Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
16. januára 2023, 16:30
Čas čítania 5:48

Rozhovor s pastafariánom: V našom nebi sú pekné striptérky a pivo tečie potokom zo sopky

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Rozhovor s pastafariánom: V našom nebi sú pekné striptérky a pivo tečie potokom zo sopky
Zdroj: Wikimedia/Niklas Jansson

Stúpenci Lietajúceho špagetového monštra sa stretávajú s nepochopením.

Mnohí z nás sa radi označia za milovníkov cestovín. Skupina ľudí, ktorá sa označuje ako pastafariáni, sa však odhodlala spraviť prekvapivý krok od gurmánskeho zážitku k náboženskému uctievaniu.

Podľa sčítania ľudu z roku 2021 sa k pastafarianizmu prihlásilo 590 obyvateľov Slovenska. Podobný počet členov má aj facebooková stránka Slovenskej cirkvi Lietajúceho špagetového monštra, s ktorej adminom Petrom D. sme sa rozprávali.

Pastafariáni sú podľa neho angažovaní voľnomyšlienkarski ateisti so zmyslom pre humor. Ich viera v Lietajúce špagetové monštrum vraj v prvom rade poukazuje na absurditu iných náboženstiev a ich učenia.

Ako vyzerá slovenská komunita pastafariánov a aká je veľká? 

Na svete v súčasnosti patríme k najrýchlejšie rastúcim náboženstvám a je nás už niekoľko miliónov. Na Slovensku sú však pastafariáni pomerne čerstvá záležitosť. Nevedieme presné počty, ale predpokladám, že máme niekoľko tisíc sympatizantov. Menšia skupina sa angažuje, väčšina sa skôr baví.

Pastafariáni, špagetové monštrum
Slovenská komunita pastafariánov je pomerne malá a rozdrobená. Zdroj: Facebook/Slovenská cirkev Lietajúceho špagetového monštra

Zatiaľ nevyvíjame aktivity, ktoré by nás prezentovali podobne, ako to robia Svedkovia Liehovovi. Predsa len vzťah Slovákov k alkoholu je oveľa vrúcnejší a populárnejší než k špagetám. Gabo Žifčák robí svoju prácu s oduševnením, a preto je úspešnejší. Špagetové monštrum sa však nebude hnevať, ak budete veriť v obe cirkvi.

Kto je najznámejším slovenským členom cirkvi?

Zatiaľ najznámejším pastafariánom na Slovensku je novinár a spisovateľ Arpád Soltész, ktorý si dokonca za 30 dolárov kúpil na internete kňazskú vysviacku. Je teda pravdepodobne aj naším prvým pastafariánskym kňazom. V niektorých krajinách, ako na Novom Zélande, môžu títo kňazi oddávať páry.

Poznáte sa navzájom s ostatnými veriacimi?

Úplne prvá stretávka slovenských pastafariánov bola na Železnej studničke v roku 2016. Nazval by som nás však skôr podzemnou cirkvou. Ťažko nás presne spočítať, keďže na rozdiel od iných krajín nemáme kostoly ani obrady. 

30. apríla 2023, 12:30 Čas čítania 8:34 Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor)

S ostatnými pastafariánmi som sa naposledy stretol v reštaurácii, aj keď sa trocha hanbím, že sme nemali „cedníky“ na hlave. Už túto jar však plánujeme veľké česko-slovenské stretnutie pastafariánov a sympatizantov.

Pastafarián, špagetové monštrum
Cediace sitko na hlave pastafariána. Zdroj: Flickr/Joe Mabel

Objednali ste si v reštaurácii aspoň cestoviny?Samozrejme. I keď nejeme len tie, na sviatočný obed servírujeme zásadne kvalitnú taliansku pastu. Špagetu namiesto hostie do úst vkladajú aj kňazi počas našich cirkevných obradov. Veriaci za ňu nepoďakujú „Amen“, ale „R'amen“.

Aké sú hlavné hodnoty pastafariánov?

Našu cirkev definujú tri nemenné hodnoty: sarkazmus, sloboda a intelekt, ktorý všetko prepája. Akékoľvek iné hodnoty si už na základe všadeprítomného humanizmu v našej cirkvi tvorí každý člen sám.

Nemusíme sa modliť, keďže na rozdiel od všemohúceho Jahveho si Špagetové monštrum dokáže domyslieť, čo potrebujeme a za čo sme vďační. Nemusíme sa ani spovedať, komunikácia prebieha telepaticky a monštrum presne vie, čo nás mrzí a ako to napraviť. Ako rozhrešenie nemáme tresty ani odpustky. Musíme si len urobiť poriadny kotol špagiet.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128676 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy a pri akej príležitosti sa prvýkrát zjavilo Špagetové monštrum.
  • Ako vyzerajú pastafariánske nebo a peklo.
  • Aké majú slovenskí pastafariáni politické ambície.
  • Aký je postoj pastafariánov ku katolíckej cirkvi.
Domov
Zdieľať
Diskusia