Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Výpravný veľkofilm Traja mušketieri: D’Artagnan ponúka prvotriedne bitky aj bisexuálneho Porthosa (Recenzia)

Dynamiku zachraňujú bojové scény 

Martin Bourboulon je s malými odchýlkami verný duchu aj kostre Dumasovej literárnej predlohy. Tempo filmu azda trocha trpí množstvom scén, v ktorých hrdinovia deklarujú svoje ideály, hodnoty či lásku. Celkovo sa však tvorcom pomerne komplikovaný príbeh plný zvratov darí vyrozprávať zrozumiteľne a plynulo. Pokrivkávajúcu romantickú linku čiastočne vyvažuje aj subtílny humor, ktorého najvytrvalejším nositeľom je zmätený, naivný a klamaný kráľ Ľudovít XIII. (Louis Garrel).

Dynamiku príbehu pravidelne zintenzívňujú aj vydarené dynamické sekvencie, ktorým kraľujú predovšetkým úchvatné bitky. Viacero kolektívnych bojových scén je natočených mimoriadne strhujúco a za kamerovú jazdu pomedzi svištiace guľky a bojujúce telá by sa nehanbili ani v Hollywoode. 

Vrcholom filmu je okrem bitky v lese aj scéna epickej vyvražďovačky z katedrály, pri ktorej si to mušketieri „rozdávajú“ s mníchmi. Zabudni na rigidné šermiarske zápolenie a privítaj Johna Wicka s kordom a mušketou. 

Traja mušketieri
Bitka s mníchmi patrí k vrcholom filmu. Zdroj: Pathé

Bojovým scénam môžu staromódni diváci vytknúť preferovanie štýlu pred obsahom. Miernym sklamaním je však celkom isto fakt, že do choreografie bojov sa udatnejším spôsobom ako jediný zo štyroch hlavných aktérov vkladá len D'Artagnan a jeho parťáci uštedria efektný úder iba sporadicky.

Film zachraňuje špičkové herecké obsadenie 

Casting nemá slabé miesto. Žiaden z hercov nepôsobí nepatrične ani zásadne nevytŕča. Kadencia deja s množstvom zvratov však nedáva postavám možnosť nadýchnuť sa a predstaviť divákovi hĺbku svojho charakteru. Najväčšia škoda je to v prípade postáv mušketierov. V partii výnimočných elitných bodyguardov vidíme súdržnosť, ale nedostáva sa nám vykreslenia rôznorodosti ich silných osobností. 

Najmä duševne rozorvaný Aramis (Romain Duris) a bisexuálny Porthos (Pio Marmaï) pôsobia často len ako prizerajúce sa siluety. Od srdečného osudového kamarátstva charakterizovaného legendárnym pokrikom: „Všetci za jedného, jeden za všetkých!“ sme ozaj ďaleko.

Traja mušketieri
Mušketieri nastúpení pred kráľom Ľudovítom XIII. Zdroj: Pathé

Traja mušketieri: D’Artagnan je poctivá žánrovka, vizuálne inšpirovaná westernom, no výnimočne aj filmami o superhrdinoch. Skôr ako o prelomovú autorskú výpoveď ide o remeselne zvládnuté a bezchybne zahrané kolektívne dielo. Film od nás získava 7 bodov z 10. Odporúčame ti ho navštíviť vo verzii s titulkami. 

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia