Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2022, 8:30
Čas čítania 0:20
Tímea Krauszová

KVÍZ: Tieto knihy sme na strednej škole museli povinne prečítať. Spoznáš ich podľa krátkeho opisu?

ZAUJÍMAVOSTI KVÍZ MATURITA
Uložiť Uložené

Možno keby sa povinné čítanie nevolalo povinné, čítalo by tie knihy viac ľudí.

Pamätáš si, čo napísal Jozef Cíger Hronský a ako sa volá príbeh, v ktorom ten divný mladý chlapec skočí do Váhu, aby vyslobodil peknú ženu? Spoznáš svetové literárne klasiky len podľa krátkeho opisu? Otestuj si znalosti z kníh, ktoré sú súčasťou povinného čítania na gymnáziách. 10/10 dajú naozaj len najlepší.

Pre viac zábavy klikni sem, kde nájdeš všetky naše kvízy na jednom mieste. Maturitné skúšky budú najbližšie od 14. marca 2023. Ak nechceš, aby ti ušli akékoľvek informácie o „skúškach dospelosti“, sleduj túto tému a zapni si upozornenia.

Kvíz
Pamätáš si ešte na povinné čítanie zo strednej školy?
110
SPOILER ALERT: všetci zomrú. Najskôr dvaja bratia, potom ich sestra uväznená v hrobke, spolu s ňou jej ženích, a napokon aj ženíchova matka. A prečo? Lebo tébsky kráľ je idiot. Antická dráma je zvyčajne prvým povinným čítaním na gymnáziách.
Elektra
Antigona
Filoména
Oidipus
210
Tento básnik má krstné meno spoločné s naším Šajmom. Jeho hádam najznámejšie dielo opisuje lásku k žene, v básnickej skladbe ospevuje mladosť, zaľúbenie a krásu. Patril k štúrovcom, no toto dielo Ľudovít Štúr veľmi neocenil, pretože nebolo dostatočne vlastenecké. Básni je venované aj múzeum v Banskej Štiavnici.
Marína
Jesenná láska
Okúzlenie
Detvan
310
Mladý dánsky princ chce pomstiť smrť svojho otca po tom, čo mu jeho duch povie, kto ho v skutočnosti zabil. Zabije otca svojej frajerky, ktorá zo žiaľu príde o rozum. O niekoľko ľstí, jedno divadelné predstavenie a zmätočný súboj neskôr prakticky každý vrátane hlavnej postavy zomrie. Klasický Shakespeare.
Kráľ Lear
Othello
Hamlet
Macbeth
410
A teraz na veselšiu nôtu. Konečne komédia s mindfuck koncom. Parížan, ktorý šetrí na všetkom vrátane svojich detí, miluje najviac na svete peniaze. Ešte aj od svojej snúbenice žiada veno. Keď mu zmizne truhlička s peniazmi, takmer stratí rozum. Až po nájdení peňazí sa upokojí. Svadby vlastných detí povolí, až keď zistí, že za ne nemusí platiť.
Lakomec
Tartuffe
Mizantrop
Zdravý nemocný
510
Romantická balada využíva ľudový motív zakliatej ženy, ktorú treba vyslobodiť. Jej kúzlo omámi mladého muža, ktorý inak do spoločnosti vôbec nezapadal a bol zvláštny. Skočí doprostred rieky, ale nesplní všetky podmienky na záchranu, lebo si časť oblečenia zabudne prevrátiť. Namiesto epickej záchrany tak zomiera.
Zakliata panna vo Váhu a neúspešný Janko
Zakliata panna v Dunaji a divný Janko
Zakliata panna vo Váhu a divný Janko
Zakliata žena vo Váhu a divný Janko
610
Žartovník, kráľovná a zmija-mrzáčka v hlavných úlohách v novele z dedinského prostredia. Autorka zobrazuje konzervatívny, patriarchálny spôsob života a neschopnosť prijať zmeny. Novoty však väčšinu postáv v príbehu nezaujímajú.
Statky-zmätky
Ťapákovci
Dom v stráni
Babička
710
Román o generácii, ktorú totálne zničila (nezmyselná a zbytočná) vojna, sa odohráva na západnom fronte počas prvej svetovej vojny. Napísal ho nemecký novinár a vyslúžil si zaň nomináciu na Nobelovu cenu za literatúru. Hlavnou postavou je mladý Paul, ktorý sa v devätnástich dostane na front a v boji napokon aj zomrie. Spoznávaš?
Zbohom zbraniam
Hlava XXII
Osudy dobrého vojaka Švejka
Na západe nič nové
810
Táto novela sa odohráva počas SNP a strieda viaceré časové línie, dej sa rozvíja retrospektívne cez spomienky postáv. Autor zobrazuje súdne procesy v 50. rokoch, priamy prenos jedného z nich počúva v rádiu aj Zita Černeková. Obvinenia sú falošné, ale Majerského aj tak odsúdia. Počas celého deja zaznieva dotieravý, miestami až dunivý zvuk, pretože Zita nemohla prestať dieťa uspávať...
Kolíska
Slnko v sieti
Smola a slzy
Sklený vrch
910
Holden Caufield musí chytiť každého, kto sa priblíži k tej priepasti. O ktorom románe je reč? Síce sa odohráva v uliciach predvianočného New Yorku, ale nie je to žiadna komédia ako Sám doma. Mladý Holden odsudzuje faloš a pokrytectvo a chce chrániť malé deti pred skazeným svetom dospelákov. Na konci chce ujsť, ale neurobí to.
Dobrodružstvá Huckleberryho Finna
Kto chytá v žite
Ako zabiť vtáčika
Pán múch
1010
Človek-milión bol kedysi aktívny, chce svoj osud pevne držať v rukách, stavia si svoj dom, nepáči sa mu utrpenie a je zamilovaný. Po návrate z vojny je z neho pasívny, agresívny a ľahostajný človek. Nechýba milostná zápletka, týka sa dvoch žien, Maruše a July. Život hlavnej postavy je plný utrpenia.
Živý bič
Adam Šangala
Sokoliar Tomáš
Jozef Mak
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia