Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. júla 2023, 12:30
Čas čítania 5:00
Dominik Vetrák

Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu

Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu
Zdroj: HBO/Hulu/Disney+
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY 2023
Uložiť Uložené

V roku 2023 platí, že ak chceš vidieť najlepšie seriály, musíš si platiť za streamingové služby. Ktorá z nich mala zatiaľ v ponuke tie najlepšie seriály?

Kvalitných seriálov je pomaly rovnako veľa ako kvalitných filmov. Streamingové spoločnosti sa predbiehajú v tom, ktorá toho vydá viac, takže vyhráva divák. Čo sa nám teda páčilo najviac?

Odporúčané
10 najlepších filmov prvej polovice roka 2023 10 najlepších filmov prvej polovice roka 2023 3. júla 2023, 15:00

10. Silo (Apple TV+)

Rebecca Ferguson v sci-fi seriáli natočenom podľa rovnomennej knihy odhaľuje veľké sprisahania a tajomstvá. Žije v obrovskom podzemnom sile spoločne s tisíckami ďalších preživších. Príbeh sa totiž odohráva v postapokalyptickom svete, kde ľudia na povrchu zeme neprežijú viac než pár minút. Niektorí ľudia však neveria, že to je celá pravda, pokúšajú sa dostať na povrch a zistiť, čo sa skutočne vo svete deje. 

Silo je mysteriózne sci-fi, z ktorého cítiť veľký rozpočet. Tvorcovia si vybrali aj skvelých hercov, no nevyužívajú naplno potenciál mysterióznej premisy. Navyše dej až zbytočne naťahujú len preto, aby nakrútili čo najviac epizód. Keby to bol film, diváci by asi boli viac nadšení. Stále však ide o nadpriemerný sci-fi seriál so super atmosférou. 

9. Poker Face (Peacock)

Režisér a scenárista Rian Johnson (Knives Out) dostal chuť urobiť seriál. Výsledkom je zábavný seriál Poker Face, v ktorom Natasha Lyonne (Russian Doll, Orange is the New Black) vystupuje ako žena so špeciálnymi schopnosťami. Dokáže totiž odhaliť každú lož, ktorú jej niekto hovorí.

Odporúčané
Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy 19. marca 2024, 15:00

Jej postava Charlie je na úteku pred mafiánskym bosom, ktorý si myslí, že je zapletená do vraždy. Charlie naprieč desiatimi epizódami uniká pred jeho kumpánmi a v každej z nich pomáha vyšetriť vraždy či iné kriminálne prípady, na ktoré počas cesty narazí. Každá epizóda je teda o niečom inom a s celkom novými postavami. 

8. Small Light (Disney+)

Svetlo nádeje nakrútili podľa skutočných udalostí. Príbeh sleduje život Miep Giesovej, mladej bezstarostnej sekretárky, ktorá ukrývala Otta Franka a jeho rodinu pred nacistami počas druhej svetovej vojny. Svetlo nádeje tvorcovia prerozprávali s modernou citlivosťou.

Dej robí z Miepinho príbehu aktuálnu a nadčasovú udalosť, ktorá núti divákov pýtať sa, čo by robili na jej mieste a či by mali odvahu postaviť sa nenávisti. Niektorí sa prizerali, Miep konala.

7. The Last of Us (HBO Max)

Na seriálovom spracovaní videohry The Last of Us sa podieľali samotní tvorcovia hry, na pomoc si však zavolali Craiga Mazina, ktorý stojí za úspešnou minisériou Černobyľ. Výsledkom bol pravdepodobne najlepší postapokalyptický seriál s emotívnym dejom a so skvelými postavami. Za videoherným spracovaním síce zaostával z viacerých hľadísk, hovoríme napríklad o tempe či niektorých hereckých výkonoch. Na druhej strane však hru prekonal fascinujúcou epizódou o Frankovi a Billovi.

