Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
15. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 3:54
Ema Stanovská

Maďarsko má luxusnú michelinskú reštauráciu už 1 km od slovenských hraníc. Toto sú miesta, kde si dáš degustačné menu aj za 40 eur

GASTRO GASTROPRIEMYSEL MAĎARSKO MICHELINSKÝ PRŮVODCE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Maďarská gastroscéna je naozaj rozmanitá a nájdeš tu degustačné menu za 400 aj 40 eur.

Michelinskí inšpektori, ktorí v Maďarsku donedávna navštevovali len Budapešť, najnovšie zavítali aj do zvyšku krajiny. „Pozbierali“ tam skutočné gastronomické klenoty, ktoré máme doslova za rohom.

Opäť sa ukázalo, že michelinská reštaurácia nemusí byť len o bielych obrusoch, čašníkoch v bielych rukavičkách a homároch za 200 eur. Naši južní susedia sú dôkazom toho, že hviezdu môže dostať útulná pivnica, hostinec či farma.

Michelinská pivnica

Už druhú michelinskú hviezdu získala reštaurácia Platán Gourmet v severozápadnom meste Tata a reštaurácia Stand v Budapešti. Prvá menovaná dýcha útulnou vidieckou atmosférou a nachádza sa v blízkosti jazera. 

Večer sa tu začína aperitívom a občerstvením na terase pod zámkom, potom ťa prevedú do pivnice s valenou klenbou a štyrmi stolmi, z ktorých je výhľad na otvorenú kuchyňu. Na výber máš desaťchodové alebo dvanásťchodové menu za 147 eur, resp. 164 eur.

Platán Gourmet v severozápadnom meste Tata servíruje degustačnú večeru v útulnej pivnici. | degustačné menu
Platán Gourmet v severozápadnom meste Tata servíruje degustačnú večeru v útulnej pivnici. Zdroj: Michelin

Ústredným bodom dvojhviezdičkovej reštaurácie Stand je presklená kuchyňa v strede miestnosti. Dvaja skúsení šéfkuchári tu prezentujú maďarskú kuchyňu v modernom, no nie veľmi okázalom šate. Svoju prvú michelinskú hviezdu získali už po deviatich mesiacoch od otvorenia.

Na skok od Štúrova

Jediná michelinsky ocenená reštaurácia mimo hlavného mesta nesie jednoduchý názov 42 a nachádza sa v romantickom mestečku Ostrihom. Od Štúrova je to doslova „na skok“ – tieto mestá oddeľuje len Dunaj, a tak môžeš na jeden záťah navštíviť oba.

Kuchyňa reštaurácie 42 charakterizuje „maďarské srdce a poctivé chute, je moderná, zaujímavá a hravá“, píšu inšpektori. 

Ponúkajú tu dve degustačné menu, podľa expertov si máme vybrať ten s názvom „Takto vidíme svet my“ – a k nemu si dať skvelé lokálne vína. Vyskúšať tu môžeš homára, bravčové ucho či karfiol na iránskom šafrane. Deväťchodové menu stojí 96 eur.

Ostrihomská 1-hviezdičková reštaurácia 42 ponúka deväťchodové menu s názvom „Takto vidíme svet my“. | degustačné menu
Ostrihomská 1-hviezdičková reštaurácia 42 ponúka deväťchodové menu s názvom „Takto vidíme svet my“. Zdroj: Michelin Guide/42

V Budapešti ti vyrazí dych RumourZo šiestich ocenených budapeštianskych reštaurácií sa nám najviac páči kreatívna reštaurácia Rumour, ktorá ti svojimi bláznivými gastrovýtvormi vyrazí dych.

Odporúčané
McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina 3. mája 2024, 9:30

Celebritný šéfkuchár Jenő Rácz už v mladom veku precestoval svet a učil sa od tých najväčších kuchárskych majstrov v Londýne, Kodani, Singapure a Šanghaji. V Šanghaji si dokonca otvoril vlastnú reštauráciu, ktorú Michelin ocenil len päť mesiacov po otvorení.

Napokon sa vrátil do Budapešti, aby predstavil svoj nezvyčajný kreatívny koncept. Reštaurácia Rumour, ktorá sa nachádza v srdci hlavného mesta, má betónové steny, zrkadlá a 21-miestny barový pult, ktorý sa tiahne okolo veľkej otvorenej kuchyne. Jedenásťchodové menu tu stojí 155 eur.

Šéfkuchár Rumour precestoval svet, aby potom svoje skúsenosti vložil do budapeštianskej reštaurácie. | degustačné menu
Šéfkuchár Rumour precestoval svet, aby potom svoje skúsenosti vložil do budapeštianskej reštaurácie. Zdroj: Michelin Guide/Rumour

Prvá ocenená reštaurácia v Maďarsku

Ak túžiš po klasickej elegancii a sofistikovanosti, tvoje kroky by mali smerovať do Costes – vôbec prvej maďarskej reštaurácie ocenenej Michelinom. Tripadvisor ju v roku 2014 zaradil medzi 25. najlepšiu reštauráciu na svete a 14. najlepšiu v Európe. Aj tu má svoj rukopis šéfkuchár Jenő Rácz.

„Moderné šesťchodové degustačné menu šikovne kombinuje chute z celého sveta a vytvára nezabudnuteľné jedlá, ktoré nielen vyzerajú úžasne vďaka pestrým farbám a zaujímavému umeleckému štýlu, ale sú aj plné prekvapivých, vzrušujúcich chutí,“ komentujú michelinskí odborníci.

