Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. júna 2023, 20:07
Čas čítania 0:50
Lukáš Čelka

Zo stredu Mliečnej cesty idú opakujúce sa signály. Môžu to byť pozdravy od mimozemšťanov, vravia vedci

TECH UFO
Uložiť Uložené

Pri výskume sa vedci predovšetkým zameriavajú na stred Mliečnej cesty.

Nová štúdia hovorí, že signály, ktoré vedci opakovane zachytávajú zo stredu Mliečnej cesty, teoreticky môžu byť „pozdravy“ od mimozemšťanov, píše portál Space. Nový spôsob hľadania mimozemského života sa zameriava na počúvanie rádiových impulzov zo stredu našej galaxie.

Zatiaľ čo ľudia využívajú nízkofrekvenčné impulzy zámerne v rôznych technológiách, akou je napríklad radar, hviezdy takéto impulzy vyžarujú prirodzene a dokážu prekonávať veľké vzdialenosti. Práve tento fakt motivuje vedcov, aby ich preskúmali pri bádaní po mimozemskej civilizácii. 

Americkí výskumníci vyvinuli softvér na detekciu opakujúcich sa frekvenčných vzorcov a testovali ho na impulzoch produkovaných hviezdami, aby si boli istí, že takéto frekvencie dokážu zachytiť.

„Doteraz sme venovali úsilie najmä hľadaniu súvislých signálov,“ vyhlásil Vishal Gajjar, spoluautor štúdie venujúcej sa hľadaniu inteligentného života vo vesmíre. Podľa jeho slov je ich štúdia prvá na svete, ktorá komplexne a hĺbkovo skúma nízkofrekvenčné signály. 

Odporúčané
Nie UFO ani „svetelný vlak“, ale satelity Starlink: Slováci nám poslali videá záhadných útvarov na oblohe Nie UFO ani „svetelný vlak“, ale satelity Starlink: Slováci nám poslali videá záhadných útvarov na oblohe 26. januára 2022, 16:30

Pri výskume sa zameriavajú predovšetkým na stred Mliečnej cesty, keďže je plná hviezd a potencionálne sa medzi nimi môžu nachádzať aj obývateľné planéty. Zároveň ak by išlo o inteligentné tvory, z jadra Mliečnej cesty by mohli vďaka výhodnej polohe uprostred galaxie vysielať signály na širokú škálu planét.

Hoci doposiaľ vedci neobjavili nič, čo by nasvedčovalo existencii inej než ľudskej rasy, nový spôsob výskumu signálov im môže v budúcnosti poskytnúť vzrušujúce dôkazy o pokročilých mimozemských formách života. 

Domov
Zdieľať
Diskusia