Diváci v deviatich epizódach prvej série sledovali Joela (Pedro Pascal z Narcos), ktorý pre nebezpečnú nákazu prišiel o dcéru a zrútil sa mu svet. O 20 rokov neskôr dostane čoby priekupník za úlohu preniesť neznáme dievča Ellie (Bella Ramsey z Game of Thrones) cez celú krajinu. Postupne si k sebe nachádzajú cestu, zbližujú sa a spoznávajú nástrahy tohto brutálneho sveta na vlastnej koži. 

6. Vinland Saga (Netflix)

Anime sa v druhej sérii oproti tej prvej výrazne zmenilo. Takmer v každej epizóde prvej série si mohol vidieť bitky, krvavé strety Vikingov a brutálne vraždenie. V druhej sérii však diváci sledujú hlavnú postavu Thorfinna, ktorý sa po svojich činoch z konca prvej série dostal na farmu ako otrok. Spozná tam Einara a spoločne začnú snívať o vytvorení miesta pre všetkých, ktorí majú plné zuby súbojov a zabíjania. 

Odporúčané
10 najlepších seriálov roka 2023 10 najlepších seriálov roka 2023 28. decembra 2023, 14:30

Vinland Saga sa v druhej sérii stala emotívnym a veľmi charakterovo zameraným seriálom. Tvorcovia idú z hľadiska opisovania postáv a ich psychického prerodu do hlbokých detailov. V druhej sérii uvidíš kruté udalosti, ale aj momenty plné nádeje a radosti. Rozdiel v štýle a obsahu medzi dvomi sériami môže niektorých divákov odradiť, ale tí, ktorým to sadne, zažijú nádherné a bolestivé dobrodružstvo zároveň. 

5. Beef (Netflix)

Seriálové prekvapenie roka od Netflixu a producentského štúdia A24. V centre diania sú Amy a Dany, ktorí sa zapletú do incidentu na ceste. Ten vyvrcholí až do vzájomnej nenávisti a fyzického ubližovania. Príbeh má hneď niekoľko vrstiev, od problémového manželstva cez vzájomnú nenávisť dvoch ľudí až po napínavé thrillerové momenty, ktoré vyvrcholili v dokonalej deviatej epizóde, na ktorú budeš hľadieť s otvorenými ústami.

Seriál má pútavé dialógy, nečakané dejové zvraty a vyniká aj na poli výpravy a kostýmov. Hlavné postavy v priebehu seriálu sleduješ v humorných, dramatických, emotívnych a v závere aj poriadne napínavých scénach.

4. Barry (HBO Max)

Nájomný vrah Barry skončil tak, ako zrejme predpovedala väčšina ľudí. Kým sa tam však príbeh dostal, tvorcovia divákov udivovali jedným príbehovým zvratom za druhým. Barry ušiel z väzenia a dokonca vychovával syna, no aj tak ho dobehla minulosť a on si musel znova odôvodniť svoje vraždenie ako niečo nevyhnutné. 

Čiernohumorný komediálny thriller nesklamal ani vo svojej finálnej sérii, keď tvorcovia neuveriteľným spôsobom skĺbili humor a napätie. Výsledkom bolo už tradične množstvo bizarných a neočakávaných situácií. Seriál vo finále vynikal aj v scenári, hereckých výkonoch či v réžii, o ktorú sa tentoraz pri všetkých častiach postarala hlavná hviezda seriálu, herec Bill Hader.

3. Happy Valley (BBC One)

Policajná seržantka Catherine (famózna Sarah Lancashire) vyšetruje v malom britskom mestečku vraždy, únosy, znásilnenia, ale aj nočné nepokoje, ožranov na ulici či drobných dílerov drog. Tvorcovia seriálu vyrozprávali naprieč tromi sériami intímne príbehy viacerých hlavných aj vedľajších postáv. Týkali sa rodinných vzťahov a problémov, romantiky, alkoholizmu, depresií a vyrovnávania sa s bolestivou minulosťou. Zaujímavé je, že tri série vyšli v priebehu deviatich rokov.