Costes v Budapešti je podľa Tripadvisoru 14. najlepšia reštaurácia v Európe | degustačné menu
Costes v Budapešti je podľa Tripadvisoru 14. najlepšia reštaurácia v Európe. Zdroj: Michelin Guide/Costes

Babel spája tradíciu a modernosťJednohviezdičková reštaurácia Babel predstavuje dokonalé spojenie tradície a modernosti. Na jej stenách si ešte stále môžeš všimnúť stopy po veľkej povodni v Pešti v roku 1838, no interiér pritom vyzerá mimoriadne luxusne a šik.

Štrnásťchodové degustačné menu odkazuje na maďarské kulinárske dedičstvo – namiesto paprikáša však čakaj kaviár, mangalicu a hľuzovky.

V reštaurácii Babel si môžeš stále všimnúť stopy po veľkej povodni v 19. storočí | degustačné menu
V reštaurácii Babel si môžeš stále všimnúť stopy po veľkej povodni v 19. storočí. Zdroj: Michelin Guide/Babel

Nenápadný Michelin, ktorého by bola škoda obísťO nenápadnej, útulnej reštaurácii Borkonyha Winekitchen by si zrejme nepovedal, že sa môže pýšiť michelinskou hviezdou – pôsobí veľmi priateľsky a servíruje jedlá, ktoré ani zďaleka nevyzerajú ako chemický experiment. Inšpektori na margo nej hovoria, že by bola škoda ju obísť. Čakajú ťa tu rebrá z mangalice, americký ribeye steak, ale aj srnčie mäso na gaštanoch.

Odporúčané
Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok 1. mája 2024, 12:30

Vyhovie najmä ľuďom, ktorí nepotrebujú pätnásť rôznych miniatúrnych chodov. Šesťchodové degustačné menu zahŕňa o trochu väčšie pokrmy, než je zvykom, a stojí 96 eur.

Borkonyha Winekitchen je zároveň skvelým miestom pre milovníkov vín – v ponuke majú až sto rôznych značiek a za výnimočnú vínnu kartu získali aj špeciálne ocenenie (párovanie vína ťa vyjde na ďalších 66 eur). Abstinentov možno poteší, že si tu môžeš prikúpiť aj párovanie jedál s organickými šťavami, ktoré stojí 30 eur navyše.

Reštaurácia Borkonyha Winekitchen pôsobí veľmi útulne | degustačné menu
Reštaurácia Borkonyha Winekitchen pôsobí veľmi útulne, nemusíš sem ísť vo fraku. Zdroj: Michelin Guide/Borkonyha Winekitchen

Keď sa Portugalsko zamiluje do Maďarska

V ohnivej krajine sa darí aj iným ako maďarským kultúram. Reštauráciu essência otvoril portugalský šéfkuchár Tiago spolu s jeho maďarskou manželkou Évou. Krásny, moderný interiér dopĺňajú modrobiele kachličky, ktoré pripomínajú Tiagovu domovinu. Majiteľ pracoval na prestížnych miestach ako Ritz Four Seasons v Lisabone či Petrus by Gordon Ramsay.

V ponuke je portugalské aj maďarské menu, ale zlatý kompromis – degustačné menu, ktoré spája to najlepšie z oboch svetov.

Cez obed si môžeš objednať aj a` la carte. Netradičné spojenie dvoch odlišných kuchýň vyústilo do jedálneho lístka, v ktorom nájdeš tresku, chobotnicu aj mangalicu, pri dezertoch budeš mať dilemu zo sviežich portugalských koláčov a z obľúbených krémešov. Ceny sú tu relatívne dostupné aj pre Slováka s priemernou mzdou – jedno hlavné jedlo stojí od 11 do 18 eur. 

Essência Restaurant, projekt portugalsko-maďarského páru | degustačné menu
Essência Restaurant, projekt portugalsko-maďarského páru. Zdroj: Facebook/Essência Restaurant - Tiago & Éva

Vlastná šunka, slanina aj masloPosledná budapeštianska reštaurácia, ktorá si tento rok zaslúžila michelinskú hviezdu, nesie názov Salt. Nachádza sa v dizajnovom butikovom hoteli. Atmosféru tu spríjemňuje hrejivé drevo a police plné zaváraninových pohárov s konzervovaným ovocím, so zeleninou a s bylinkami. Vyrábajú si tu vlastnú šunku, slaninu aj maslo. Michelin dal tejto reštaurácii aj zelenú hviezdu, ktorou oceňuje udržateľný a ekologický prístup.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Na tanieroch servírujú moderné verzie tradičných maďarských jedál. Až pätnásťchodové degustačné menu stojí 109 eur. Za párovanie s organickými, lokálnymi vínami si priplatíš 69 eur, za párovanie s domácimi šťavami 44 eur. Reštaurácia ponúka aj párovanie s exkluzívnym šampanským, ktoré stojí skromných 424 eur.

salt | degustačné menu
Michelin dal tejto reštaurácii aj zelenú hviezdu, ktorou oceňuje udržateľný a ekologický prístup. Zdroj: Michelin Guide/Salt

Bez hviezdy, no s pizzou

Inšpektori ocenili aj reštaurácie, ktoré síce nezískali hviezdu, ale napriek tomu vynikajú svojou kvalitou, cenou či udržateľným prístupom k vareniu. Zelenú hviezdu získala budapeštianska reštaurácia Onyx Mühely, ale aj reštaurácie mimo hlavného mesta ako Almalomb a Graefl Major Kétútköz.


Ocenenie Bib Gourmands, ktoré hodnotí kvalitné jedlo za dobrú cenu, dostali len reštaurácie mimo hlavného mesta. Napríklad Anyukám Mondta v Encsi, Casa Christa v Balatonszőlősi či Macok v Egeri – tá posledná dokonca ponúka aj pizzu a celé šesťchodové degustačné menu stojí len 40 eur. Celý zoznam si môžeš pozrieť tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia