Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2022, 14:30
Čas čítania 4:53
Viktor Kniš

Karla aj Palerma chytili za drogy, predtým o dílovaní rapovali. Mohli si priťažiť, tvrdia policajný exfunkcionár a skúsený právnik

REFRESHER DROGY KARLO
Uložiť Uložené

Bývalého policajného funkcionára aj právnika špecializujúceho sa na drogové trestné činy sme sa pýtali, či môžu byť texty slovenských raperov o drogách použité ako dôkazný materiál.

Texty o drogách v slovenskom rape neboli nikdy ničím výnimočným, Slováci sú však čoraz častejšie svedkami informácií o trestnoprávnych následkoch. Ešte vlani polícia pátrala po raperovi Palermovi, ktorý utiekol zo Slovenska, keď Národná kriminálna agentúra chytala výrobcov a distribútorov drog v rámci akcie Venal 6. Tento rok prichytila protidrogová jednotka polície priamo pri prevážaní drog cez hranice rapera Karla

Obaja si dlhodobo budovali imidž interpretov, ktorí majú blízko k sídlisku a majú prehľad o tom, ako sa robí biznis „na ulici“. Otvorene v textoch opisovali, ako si oni alebo ich blízke okolie zarábajú trestnou činnosťou. Refresher preto oslovil bývalého policajného funkcionára Petra Chudého a advokáta špecializujúceho sa na drogovú trestnú činnosť Igora Ribára s cieľom zistiť, či rapovanie o drogách mohlo hudobníkom priťažiť. 

Advokát Ribár tvrdí, že hudobné texty sú podobne ako napríklad príspevky na sociálnej sieti Facebook verejnými vyhláseniami autora. Pre políciu môžu slúžiť minimálne v rámci operatívnej činnosti, keď dôkazy ešte pred vznesením obvinenia zbierajú.

Slovenského rapera Karla zadržala polícia, vlakom prevážal 1,5 kilogramu marihuany a 150 gramov kokaínu. Fotografiu drog zverejnila na Facebooku slovenská polícia.
Slovenského rapera Karla zadržala polícia, vlakom prevážal 1,5 kilogramu marihuany a 150 gramov kokaínu. Fotografiu drog zverejnila na Facebooku slovenská polícia. Zdroj: Karlo, Polícia SR

Sedím na káve a sellím weed

Slovenskému raperovi Karlovi z českého vydavateľstva Milion Plus hrozí 10- až 15-ročný trest, momentálne je obvinený a súd sa stotožnil s návrhom prokurátora na väzbu. Z Česka na Slovensko prevážal viac ako 1,5 kilogramu marihuany. Našli mu aj papierovú krabicu, ktorá obsahovala dve vrecká kokaínu s hmotnosťou viac ako 150 gramov. Keď bratislavskí policajti informovali o zadržaní interpreta na Facebooku, použili titulok z názvu jeho skladby Nikdy nevieš, kde Karlo opakovane spomína aj marihuanu. 

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Mnohí fanúšikovia si hneď spomenuli aj na ďalšiu skladbu, kde Karlo rapuje: „Sedím na káve a sellím weed, money money money / Prídem domov, spravím beat, navážim ďalšie gramy.“ Podobných odkazov sa v jeho tvorbe nesie mnoho. Aj keď pochádza z Lučenca, dlhodobo sa zdržiaval najmä v Českej republike, kde sídli vydavateľstvo M+. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118458 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je možné považovať slovenské rapové texty o drogách za legitímne dôkazy.
  • V akej fáze sa môže polícia podľa advokáta od týchto dôkazov odraziť.
  • Či podľa policajného exfunkcionára môžu byť súčasťou spisu texty raperov. 
  • O čom Karlo či Palermo rapovali. 
  • Ktorí ďalší raperi opisujú v textoch trestné činy.
Domov
Zdieľať
Diskusia