Odporúčané
Milované seriály, ktoré boli zo začiatku úžasné, no posledné série ich úplne pokazili Milované seriály, ktoré boli zo začiatku úžasné, no posledné série ich úplne pokazili 16. mája 2023, 12:30

Tretia séria bravúrne uzatvorila trápenie mnohých postáv v seriáli. Tvorcovia ani tentoraz nezabudli zakomponovať do príbehu aj napínavý a záhadný krimi príbeh, ktorý je čerešničkou na torte hĺbkovej charakterovej štúdie množstva postáv.

Seriál Happy Valley sa ti dostane pod kožu a budeš sa báť momentu, keď ho dokončíš a zistíš, že tieto dojímavé a vynikajúco napísané príbehy už nebudú pokračovať. 

2. The Bear (Disney+/Hulu)

Šéfkuchár Carmy a jeho kamaráti sa v druhej sérii vrátili so svojou reštauráciou a rozhodli sa ju kompletne prerobiť a začať nanovo na úplne inej úrovni. To so sebou prinieslo nepredstaviteľné množstvo problémov, ktoré overia súdržnosť a priateľstvá v kolektíve.

Tvorcovia sa vyhli jednoduchému opakovaniu dramatických dejových línií z prvej série a nepokazili vybudované vzťahy medzi postavami lacnými dejovými zvratmi či neopodstatnenými hádkami. Počas sledovania druhej série bolo cítiť, ako a kam sa postavy posunuli, obzvlášť v prípade Richieho, ktorý prešiel najväčším a najsympatickejším osobnostným prerodom.

Aj druhá séria priniesla hektické momenty. Seriál potešil aj veľmi dobre obsadenými novými postavami, ktorých herci predvádzajú fantastické výkony a zrejme neobídu bez ocenení. The Bear je stále výnimočný dramatický seriál z kuchynského prostredia, od ktorého je nemožné sa odlepiť.

1. Succession (HBO Max)

Bravúrna dráma z prostredia mediálnych oligarchov a korporácií, ktorých rozhodnutia hýbu svetom, nás dostala do kolien. Z hľadiska scenára a réžie sa tvorcovia dokázali prekonať a vymodelovali ešte celistvejšiu sériu.

Odporúčané
Najlepšie seriály, ktoré majú menej ako 3 série. Už si sa dal na péenku, aby si dopozeral seriál? Najlepšie seriály, ktoré majú menej ako 3 série. Už si sa dal na péenku, aby si dopozeral seriál? 28. apríla 2023, 16:30

Každá jedna epizóda v nej funguje ako jej samostatný príbeh, avšak aj ako dlhodobá dejová línia s množstvom vetvenia. Práve to umožnilo viacerým postavám zažiariť aj popri geniálnych hereckých výkonoch svojich kolegov, ktorí stvárňovali hlavné postavy.

Scenáristi urobili v poslednej sérii odvážne rozhodnutie, ktoré zmenilo celú dynamiku seriálu a zároveň presmerovalo očakávania divákov. O dokonalosti technických aspektov už v tomto prípade nemusí byť reč. Nakoniec, ide o špičkovú produkciu HBO, na ktorej vidieť profesionalitu a obrovský talent v každej scéne.

Succession je vynikajúca rodinná dráma odohrávajúca sa na pozadí mediálneho korporátu. Vo svojej štvrtej a zároveň poslednej sérii priniesla hneď niekoľko dokonalých epizód a postarala sa o to, že sa seriál pridá k takým ikonám katalógu HBO ako Sopranos či The Wire. Kto s tým nesúhlasí, spoločne s pánom Royom pre neho máme odkaz:

Succession
Zdroj: HBO Max

Ďalšie fajn seriály z prvého polroka 2023:

The Other Two, The Marvelous Ms. Maisel, Abbott Elementary, Shrinking, Black Mirror, Secret Invasion, Daisy Jones and the Six, The Legend of Vox Machina či Silo.

Domov
Zdieľať
Diskusia