe a ľudskej sexualite hovoríme bez hanby a s rešpektom, pretože stigmatizácia a tabuizácia tejto témy spoločnosti ubližuje. Klikni sem pre najnovšie vedecké poznatky, rozhovory s odborníkmi a odborníčkami alebo tipy na zaujímavé podujatia či filmy a knihy na túto tému. V práci môžeme pokračovať len s podporou našich predplatiteľov, tak sa pridaj do klubu Refresher+ a podpor nás tiež.

Odporúčané
Ako mať sex v stiesnenom priestore? Toto sú odporúčania pre ľúbostné hry v aute, kúpeľni či na balkóne Ako mať sex v stiesnenom priestore? Toto sú odporúčania pre ľúbostné hry v aute, kúpeľni či na balkóne 26. apríla 2021, 21:12

Aký trest mi hrozí, keď ma prichytia sexovať na verejnosti?

Sex na verejnosti môže byť posudzovaný aj ako priestupok, aj ako trestný čin. V prvom prípade ide o priestupok proti verejnému poriadku, za ktorý vám obom hrozí pokuta do 100 €. V druhom prípade hovoríme o trestnom čine výtržníctva. Za ten hrozí väzenie do 3 rokov.

Ako prebieha prvý sex? | vzťah, bozk, láska, muž a žena
Zdroj: Unsplash/Claudia van Zyl

Podľa čoho sa určí, či to bol priestupok alebo trestný čin?

Závisí od okolností.

Ministerstvo spravodlivosti vysvetľuje, že ak konanie napĺňa znaky trestného činu aj priestupku, prednosť má trestné právo. „Avšak stále je nevyhnutné posudzovať, či dané konanie je také závažné, aby mohlo byť trestným činom.“ Ak ide o nepatrné konanie, tak sa vyhodnotí miernejšie ako priestupok. Posudzuje sa to individuálne, nie je možné vopred a plošne povedať, ako dopadneš, ak ťa pri sexe prichytí policajt. 

Rozhodujú o tom okolnosti, za ktorých bol skutok spáchaný, a tiež jeho spôsob a následky. Ohľad sa berie aj na mieru zavinenia, pohnútky a osobu páchateľa, ako aj na to, či a akým spôsobom bol za ten istý skutok postihnutý v disciplinárnom konaní.

Kedy mi hrozí prísnejší trest?

Medzi okolnosti, ktoré zvyšujú závažnosť, patrí napríklad to, že sa páchateľ toho konania dopustí opakovane počas dňa alebo na mieste, kde má prístup široká verejnosť (napríklad námestie).

Manželka muža, ktorý za sex s ňou pri stanici dostal väzenie, zostala na slobode a prokuratúra jej obvinenie podmienečne zastavila. Trest bol v tomto prípade prísnejší, pretože súlož videla aj maloletá osoba, a to je pohoršujúca okolnosť.

Pozor aj na to, že trestný nie je len sex, pri ktorom dochádza k penetrácii. Podľa ministerstva spravodlivosti je sex na verejnosti „akýkoľvek kontakt fyzického charakteru, ktorý slúži na uspokojovanie sexuálnych potrieb“, takže nielen súlož, ale aj orálny sex či použitie sexuálnych hračiek. 

Anketa:
Máš skúsenosť so sexom na verejnosti?
Áno
Nie
Áno
61 %
Nie
39 %

Koľkokrát niekoho chytili za sex na verejnosti?

Vzhľadom na to, v akých kategóriách sa môže nachádzať sex na verejnosti, úplne presné štatistiky o tom, koľkými prípadmi sa zaoberala polícia alebo súdy, nemáme.

V prípade priestupkov to môžu posudzovať podľa toho, či priestupok „poruší nočný pokoj“ alebo „vzbudí verejné pohoršenie“. Sú to priestupky podľa § 47 a patriť tam môžu aj nesexuálne aktivity. Rezort vnútra nás upozornil, že štatisticky nevyhodnocujú, za akých okolností bol rušený nočný pokoj alebo čím bolo vzbudené verejné pohoršenie.

Celkový počet takýchto prípadov v uplynulých rokoch bol nasledovný:

Pokiaľ ide o trestný čin, je to podstatne presnejšie. Ide o trestný čin podľa § 364 o skutkoch, ktoré „vyvolávajú verejné pohoršenie vykonávaním pohlavného styku alebo vykonávaním sexuálneho exhibicionizmu alebo iných patologických sexuálnych praktík“. Polícia eviduje niekoľko desiatok takýchto trestných činov ročne.

Je sex v súkromnom aute zakázaný?

Na to, aby sa sex na verejnosti posudzoval ako výtržníctvo, musí byť naplnená skutková podstata tohto trestného činu. To znamená, že musí ísť o správanie, ktoré vyvolá verejné pohoršenie, hoci len u jednej osoby, ktorá „konanie páchateľa skutočne vnímala a reálne pociťovala ako pohoršujúce,“ vysvetlilo nám ministerstvo vnútra. Dôjsť k tomu musí na verejne prístupnom mieste.

„Miesto verejne prístupné je miesto, ktoré je voľne dostupné verejnosti, t. j. bližšie nešpecifikovanému okruhu osôb. Typicky pôjde o zastávky MHD, nákupné centrá, ulice, námestia a pod. Ide o každé miesto, na ktoré má prístup široký okruh individuálne neurčených ľudí,“ odpovedalo nám ministerstvo spravodlivosti.

sex v aute
Zdroj: Unsplash/Jonathan Borba

Verejne prístupné je však zároveň každé miesto, kde majú ľudia možnosť vidieť a počuť konanie páchateľov, bez ohľadu na to, či je verejnosti priamo prístupné. Takže môže byť napríklad aj za plotom či ohradou, stačí, ak je k nemu prístup trebárs pre zamestnancov (stavenisko, továreň). Do kategórie teda patrí aj auto, keďže zvyčajne je na takom mieste zaparkované. Výnimkou by bolo auto v súkromnej garáži.

Avšak ministerstvo vnútra nám odpovedalo, že miestom verejne prístupným nemôže byť interiér vozidla či balkón, pretože na to, aby si sa tam dostal, musíš prekonať nejakú prekážku. Balkón je napríklad na vyvýšenom mieste, auto býva zamknuté.

To však nie je všetko, v momente, že máte dostatočne veľké „publikum“, to pre vás môže dopadnúť horšie. „Trestného činu výtržníctva sa môže osoba dopustiť na mieste verejnosti prístupnom alebo aj verejne, čo znamená okrem iného, ak je trestný čin spáchaný pred viac ako dvoma súčasne prítomnými osobami, ktoré sú rozdielne od páchateľa/spolupáchateľa.“

Takže ak ťa traja ľudia pri sexe vidia a počujú, tak to teoreticky môže dopadnúť ako výtržníctvo, napriek tomu, že ste len na balkóne či v aute. Všetko závisí od okolností a od toho, ako to privolaná policajná hliadka vyhodnotí.

Domov
Zdieľať
Diskusia