Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2023, 12:30
Čas čítania 5:29
Jakub Paulík

Brutálny mexický kartel poslal do ulíc 700 zabijakov. Tajomného narkobaróna El Maya nikdy nechytili

Brutálny mexický kartel poslal do ulíc 700 zabijakov. Tajomného narkobaróna El Maya nikdy nechytili
Zdroj: PBS NewsHour/Youtube
ZAUJÍMAVOSTI DROGY EL CHAPO EL MAYO KARTELY MEXIKO NARCOS: MEXIKO NARKOBARÓNI SINALOA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Zo zoznamu 37 hľadaných narkobarónov je El Mayo posledným menom na zozname. Všetci ostatní bosovia zomreli alebo skončili vo väzení.

Ismael Zambada García alias El Mayo je nepolapiteľným mexickým narkobarónom. V jeho veku by už väčšina ľudí bola na dôchodku, no El Mayo po desiatkach rokov na úteku naďalej riadi obávaný drogový kartel Sinaloa.

Ten v rokoch 2019 a 2023 rozpútal boje v uliciach Mexika a dokázal vládu donútiť, aby sa vzdala. Čo sa stalo s kartelom Sinaloa po chytení El Chapa a prečo vraj Mexiko čakajú po smrti El Maya krvavé boje gangov? 

V kriminálnej sekcii nášho webu nájdeš tiež článok o fungovaní gangov v Chicagu z pohľadu policajtky Patrície či príbeh mafiánskeho bosa Cosa nostry Diabolika, ktorý zabil tehotnú ženu svojho konkurenta. Pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj kriminálny obsah bez obmedzení.
El Mayo
Zdroj: Wikimedia/DEA

Má strach z väzenia, radšej by vraj spáchal samovraždu

Mexická vláda v roku 2009 vydala zoznam 37 najhľadanejších narkobarónov. Väčšinu z nich sa úradom podarilo chytiť alebo sú už v súčasnosti po smrti. Jediný, ktorý je dodnes na úteku, je vodca kartelu Sinaloa Ismael Zambada García prezývaný El Mayo. V drogovom biznise sa El Mayo, ktorý sa narodil v roku 1948, pohybuje od mladosti. S predajom narkotík začal už ako 16-ročný, píše The Sun.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Začiatkom roku 2023 oslávil na slobode 75. narodeniny, čo je v jeho brandži obrovská rarita. Patrí medzi posledných aktívnych šéfov mexických kartelov zo starej školy, ktorí ešte zažili časy obchodovania s kolumbijským narkobarónom Pablom Escobarom.

Podobne ako Escobar, aj El Mayo sa chcel stať ľudovým hrdinom a filantropom tým, že časť krvavých peňazí investoval do potrieb miestneho obyvateľstva. Newsweek píše, že do svojho rodného mesta El Alamo pravidelne chodieval na Vianoce rozdávať peniaze a darčeky. Okrem toho dal tiež postaviť kostoly či futbalové ihriská, čím si svojím spôsobom kupoval podporu krajanov.

Na dolapenie El Maya USA vypísali odmenu 15 miliónov dolárov, uvádza protidrogová jednotka DEA na svojom webe. Možnosť, že by ho úrady dostali živého, však nie je podľa jeho slov veľmi pravdepodobná.

El Mayo ešte v roku 2010 v rozhovore pre mexický časopis Proceso priznal, že má z väzenia strach. Zvažoval preto, že ak by ho mali chytiť, zrejme by skôr spáchal samovraždu, píše Los Angeles Times. Pri jeho zlom zdravotnom stave (údajne má cukrovku) je teda skôr pravdepodobné, že sa do väzenia nikdy živý nedostane.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 130499 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa stalo s kartelom Sinaloa po zatknutí El Chapa.
  • Aké majú postavenie synovia Chapa známi ako Los Chapitos.
  • Ako kartel Sinaloa pri pouličných bojoch porazil mexických vojakov a na konci prestrelky si s gangstrami podali ruku.
  • Prečo Mexiko podľa veterána z DEA čaká krvavá vojna.
  • V čom sa El Mayo odlišoval od El Chapa.
Domov
Zdieľať
Diskusia