Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2022, 10:30
Čas čítania 2:30
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Halloween Ends

RECENZIA: Halloween Ends
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY HALLOWEEN ENDS HOROR NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Ako dopadol záverečný diel kultovej hororovej série?

Chladnokrvné, nemilosrdné, kruté, sadistické monštrum, ktoré vždy nejakým spôsobom vstane z mŕtvych, je späť. Michael Myers sa znova túla s mäsiarskym nožom v desivej maske ulicami Haddonfieldu a vracia sa do domu, v ktorom sa to všetko začalo a v ktorom sa to aj nevyhnutne musí skončiť.

Ako značí názov, Halloween Ends je po 44 rokoch záverečným dielom pôvodnej ságy. Odštartoval ju legendárny John Carpenter. Kultový slasher napísal spolu s Debrou Hill a z nízkorozpočtového „béčka“ sa stal trhák, ktorý nielenže dostal niekoľko priamych či voľných pokračovaní, ale aj ovplyvnil množstvo režisérov pri tvorbe krvavých hororov.

Prekvapivo fantastický úvod

Príbeh malého chlapca, ktorý v roku 1963 ako šesťročný vo svojej izbe dobodá svoju sestru a neskôr, v roku 1978, utečie zo sanatória, aby sa vrátil domov a znova tam priniesol bolesť a nenávisť, bavil pozerať divákov po celom svete desaťročia. Keď filmovú sériu oživil David Gordon Green (Pineapple Express, Manglehorn) v roku 2018, viacerí nadšene jasali.

Nielen vďaka návratu nebojácnej feministickej hrdinky Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), ale aj vďaka návratu extrémnej brutality. Úprimne však nešlo o žiadne veľkolepé vzkriesenie a Greenova najnovšia snímka nie je ani náhodou veľkolepým ukončením, aké by si séria nepochybne zaslúžila.  

Posledný Halloween sa začína prekvapivo fantasticky. V momente, ako sa začnú úvodné titulky, po drsnej expozícii naskakuje divákovi diabolský úsmev a vzplanie iskra nádeje v to, že pôjde aspoň o solídnu zábavu a ukončenie so cťou. Novou tvárou v celom príbehu je Corey Cunningham (Rohan Campbell), ktorého celé mesto uvrhlo po tragickej nehode na okraj spoločnosti. Smeje sa mu, odsudzuje ho, šikanuje a v ňom iba rastie čoraz väčšia nenávisť.

Halloween Ends (2022).
Halloween Ends (2022). Zdroj: CinemArt SK

Scenáristické fiasko

Keď sa cesty Coreyho pretnú s ukrývajúcim sa Myersom, pričom ho známy vrah nechá žiť, zázračne sa z nich stane akési divné vražedné duo túžiace po pomste. Aby v príbehu bolo aj trochu korenia, do outsidera Coreyho sa medzitým zamiluje zranená Allyson (Andi Matichak), vnučka Laurie, ktorá takisto prežila stret s narušeným zabijakom, no zároveň prišla o oboch rodičov. 

Keď sa dvojica intímne zblíži, Laurie začína v očiach mladíka vidieť niečo z Myersa a rozhodne sa mladému páru, snažiacemu sa utiecť pred okolitým svetom, prekaziť plán. Chce zachrániť vnučku, kým nebude neskoro a Corey jej nejakým spôsobom neublíži. Tentoraz však musí čeliť dvom psychopatom. 

Halloween mal už od prvého dielu kopu scenáristických chýb, bol zameraný najmä na atmosféru a tajomno. Avšak to, čo predviedla štvorica scenáristov Danny McBride, David Gordon Green, Paul Brad Logan a Chris Bernier vo finálnej časti, je doslova a do písmena žalostné a odsúdeniahodné.

Halloween Ends (2022).
Halloween Ends (2022). Zdroj: CinemArt SK

Nechcená paródia bez strachu a atmosféry

Halloween Ends je totiž už len nechcenou paródiou, pri ktorej sa ľudia v kine nebudú báť, ale hlasno smiať v tých najnevhodnejších momentoch. Nezáživnou, nudnou, až zarážajúco hlúpou a poriadne naivnou. Atmosféru by si tu hľadal márne, rovnako ako momenty, ktoré ti navodia zimomriavky po celom tele. 

Z Halloweenu sa rokmi postupne vytrácali tie najlepšie ingrediencie, až sa úplne vyparili a zmizli. Motivácie postáv sú akoby vycucané z prsta, dramaturg asi v polovici procesu písania radšej ušiel a vrátil peniaze, aby v záverečných titulkách nesvietilo jeho meno, a režisér si asi len rezignovane povedal, že trocha brutality všetko zachráni, lebo diváci aj tak nič iné nepotrebujú.

Omyl. Potrebujeme. Toto je totiž len chaotická, neuchopená, nesúrodá zmes bez štipky originality, navyše s lacnými hereckými výkonmi (áno, máme na mysli aj inak skvelú Jamie Lee Curtis). Cítiť, že tvorcovia sa už len zúfalo snažili parazitovať a zarobiť na pôvodnom Carpenterovom diele bez toho, aby ho niekam, čo i len o trochu, posunuli a ozvláštnili. 

Bolo načase spraviť za touto ságou hrubú čiaru. Sledovanie záverečného dielu bude totiž ťažké pozeranie aj pre tých najvernejších fanúšikov, ktorí odpúšťajú aj neodpustiteľné. Halloween Ends je obrovské sklamanie, preto od nás dostáva len štyri body z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia