Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2023, 9:30
Čas čítania 5:24
Adriana Královičová

Fashion ikona Michèle Lamy: pri práci počúva techno, miluje vôňu ťavieho moču a každé ráno si na čelo nakreslí čiernu čiaru

MÓDA MÓDA OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

„Mám rada parfumy, ktoré voňajú ako slnko a ťaví moč,“ vraví. Na raňajky si dáva čiernu kávu a cigaretu. Spoznaj ikonu módy, súčasného umenia a popkultúry.

Michèle Lamy ti môžeme predstaviť ako ikonu, performerku, tvorkyňu brutalistického nábytku, hudobníčku a v neposlednom rade ako celoživotnú múzu a manželku módneho návrhára Ricka Owensa.

Aj keď sa o módu nezaujímaš, určite ti neunikne a na prvý pohľad ťa zaujme jej excentrický výzor. K jej tajomnej osobnosti patria čierne prsty, zlaté zuby, mohutné kovové doplnky aj čierna čiara vedúca cez stred čela. Pre Dazed prezradila, že taxikári v Paríži ju žiadajú, aby im vyveštila z dlaní. 

Ak ťa bavia články, kde približujeme profily značiek či osobností z módneho prostredia, prečítaj si zaujímavosti o záhadnom návrhárovi Martinovi Margielovi, značke Balenciaga či Karlovi Lagerfeldovi. S členstvom v klube Refresher+ môžeš všetky rozhovory čítať bez obmedzenia. 

Najskôr právnička, potom striptérka

Michèle Lamy sa narodila vo Francúzsku, pred tým, ako sa presťahovala do Ameriky, pôsobila ako právnička v Paríži. Neskôr pracovala aj ako striptérka, keď sa spoznala s rôznymi ľuďmi a umelcami, ktorí ju len utvrdili v tom, že svojím výzorom chce vyjadriť niečo viac.

Odporúčané
Vyber si slnečné okuliare podľa tvaru svojej tváre a buď hviezdou na dovolenke aj v uliciach Vyber si slnečné okuliare podľa tvaru svojej tváre a buď hviezdou na dovolenke aj v uliciach 19. mája 2024, 11:30

Jej životné cesty viedli do Los Angeles, kde otvorila začiatkom 90. rokov klub Les Deux Cafés. Bolo to miesto, ktoré sa stalo epicentrom hollywoodskej smotánky. V klube sa pravidelne stretávali osobnosti ako Madonna, Lenny Kravitz, Sharon Stone, David Lynch, Nicole Kidman a Marilyn Manson. Klub bol útočiskom aj pre trans či queer ľudí. Lamy tu vystupovala ako speváčka so svojou kapelou Lavascar. 

Umelkyňa tvorí s módnym návrhárom pár viac ako 30 rokov.
Umelkyňa tvorí s módnym návrhárom pár viac ako 30 rokov. Zdroj: Instagram @rickowensonline

Dnes má dôležité postavenie vo svete módy, umenia, ale aj architektúry či interiérového dizajnu. Spolupracuje s galériami, organizuje výstavy po celom svete, vraví sa, že je to osoba, ktorú všetci milujú, vyhľadávajú, chcú s ňou spolupracovať alebo len tak, tráviť čas. „Ak s vami strávi pol hodiny, úplne sa sústredí len na vás. To je to, čo vyvoláva kúzlo. Vďaka nej sa každý cíti očarujúci,“ opisuje umelkyňu režisérka Bankowsky.

S Michèle Lamy spolupracoval napríklad Kanye West, Asap Rocky či duo FKA Twigs. Kto je táto záhadná žena, ako sa spoznala s Rickom Owensom a čo si myslí o Kim Kardashian, sa dočítaš v článku.     

Prsty si namáča do špeciálneho farbiva

K tajomnému „looku“ patria jej prsty namaľované čiernou farbou. Lamy si ich namáča do špeciálneho rastlinného farbiva, ktoré pochádza z Japonska. Ide o materiál podobný hene. Aj napriek tomu, že má 79 rokov, na jej nohách môžeš vidieť len mohutné vysoké topánky na platforme, ktoré nosí aj jej manžel Rick Owens. Jej tvár a telo zdobia piercingy a tetovania. V rozhovore pre Dazed priznala, že nemá rada plastické operácie.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 135925 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa zoznámila s Rickom Owensom.
  • Prečo si každé ráno kreslí čiaru na čelo.
  • Pre ktorú celebritu vyrobila nábytok do jej kancelárie.
  • Čo si myslí o Kim Kardashian.
  • Aký vzťah má s Asap Rockym a Kanyem Westom.
Domov
Zdieľať
Diskusia