Maďarská gastroscéna je naozaj rozmanitá a nájdeš tu degustačné menu za 400 aj 40 eur.
Michelinskí inšpektori, ktorí v Maďarsku donedávna navštevovali len Budapešť, najnovšie zavítali aj do zvyšku krajiny. „Pozbierali“ tam skutočné gastronomické klenoty, ktoré máme doslova za rohom.
Opäť sa ukázalo, že michelinská reštaurácia nemusí byť len o bielych obrusoch, čašníkoch v bielych rukavičkách a homároch za 200 eur. Naši južní susedia sú dôkazom toho, že hviezdu môže dostať útulná pivnica, hostinec či farma.
Michelinská pivnica
Už druhú michelinskú hviezdu získala reštaurácia Platán Gourmet v severozápadnom meste Tata a reštaurácia Stand v Budapešti. Prvá menovaná dýcha útulnou vidieckou atmosférou a nachádza sa v blízkosti jazera.
Večer sa tu začína aperitívom a občerstvením na terase pod zámkom, potom ťa prevedú do pivnice s valenou klenbou a štyrmi stolmi, z ktorých je výhľad na otvorenú kuchyňu. Na výber máš desaťchodové alebo dvanásťchodové menu za 147 eur, resp. 164 eur.
Ústredným bodom dvojhviezdičkovej reštaurácie Stand je presklená kuchyňa v strede miestnosti. Dvaja skúsení šéfkuchári tu prezentujú maďarskú kuchyňu v modernom, no nie veľmi okázalom šate. Svoju prvú michelinskú hviezdu získali už po deviatich mesiacoch od otvorenia.
Na skok od Štúrova
Jediná michelinsky ocenená reštaurácia mimo hlavného mesta nesie jednoduchý názov 42 a nachádza sa v romantickom mestečku Ostrihom. Od Štúrova je to doslova „na skok“ – tieto mestá oddeľuje len Dunaj, a tak môžeš na jeden záťah navštíviť oba.
Kuchyňa reštaurácie 42 charakterizuje „maďarské srdce a poctivé chute, je moderná, zaujímavá a hravá“, píšu inšpektori.
Ponúkajú tu dve degustačné menu, podľa expertov si máme vybrať ten s názvom „Takto vidíme svet my“ – a k nemu si dať skvelé lokálne vína. Vyskúšať tu môžeš homára, bravčové ucho či karfiol na iránskom šafrane. Deväťchodové menu stojí 96 eur.
V Budapešti ti vyrazí dych RumourZo šiestich ocenených budapeštianskych reštaurácií sa nám najviac páči kreatívna reštaurácia Rumour, ktorá ti svojimi bláznivými gastrovýtvormi vyrazí dych.
Celebritný šéfkuchár Jenő Rácz už v mladom veku precestoval svet a učil sa od tých najväčších kuchárskych majstrov v Londýne, Kodani, Singapure a Šanghaji. V Šanghaji si dokonca otvoril vlastnú reštauráciu, ktorú Michelin ocenil len päť mesiacov po otvorení.
Napokon sa vrátil do Budapešti, aby predstavil svoj nezvyčajný kreatívny koncept. Reštaurácia Rumour, ktorá sa nachádza v srdci hlavného mesta, má betónové steny, zrkadlá a 21-miestny barový pult, ktorý sa tiahne okolo veľkej otvorenej kuchyne. Jedenásťchodové menu tu stojí 155 eur.
Prvá ocenená reštaurácia v Maďarsku
Ak túžiš po klasickej elegancii a sofistikovanosti, tvoje kroky by mali smerovať do Costes – vôbec prvej maďarskej reštaurácie ocenenej Michelinom. Tripadvisor ju v roku 2014 zaradil medzi 25. najlepšiu reštauráciu na svete a 14. najlepšiu v Európe. Aj tu má svoj rukopis šéfkuchár Jenő Rácz.
„Moderné šesťchodové degustačné menu šikovne kombinuje chute z celého sveta a vytvára nezabudnuteľné jedlá, ktoré nielen vyzerajú úžasne vďaka pestrým farbám a zaujímavému umeleckému štýlu, ale sú aj plné prekvapivých, vzrušujúcich chutí,“ komentujú michelinskí odborníci.
Babel spája tradíciu a modernosťJednohviezdičková reštaurácia Babel predstavuje dokonalé spojenie tradície a modernosti. Na jej stenách si ešte stále môžeš všimnúť stopy po veľkej povodni v Pešti v roku 1838, no interiér pritom vyzerá mimoriadne luxusne a šik.
