Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2022, 7:11
Čas čítania 1:10
Peter Vnuk

Toto sú najrýchlejšie topánky na svete, poháňa ich umelá inteligencia. Prejdeš v nich takmer 11 kilometrov

Toto sú najrýchlejšie topánky na svete, poháňa ich umelá inteligencia. Prejdeš v nich takmer 11 kilometrov
Zdroj: YouTube/Shift Robotics
TECH INFORMAČNÉ TECHNOLÓGIE KAMPAŇ MODERNÉ TECHNOLÓGIE RÝCHLOKORČUĽOVANIE SPRÁVY ZO SVETA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Možno máš pocit, že umelá inteligencia je už vo všetkom a do topánok sa nehodí. To je omyl.

Spoločnosť Shift Robotics využila umelú inteligenciu na tvorbu najrýchlejších topánok na svete. Netradičná obuv dostala názov Moonwalkers a výrobca na jej výrobu spustil kampaň na Kickstarteri. Možno trochu pripomína kolieskové korčule, zdanie však klame a ide o sofistikovanejší model.

Moonwalkers vybavené kolieskami sa zospodu pripevňujú na klasickú obuv pomocou remienkov. Zabudovaný motor rozdeľuje svoju silu medzi osem koliesok, ktoré reagujú jednotlivo na pohyby kolien. Podľa potreby sa spúšťajú a zastavujú. V prednej časti je ohybný pánt, ktorý zabezpečuje, že sa noha pri pohybe prirodzene ohýba v mieste prstov tak, ako keď človek kráča.

Abe Pleta, vývojár spoločnosti Shift Robotics.
Abe Pleta, vývojár spoločnosti Shift Robotics. Zdroj: YouTube/Shift Robotics

Výrobca myslel aj na situácie, v ktorých potrebuješ vkročiť do výťahu, na schody či do hromadnej dopravy. Ohybná predná časť má zabudovaný viacokruhový brzdný systém, ktorý zabezpečí, že nespadneš na tvár a neochutnáš podlahu.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Shift Robotics na svojom webe vysvetľujú, že stačí kráčať úplne prirodzene, ako je človek zvyknutý a umelá inteligencia sa mu vo všetkom prispôsobí. Zdôrazňuje tiež, že nejde o korčuľovanie, ale skutočnú chôdzu, takže sa na topánkach Moonwalkers netreba vôbec učiť pohybovať. Prispôsobenie sa vraj zvyčajne trvá menej ako desať krokov. Keď chceš kráčať rýchlejšie, jednoducho inštinktívne zrýchliš a systém sa zastaví, keď sa zastavíš.

Maximálna rýchlosť, ktorou môžeš takto kráčať, je čosi vyše 11 km/h a na jedno nabitie prejdeš približne desať a pol kilometra. Moonwalkers vážia približne 1,9 kilogramu a nabíjajú sa pomocou portu USB-C.

Moonwalkers sa nabíjajú cez USB-C.
Moonwalkers sa nabíjajú cez USB-C. Zdroj: YouTube/Shift Robotics

Myšlienka zrejme verejnosť zaujala, keďže cieľová suma sa naplnila veľmi rýchlo. Výrobca potreboval 90-tisíc dolárov, no v čase vzniku článku mal už vyše 228-tisíc dolárov a ešte zostávalo 21 dní do konca kampane.

Teraz príde tá zlá správa. Ak máš o takéto technologicky vyspelé topánky záujem, cena sa má pohybovať medzi 1 099 a 1 299 dolármi, podľa toho, koľko prispeješ. Dodávky prvých kusov by mali začať prichádzať v apríli budúceho roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia