Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2022, 18:30
Čas čítania 3:37
Tímea Krauszová

Kazia vyhrotené kostýmy Pridu meno alebo extravagancia poukazuje na slobodu? Anketa z Dúhového Pridu

REFRESHER DÚHOVÝ PRIDE 2023 LGBT+
Uložiť Uložené

V médiách často ukazujú extravagantných účastníkov Pridu, reprezentujú tým aj teba? Odpovedajú návštevníci Dúhového Pridu 2022.

„Pride naživo vôbec nie je taký, ako som očakávala podľa fotiek z médií,“ povedala nám 25-ročná Michaela, ktorá prišla na svoj prvý pochod podporiť LGBT komunitu. Hoci sme narátali zo desať výstrednejších kostýmov – ľudí v bikinách, v kožených priliehavých oblekoch či so zvieracími maskami na hlavách –, väčšina účastníkov 12. ročníka Dúhového Pridu v Bratislave bola „nahodená“ štandardne. Najrozšírenejšími doplnkami boli dúhové vlajky a trblietavý mejkap.

Pomerne veľkú časť tvorili rodiny s deťmi. Výstredne oblečení ľudia na seba inak než outfitom pozornosť neprivolávali – najmä v úvode podujatia sa ľudia viac obzerali po ľuďoch, ktorí vykrikovali homofóbne poznámky, než po obnažených zadkoch.

Bežne sa však s dúhovými pochodmi spája stereotypná predstava ľudí v kožených oblekoch, s výstredným, niekedy až vulgárnym oblečením. Počas pochodu sme sa okrem Michaely rozprávali s desiatkami účastníkov. Každému sme položili tú istú otázku: zisťovali sme, či aj ich reprezentujú fotky, ktoré sú v médiách najčastejšie spájané s Pride podujatiami. Prinášame ti ich odpovede.

Všetky články a videá o Dúhovom Pride 2022 nájdeš tu.

Matej (36 rokov)

Neriešim to. K tejto skupine sa rád pridám a rád ju podporím, ale neriešim, ako je Pride ukazovaný a či sa v tom ja vidím. Dôležité sú tie hodnoty.

Dúhový Pride 2022, LGBT+
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Dominik (18 rokov), Nikola (16 rokov), Viktor (17 rokov)

D.: Každý to má ináč, každý sa reprezentuje tak, ako to cíti.

N.: Súhlasím.

V.: Každý má právo na sebareprezentáciu. Ja som ten extravagantný a cítim sa byť reprezentovaný.

Dúhový Pride 2022, LGBT+
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Samo (19 rokov) a Viktória (18 rokov)

V.: Podľa mňa to je individuálne. Sexualita nemá nič s oblečením, ale už keď prídeš na Pride, tak reprezentuješ ten pochod a ľudí s rôznou sexuálnou orientáciou. Ľudia, ktorí sú homofóbni alebo nie sú úplne za LGBT ľudí, si hneď vyberú tie vyhrotené outfity a hovoria, že sú proti presne preto, že sem chodia polonahí ľudia. Kazí to Pridu meno. Mne osobne je však jedno, ako sú ľudia oblečení, ale myslím si, že ak už si tu, tak si tu za celú komunitu.

Domov
Zdieľať
Diskusia