Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok vznikol v rámci mediálnej spolupráce s Televíziou Markíza.
30. novembra 2022, 15:00
Čas čítania 2:40

Súhlasíš, že nedávne udalosti negatívne ovplyvnili psychiku detí a mladých ľudí?

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE TELEVÍZIA MARKÍZA
Uložiť Uložené

Mentálne zdravie detí a mladých ľudí sa zhoršuje. Situáciu chce zlepšiť finančná zbierka Nadácie Markíza, do ktorej môžeš prispieť aj ty.

Pandémia koronavírusu, vojna a ekonomická kríza sú udalosti, ktoré zasiahli nielen svet dospelých, ale vnímajú ich aj tínedžeri či deti. Odborníci si všimli, že stúpa počet mladých ľudí a detí s frustráciou, úzkosťou, so strachom alebo s hnevom. Rovnako stúpol aj počet akútnych prípadov. Podľa psychologičky Moniky Gondec majú negatívny postoj k psychoterapii detí najmä rodičia, ktorí majú pocit, že urobili chybu pri výchove. Mladí ľudia sa v ankete zhodli, že o probléme sa v školách nedostatočne diskutuje. Ako to vnímaš ty? 

Nadácia Markíza už viac ako tri roky obracia pozornosť na duševné zdravie detí. Cieľom tohtoročnej charitatívnej zbierky je získať čo najviac prostriedkov na podporu riešenia problémov detského duševného zdravia. Zároveň chcú upriamiť pozornosť na potrebu zlepšenia dostupnosti detskej psychologickej pomoci v rámci celého Slovenska. 

zisti viac

Výťažok venujú Lige za duševné zdravie

Nadácia Markíza spolu Ligou za duševné zdravie prinášajú charitatívny projekt Dostupnosť terapií pre deti. „Chceme sprístupniť kvalitnú psychoterapiu pre tých rodičov a tie deti, ktoré si to nemôžu dovoliť. Veľká skupina ľudí si psychoterapiu musí platiť, pretože to nie je optimálne hradené zdravotnou poisťovňou,“ vysvetľuje riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský. Zbierka trvá od 1. novembra do 1. decembra, čo je už tradične Deň s Nadáciou Markíza. 

„Chceme umožniť psychoterapeutickú liečbu deťom, ktoré sa nevedia k odborníkovi dostať, či už pre dlhé čakacie lehoty, alebo z finančných dôvodov,“ povedal generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele. Deň s Nadáciou Markíza má za sebou už osem úspešných ročníkov. Doteraz sa im podarilo vyzbierať 725 000 eur, ktoré pomohli deťom v nemocniciach, rodinám v núdzi aj charitatívnym organizáciám. Celý výťažok z tohtoročnej finančnej zbierky bude venovaný Lige za duševné zdravie, ktorá sa už od roku 2000 usiluje, aby sa kvalitná starostlivosť o duševné zdravie stala štandardom aj na Slovensku. Vyzbieraná suma tak pomôže zlepšiť dostupnosť psychologickej pomoci pre deti v rôznych kútoch Slovenska. Liga za duševné zdravie na tomto projekte spolupracuje so Slovenskou psychoterapeutickou spoločnosťou. 

Ak chceš prispieť do zbierky, máš tri možnosti, ako sa zapojiť: 
• Môžeš prispieť 2 eurami formou SMS v tvare DMS (medzera) NADACIAMARKIZA na číslo 877.
• Môžeš poslať ľubovoľný príspevok na číslo účtu: SK35 1111 0000 0003 3322 2322.
• Môžeš poslať ľubovoľnú sumu prostredníctvom online formulára.

„Situácia s duševným stavom detí a mladistvých na Slovensku je kritická. Deti čakajú v ťažkých stavoch na vyšetrenie mesiace. Detských psychiatrov máme na Slovensku približne 50 a v trinástich okresoch chýbajú úplne. Je to naša zodpovednosť, pomôcť, ako vieme, ako môžeme. Preto nás potešilo spojenie s Nadáciou Markíza, ktorého výsledkom je projekt Dostupnosť terapií pre deti. Liga za duševné zdravie založila Fond duševného zdravia, do ktorého po ukončení zbierky poputuje finančný dar z Nadácie Markíza a z ktorého budeme môcť financovať psychoterapie pre deti, ktorých rodiny si to nemôžu z finančných dôvodov dovoliť. Terapie budú zabezpečovať certifikovaní psychoterapeuti zo Slovenskej spoločnosti pre psychoterapiu na celom území Slovenska,“ hovorí o projekte riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

Koľko peňazí sa podarilo Slovákom vyzbierať, sa dozvieme vo vysielaní Telerána hneď deň po ukončení zbierky, teda v piatok 2. decembra.

Ambasádormi projektu sa stali aj známe tváre z obrazoviek Markízy – Zuzana Šebová, Lívia Bielovič, Lenka Šóošová, Daniel Očenáš, Kvetka Horváthová, Roman Juraško a Zuzana Čimová. Prvého decembra ti herec Adam Bárdy a reportérka a moderátorka Kristína Kövešová budú prostredníctvom živých vstupov prinášať emotívne príbehy detí a mladých ľudí, ktorí majú nalomené duševné zdravie.

Teleráno bude celé venované téme detského duševného zdravia. Takisto bude plné známych tvárí, ktorým je téma duševného zdravia veľmi blízka alebo osobne zažili situácie, keď vyhľadali odborníka. O svoje vlastné príbehy sa tak s divákmi podelia napríklad komik Fero Joke, moderátorka Televíznych novín Zuzana Čimová či influencerka Lucia Mokráňová. Svoju novú skladbu predstaví mladý spevák Dano Kapitán, ktorý zaujal v speváckej súťaži The Voice Česko Slovensko a odvážne odhalil, že v súkromí bojuje so schizofréniou. Hostkou bude youtuberka Patrícia Bénesová alias Patra Bene, ktorá netají, že trpela panickými atakmi. Reflex prinesie emotívne príbehy detí a citlivo spracované reportáže venujúce sa v tomto kontexte problematike sexuálneho zneužívania, anorexie či depresie. 

zapoj sa do zbierky
tv markíza
Zdroj: Televízia Markíza
Domov
Zdieľať
Diskusia