Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2023, 12:30
Čas čítania 6:16
Lukáš Čelka

Dal som si spraviť obriezku: Je zákrok skutočne natoľko bolestivý a aké má výhody? (Reportáž)

ZDRAVIE SEXUALITA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Niekto si obnažený penis nevie vynachváliť, iného predstava podstúpiť tento zákrok desí na smrť.

Autor podstúpil operáciu z osobných dôvodov, nie preto, aby o tom písal článok. O svoju skúsenosť sa rozhodol s čitateľmi podeliť dobrovoľne.

Obnažený žaluď, alebo zabalený v predkožke? Čo je lepšie a krajšie? Túto otázku si kladie mnoho mužov. A hoci je preukázané, že obriezka prináša mnohé výhody, predstava „ísť pod nôž“, a ešte k tomu na takom citlivom mieste, od zákroku mužov odrádza. Nebol som výnimkou. No nakoniec som obriezku úspešne absolvoval.

Spomínam si, že keď ma ešte len čakala, trápili ma mnohé otázky: Ako to bude bolieť? Naozaj si to ženy pochvaľujú? Čo ak sa operácia nepodarí? Dodnes ľutujem, že som na ne hľadal odpovede na rôznych fórach. Zbytočne ma vydesili príbehy neznámych ľudí z internetu, ktorí v skutočnosti možno ani obriezku nemajú.

Rozhodol som sa preto otvorene napísať o svojej skúsenosti všetkým chlapom, ktorí tento zákrok musia alebo chcú podstúpiť – prípadne o ňom ešte len uvažujú. Samozrejme, nie som lekár a môžem písať len o svojom subjektívnom zážitku. Z odborného hľadiska proces v článku opisuje urológ Ján Švihra. Nielenže zhrnul jeho výhody aj nevýhody, ale prezradil aj skúsenosti svojich pacientov po zákroku. a to aj v rámci sexuálneho života.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

V Refresheri pravidelne prinášame informácie týkajúce sa duševného, ale i fyzického zdravia. Opísali sme napríklad priebeh prvého sedenia u psychológa či kolonoskopického vyšetrenia. Tvoriť spomínaný obsah môžeme len s podporou našich predplatiteľov. Ak sa ti články týkajúce sa zdravia páčia a chcel by si ich na našom webe vidieť viac, pridaj sa do klubu Refresher+.

Obriezka z dôvodu zdravia aj presvedčenia 

Podľa slov urológa Jána Švihru môže obriezku – odborne cirkumcíziu, podstúpiť každý muž, niekedy aj z výlučne súkromných dôvodov. Na druhej strane existujú situácie, keď je obriezka z medicínskeho hľadiska nevyhnutná.

„Obriezka je nevyhnutná napríklad pri niektorých poraneniach penisu alebo pri fimóze – veľkom zúžení predkožky. Najčastejšie sa s tým v dospelosti stretávame u diabetikov, po prekonaní opakovaných zápalov – balanopostitídy,“ vysvetlil lekár s tým, že ak pacient nemôže z dôvodu zúženej predkožky močiť, obriezku mu jednoznačne odporúča. Poznamenal, že tento zákrok patrí medzi najčastejšie operácie a bežne ho robia aj na súkromných klinikách.

penis banán
Zdroj: Unsplash.com

Okrem mužov, ktorým odporučili obriezku lekári, sa však nájdu aj takí, ktorí ju podstúpia, hoci nemajú zdravotné ťažkosti. Motivovať ich k tomu môže niekoľko benefitov súvisiacich s obrezaným penisom. Medzi ne patrí napríklad lepšia hygiena.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

„Historicky sa robila obriezka najmä z hygienických dôvodov. Bez predkožky je totiž hygiena penisu jednoduchšia,“ priblížil Ján Švihra. Poznamenal však, že v súčasnosti už má bežná populácia oveľa ľahší prístup k hygiene a k dispozícii je aj očkovanie proti HPV. Na druhej strane sa vraj lekár aj tak v ambulancii bežne stretáva s tým, že muži neovládajú správne zásady hygieny.


Motiváciou pre muža podstúpiť tento zákrok môže byť však aj to, že jednoducho preferuje vzhľad obrezaného penisu. „Taktiež máme štúdie, ktoré dokazujú, že u mužov, ktorí podstúpili obriezku v detskom veku, je výrazne nižšie riziko rakoviny penisu,“ doplnil Švihra.

Každá minca má však dve strany. Zatiaľ čo niekto preferuje vzhľad obrezaného penisu a pokladá ho za pozitívum, pre niekoho iného môže znamenať estetický problém. „Ďalšou nevýhodou obriezky je, že predkožku niekedy používame ako náhradu tkaniva, napríklad pri plastike močovej trubice. U obrezaného pacienta vtedy musíme voliť iný postup,“ dodal urológ.

Deň D: Operácia

Keď som sa rozhodoval, či podstúpiť alebo nepodstúpiť zákrok, lekár ma presvedčil argumentom, že to bude trvať iba chvíľku a bude to bezbolestné. Nepríjemné, ale bezbolestné. Hoci som mu nemal dôvod nedôverovať, klamal by som, keby som tvrdil, že som bol v deň operácie pokojný. Čím viac sa zákrok blížil, tým väčší som mal strach.


Podľa dohody som hneď ráno prišiel nalačno na kliniku, prihlásil sa na oddelení a zdravotná sestra ma zaviedla do izby. Len čo som sa prezliekol a stihol aklimatizovať, ohlásila mi, že ideme na operačnú sálu.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 142896 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako som znášal operáciu.
  • Či bola bolesť počas operácie a po operácii znesiteľná.
  • Koľko dní po operácii som sa zotavoval.
  • Čo bolo najhoršie na prvých nociach po operácii.
  • Ako obriezka vplýva na erekciu a sexuálny život.
Domov
Zdieľať
Diskusia