Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2023, 9:27
Čas čítania 1:18
Peter Vnuk

Microsoft šikovne investoval miliardu dolárov do výrečnej umelej inteligencie od spoločnosti OpenAI

TECH ČETBOT ELON MUSK INVESTÍCIE A AKVIZÍCIE INVESTOVANIE MICROSOFT OPENAI UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Četbot ChatGPT víri technologické vody. Umelá inteligencia ukazuje verejnosti svoju silu.

Spoločnosť OpenAI, v ktorej bol aktívny aj Elon Musk, poriadne zabodovala, keď vydala svojho četbota ChatGPT postaveného na jazykových modeloch umelej inteligencie GPT-3. Vytrénovaného bota spoločnosť predviedla verejnosti v novembri 2022 a dokáže zapôsobiť najmä sofistikovanosťou svojich odpovedí.

Jeho reakcie a možnosti využitia sme ti už spomínali v samostatnom článku. Svetové ekonomiky sú aktuálne v zlom stave, inflácia zúri, akcie technologických firiem sa prepadávajú a investuje sa hlavne konzervatívne s čo najnižším rizikom. Jedna relatívne veľká a tak trochu špekulatívna technologická investícia sa však podarila Microsoftu.

Odporúčané
Nový četbot je šokujúco výrečný. Vynadá za teba kamarátovi, napíše ti domácu úlohu a preberiete spolu módne trendy Nový četbot je šokujúco výrečný. Vynadá za teba kamarátovi, napíše ti domácu úlohu a preberiete spolu módne trendy 6. decembra 2022, 18:43

Firma Billa Gatesa totiž v roku 2019 investovala práve do vtedy sedemročného projektu OpenAI na výskum umelej inteligencie a výška investície bola na úrovni jednej miliardy dolárov. Po uvedení ChatGPT sa zdá, že ide o mimoriadne dobrú investíciu, keďže z nového četbota sú nadšení akademici, podnikatelia, investori a dokonca aj osobnosti pôsobiace mimo technologickej oblasti.

ChatGPT za teba dokáže napísať domácu úlohu, pomôcť ti s programovaním a dokáže tiež mimoriadne sofistikovane podať informácie o téme, ktorá ťa zaujíma. Práve táto vlastnosť rozblikala v spoločnosti Google červené kontrolky, keďže takýto bot je pre vyhľadávacie algoritmy Google dosť vážna aj dosť priama konkurencia.

Peniaze sa budú sypať

Vďaka pozitívnej odozve, ktorú ChatGPT získava, sa jeho matke menom OpenAI vypláca a už teraz sa hovorí o tom, že by mala dať dokopy kapitál z investícií vo výške takmer 30 miliárd dolárov (aktuálne má hodnotu cca 20 miliárd dolárov).

Microsoft však neplánuje zostať iba pri finančnom investovaní. Četbota ChatGPT zvažuje pridať do svojho vyhľadávača Bing, vďaka čomu by firma Google, ktorá už roky vyhlasuje, že jej vyhľadávač sa má dostať na úroveň palubného počítača lodí zo Star Treku, dostala riadnu ranu.

Podľa agentúry Reuters očakáva OpenAI v roku 2024 príjmy na úrovni jednej miliardy dolárov a jej četbot má už teraz viac ako milión používateľov. Neskôr v tomto roku by sme však mali byť svedkami uvedenia novej generácie GPT-4 a odborníci z tohto dôvodu pre OpenAI očakávajú ešte vyššie príjmy ako miliarda dolárov ročne.

Domov
Zdieľať
Diskusia