Štrnásťchodové degustačné menu odkazuje na maďarské kulinárske dedičstvo – namiesto paprikáša však čakaj kaviár, mangalicu a hľuzovky.
Nenápadný Michelin, ktorého by bola škoda obísťO nenápadnej, útulnej reštaurácii Borkonyha Winekitchen by si zrejme nepovedal, že sa môže pýšiť michelinskou hviezdou – pôsobí veľmi priateľsky a servíruje jedlá, ktoré ani zďaleka nevyzerajú ako chemický experiment. Inšpektori na margo nej hovoria, že by bola škoda ju obísť. Čakajú ťa tu rebrá z mangalice, americký ribeye steak, ale aj srnčie mäso na gaštanoch.
Vyhovie najmä ľuďom, ktorí nepotrebujú pätnásť rôznych miniatúrnych chodov. Šesťchodové degustačné menu zahŕňa o trochu väčšie pokrmy, než je zvykom, a stojí 96 eur.
Borkonyha Winekitchen je zároveň skvelým miestom pre milovníkov vín – v ponuke majú až sto rôznych značiek a za výnimočnú vínnu kartu získali aj špeciálne ocenenie (párovanie vína ťa vyjde na ďalších 66 eur). Abstinentov možno poteší, že si tu môžeš prikúpiť aj párovanie jedál s organickými šťavami, ktoré stojí 30 eur navyše.
Keď sa Portugalsko zamiluje do Maďarska
V ohnivej krajine sa darí aj iným ako maďarským kultúram. Reštauráciu essência otvoril portugalský šéfkuchár Tiago spolu s jeho maďarskou manželkou Évou. Krásny, moderný interiér dopĺňajú modrobiele kachličky, ktoré pripomínajú Tiagovu domovinu. Majiteľ pracoval na prestížnych miestach ako Ritz Four Seasons v Lisabone či Petrus by Gordon Ramsay.
V ponuke je portugalské aj maďarské menu, ale zlatý kompromis – degustačné menu, ktoré spája to najlepšie z oboch svetov.
Cez obed si môžeš objednať aj a` la carte. Netradičné spojenie dvoch odlišných kuchýň vyústilo do jedálneho lístka, v ktorom nájdeš tresku, chobotnicu aj mangalicu, pri dezertoch budeš mať dilemu zo sviežich portugalských koláčov a z obľúbených krémešov. Ceny sú tu relatívne dostupné aj pre Slováka s priemernou mzdou – jedno hlavné jedlo stojí od 11 do 18 eur.
Vlastná šunka, slanina aj masloPosledná budapeštianska reštaurácia, ktorá si tento rok zaslúžila michelinskú hviezdu, nesie názov Salt. Nachádza sa v dizajnovom butikovom hoteli. Atmosféru tu spríjemňuje hrejivé drevo a police plné zaváraninových pohárov s konzervovaným ovocím, so zeleninou a s bylinkami. Vyrábajú si tu vlastnú šunku, slaninu aj maslo. Michelin dal tejto reštaurácii aj zelenú hviezdu, ktorou oceňuje udržateľný a ekologický prístup.
Na tanieroch servírujú moderné verzie tradičných maďarských jedál. Až pätnásťchodové degustačné menu stojí 109 eur. Za párovanie s organickými, lokálnymi vínami si priplatíš 69 eur, za párovanie s domácimi šťavami 44 eur. Reštaurácia ponúka aj párovanie s exkluzívnym šampanským, ktoré stojí skromných 424 eur.
Bez hviezdy, no s pizzou
Inšpektori ocenili aj reštaurácie, ktoré síce nezískali hviezdu, ale napriek tomu vynikajú svojou kvalitou, cenou či udržateľným prístupom k vareniu. Zelenú hviezdu získala budapeštianska reštaurácia Onyx Mühely, ale aj reštaurácie mimo hlavného mesta ako Almalomb a Graefl Major Kétútköz.
Ocenenie Bib Gourmands, ktoré hodnotí kvalitné jedlo za dobrú cenu, dostali len reštaurácie mimo hlavného mesta. Napríklad Anyukám Mondta v Encsi, Casa Christa v Balatonszőlősi či Macok v Egeri – tá posledná dokonca ponúka aj pizzu a celé šesťchodové degustačné menu stojí len 40 eur. Celý zoznam si môžeš pozrieť tu.