Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok vznikol v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou TV Markíza.
25. októbra 2022 o 13:30
Čas čítania 2:25

Neplnoletí študenti ukradli auto a zbesilo sa prevážali po meste. Seriáloví Peter a Teo zrazili cyklistu a z miesta nehody ušli

FILMY A SERIÁLY PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

Okrem témy najnovšej epizódy sa dozvieš niečo zo zákulisia Pána profesora.

Na seriál Pán profesor sa dá vždy spoľahnúť, že otvorí náročnú otázku. Inak to nebude ani v ďalšej epizóde, ktorá sa zaoberá nezodpovednou jazdou. Problémom, nad ktorým sa väčšina z nás v posledných týždňoch pozastavila. 

Hlavnými hrdinami tejto epizódy je už známa tvár, herec Jakub Švec ako seriálový Peter, ktorému hrozí vyhadzov zo školy. Dôvodom sú mimoškolské krádeže luxusných veteránov, vďaka ktorým si chce získať pozornosť dievčat. Po jeho boku uvidíme seriálového nováčika Maxima Rozenberga. V seriáli zahrá syna bohatého právnika, ktorý sa vo všetkom spolieha na svojho otca. Teo sa rozhodne spolužiaka vyhecovať, aby ukradol nové auto riaditeľa Rácza. Počas zbesilej jazdy však zrazia cyklistu a z miesta nehody ujdú.

Ako to celé dopadne, uvidíš dnes večer na Markíze o 20.30 h. Ak si príliš nedočkavý, najnovšiu epizódu si môžeš pozrieť v predstihu na streamovacej platforme Voyo.

pozri si novú časť

Natáčanie zbesilej jazdy musí byť bezpečné

Rýchla jazda a zrážka s autom je náročnejšia scéna, ktorá musí byť dobre premyslená. Režisér seriálu Ondrej Hraška prezradil, ako natáčanie tejto scény prebiehalo.

Celý proces začína najprv v súkromí, snažím sa uchopiť charaktery a ich premýšľanie. Keďže v tejto scéne herci sedia, museli sme vymyslieť logistiku. Na akej ceste to budeme točiť (aby nebola veľká premávka, aby sme sa s autom rýchlo otočili a akciu rýchlo zopakovali), kde zrazia cyklistu a pozície kamier, pretože v podobných scénach je každá nová pozícia kamier čas navyše,“ vysvetľuje.

pán profesor
Zdroj: TV Makríza

Na natáčanie producenti objednali špeciálny príves Low Loader, na ktorom je hracie auto a kamery sa okolo neho môžu slobodne hýbať. Technická výbava je jedna vec, na druhej strane musí štáb zabezpečiť cestu, na ktorej je nízka premávka a kde zvládnu natáčanie opakovať.

Pri tomto type scény je potrebné premávku na chvíľu regulovať. Cesty nemôžu byť príliš prázdne, inak by to vyzeralo zvláštne. Zároveň musia mať situáciu pod kontrolou, aby sa nikomu nič nestalo. Okrem toho potrebovali množstvo povolení a ľudí navyše, ktorí kontrolovali okolie a techniku.

pán profesor
Zdroj: TV Makríza

Jakub Švec, ktorý stvárnil druháka Petra, spomína na natáčanie zrážky s cyklistom. „Scéna, v ktorej sme zrazili cyklistu, bola tak bezpečnostne podchytená, že sa mi až trochu cnelo za akýmsi prirodzeným adrenalínom. Museli sme teda tej situácii uveriť pomocou fantázie a hereckej práce. Ale môžem povedať, že už len ten „iba navodený“ pocit zrazenia človeka je totálne hororový. A myslím si, že téma, ktorú celá epizóda následne rozvíja, o preberaní a zbavovaní sa zodpovednosti, o citlivom alebo arogantnom pohľade na svet, v kontexte toho, čo dnes žijeme, naberá parádne mrazivý rozmer,“ komentuje.

Maxim Rozenberg (seriálový Teo) to vidí podobne: „Scéna, ako sme zrazili cyklistu, sa točila zaujímavo. Tým, že som vedel, že sa nikomu nič nestalo, nemal som taký stres. Bolo však ťažké navodiť pocit, že som skutočne spôsobil dopravnú nehodu.“

Jednou z verzií bolo natáčanie na moste Apollo. Zábery sa im síce podarili, no ak by scénu museli opakovať, natáčanie by to príliš skomplikovalo. Navyše, most Apollo nie je príliš dlhý. 

pán profesor
Zdroj: TV Markíza

Podobné scény si vyžadujú viac času. V čase, keď sa pripravovala táto konkrétna scéna, bolo natáčanie seriálu v plnom prúde, takže bol štáb dobre zohratý. „Ráno sme začali na našej škole, išli natočiť auto, dali si obed a vrátili sme sa natáčať naspäť školu. Ale som rád, že náročnosť scény si všetci uvedomovali. Pretože ak chcete pohnúť s kamerou, presunúť ju na iné miesto, naozaj musíte celý cirkus zastaviť, prestaviť kamery tak, aby sa nehýbali pri rýchlosti, zafixovať všetko a opäť sa vrátiť na dané miesto a scénu zopakovať. Všetko trvá neporovnateľne dlhšie,“ približuje situáciu režisér seriálu Ondrej Hraška.

Premiérovú epizódu si môžeš pozrieť na Markíze už dnes večer o 20.30 h alebo na Voyo už v tejto chvíli.

zisti, ako to dopadne

Domov
Zdieľať
Diskusia