Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2023, 15:30
Čas čítania 2:14
Ema Stanovská

Prečo ťa po zobudení bolí hrdlo? Nemusí byť za tým len nachladnutie či covid, toto sú najčastejšie príčiny

ZDRAVIE CHOROBY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Za opakujúcou sa bolesťou v hrdle môže byť suchý vzduch, dehydratácia, alergie či reflux.

Ak si sa už niekedy zobudil s nepríjemnou bolesťou hrdla, asi ti napadla len jedna vec – lezie na teba strašné nachladnutie a teraz budeš týždeň ležať v horúčkach. Ak ťa však okrem škriabania v hrdle nič výrazne netrápi, ešte nemusíš bežať k obvodnej doktorke. Za opakujúcou sa bolesťou v hrdle v skutočnosti nemusí byť len covid alebo RS vírus, ale aj zdanlivo banálny problém.

V Refresheri píšeme o najčastejších témach spojených so zdravím, s cvičením a so stravou. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať tému Zdravie. Články môžeme písať aj vďaka členom nášho Refresher+ klubu. Podporíš nás, ak sa staneš jedným z nich.

Neprekuruj a veľa pi

Ak sa budíš s nepríjemnými pocitmi v hrdle, bolesťou hlavy a upchatým nosom, príčinou môže byť suchý vzduch v miestnosti. To je častý problém najmä v zime, keď žijeme v prekúrených bytoch a málo vetráme. Príliš vysoká, ale aj príliš nízka teplota v domácnosti môže dokonca oslabiť imunitu, následkom čoho môžeme byť náchylnejší na ochorenia dýchacích ciest. Najjednoduchším riešením je umiestniť v spálni zvlhčovač vzduchu. Nepríjemné príznaky po zobudení zmierniš aj poriadne horúcou rannou sprchou.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Príčinou môže byť aj tak zdanlivo banálna vec ako dehydratácia. Ak nepiješ dostatočne, v noci sa veľmi potíš, alebo užívaš lieky, ktoré môžu spôsobiť časté močenie, ráno sa môžeš zobudiť so suchom v ústach, škriabaním v hrdle a s bolesťou pri prehĺtaní, píše WebMD.

Dehydratáciu signalizuje aj tmavo sfarbený moč, bolesti hlavy, kŕče a závraty. Skôr ako siahneš po rannej šálke kávy, vypi aspoň jeden-dva poháre vody.

kašeľ
Zdroj: Pexels

Častým vinníkom rannej bolesti hrdla sú aj alergie na peľ, plesne, zvieracia srsť alebo prachové roztoče. Spánok v takomto prostredí dráždi nos a dýchacie cesty, čo zas vedie k svrbeniu až ku škriabaniu v hrdle. Pri niektorých druhoch alergií vzniká aj hlien, ktorý rovnako dráždi hrdlo. 

Reflux aj spánkové apnoe

Ďalšou možnosťou je reflux kyseliny, ktorý je pri chronickom výskyte známy ako GERD (gastroezofageálna refluxná choroba). Ranná bolesť hrdla v tomto prípade vzniká preto, že sa žalúdočná kyselina vracia do pažeráka. Človek môže mať aj pocit pálenia na hrudi (pálenie záhy) alebo suchý kašeľ.

Výskum ukázal, že prechod zo spánku do bdelosti je u niektorých pacientov spojený so zvýšeným výskytom príznakov refluxu. Pomôže, ak vstaneš z postele čo najskôr po zobudení, večer budeš jesť len ľahké jedlá a počas spánku si hlavu podložíš vyšším vankúšom.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Menej častým, ale nie zriedkavým dôvodom je obštrukčné spánkové apnoe, vážna porucha spánku, pri ktorej človek počas spánku prestane na niekoľko sekúnd dýchať. Takíto pacienti zvyknú chrápať a cítia sa unavení, aj keď spali dostatočne dlho. Pri liečbe je dôležitá zmena životného štýlu, najmä pravidelné cvičenie, obmedzenie cigariet a alkoholu. Pacientom sa tiež odporúča spať na boku, pretože na chrbte sa dýchacie cesty zablokujú ľahšie.

Budem chorý či nie?

Podľa otolaryngológa Marka Russa existuje jednoduchý spôsob, ako zistiť, či bolesť hrdla po zobudení môže byť znamením blížiaceho sa ochorenia – daj si horúcu sprchu alebo vypi teplý čaj. Teplo pomáha zvlhčiť dýchacie cesty, uvoľňuje svaly a podporuje slinenie. Ak však bolesť vôbec neustáva, je možné, že príčinou je baktéria či vírus.

O závažnosti situácie veľa napovedia aj sprievodné príznaky. Ak je bolesť hrdla sprevádzaná horúčkou, nádchou alebo upchatým nosom, takmer určite ide o nejaký druh nákazlivého ochorenia. Pri chrípke nás zvykne bolieť celé telo a cítime silnú únavu, covid-19 je typický kašľom, únavou a stratou chuti či čuchu, RSV vírus väčšinou postihuje deti a infikovaní často kýchajú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia