Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. júla 2022, 12:30
Čas čítania 6:24
Martin Adam Pavlík

Pantera: Gitaristu zavraždil psychopat priamo na pódiu, spevák zažil zástavu srdca na niekoľko minút po predávkovaní heroínom

Pantera: Gitaristu zavraždil psychopat priamo na pódiu, spevák zažil zástavu srdca na niekoľko minút po predávkovaní heroínom
Zdroj: Getty Images/Mick Hutson/Redferns
HUDBA HEAVY METAL HUDBA METAL PANTERA ROKENROL THRASH METAL
Uložiť Uložené

Nestarnúce hity legendárnej kapely budeme môcť počuť naživo už budúci rok.

Keď nabehli na pódium, prišiel hurikán. Keď z neho odišli, nič na ňom nezostalo. Agresívny spev Phila Anselma, šťavnaté gitarové sóla Dimebaga Darrella, priamočiara basa Rexa Browna a šialené rytmy Vinnieho Paula. Netrvalo dlho, než sa z Pantery stalo nezastaviteľné monštrum valcujúce a požierajúce všetko pred sebou. 

Hity ako Cemetery Gates, Floods, Mouth for War, Fucking Hostile či Walk sa navždy vryli do sŕdc metalových fanúšikov. A síce sme si mysleli, že pôvodných členov na jednom pódiu už spolu neuvidíme, časť z nich (Anselmo a Brown) sa predsa len podľa Billboardu znova spojí, aby Panteru obnovila. 


V roku 2023 vyrazia hudobníci na turné, pričom zosnulých členov Paula a Darrella nahradia Zakk Wylde a Charlie Benante. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli, že ti priblížime históriu kapely, predstavíme pamätné momenty a objasníme vzťahy jednotlivých členov. Niečo si už možno dávno vedel, niečo ťa možno prekvapí.   

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily hudobníkov a kapiel. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, aby sme ti mohli priniesť ešte viac kvalitného obsahu.

Kapela Pantera.
Kapela Pantera. Zdroj: Getty Images/ Paul Natkin

1. Glam metalové obdobie

Pod pojmom Pantera si pravdepodobne každý dnes predstaví rozzúrených potetovaných veľkých chlapov, s ktorými sa neradno zahrávať. Členovia kapely však nie vždy vyzerali tak drsne a nebezpečne. V 80. rokoch by si štvoricu z Texasu asi skôr vysmial, než sa jej zľakol. Od temného agresívneho thrash/groove metalu, ktorým sa preslávila, mala vtedy poriadne ďaleko. 

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Ich prvé štyri albumy sa niesli v štýle glam metalu a pripomínali oveľa viac tvorbu kapiel Mötley Crüe, Whitesnake, Kiss či Van Halen než Slayeru, Metallicy alebo Anthraxu. Tomu zodpovedal aj výzor kapely. Ich dlhé strapaté vlasy dopĺňali úzke džínsové, kožené alebo elastické nohavice, obtiahnuté čelenky či tigrované tielka a tričká. 

Vizuál k albumu Power Metal (1988).
Vizuál k albumu Power Metal (1988). Zdroj: Metal Magic Records

2. Obetavý fanúšik a inšpirácia Exorcistom

Kapela pritvrdila a zmenila imidž až začiatkom novej dekády. Nová kapitola začala albumom Cowboys From Hell (1990). O dva roky neskôr Pantera prišla s prelomovou nahrávkou Vulgar Display of Power s príznačným vizuálom. Na coveri albumu bol chlapík, ktorý dostáva tvrdý úder päsťou. Podľa Ultimate Guitar išlo o obetavého fanúšika kapely Seana Crossa.

Dobrovoľne sa ponúkol, že bude pózovať na fotke, ktorej cieľom bolo zachytiť čo najdôveryhodnejšie jeho bolestivý výraz tváre. Príbehy o tom, ako fotka vznikla, sa však líšia. Zatiaľ čo bubeník Pantery Vinnie Paul vravel, že Cross dostal až 31 úderov do tváre, pričom za každý jeden dostal po 10 dolárov, fotograf obalu Brad Guice povedal, že v skutočnosti verný fanúšik počas fotenia nedostal ani jeden úder. Vedel si inak, že Panteru k názvu albumu Cowboys from Hell inšpirovala scéna zo slávneho hororu Exorcista (1973)?

Vulgar Display of Power (1992).
Vulgar Display of Power (1992). Zdroj: Atco

3. Strip klub v Dallase s odvážnymi tanečníčkami

Síce mala Pantera v deväťdesiatych rokoch kráľovský zisk z nahrávok a koncertov, bratia Abbottovci (bubeník Vinnie a gitarista Darrell) sa rozhodli vstúpiť do ďalšieho biznisu, a tak v Dallase založili nočný klub pre dospelých s názvom The Clubhouse. Nebol však obyčajný. Keďže Vinnie bol veľkým milovníkom golfu, vizuál klubu prispôsobil práve tomuto športu. 

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta 26. apríla 2024, 11:00


Strip klub bol však výnimočný aj pre inú vec. Ako prezradil Vinnie Paul pre Texas Monthly, tanečníčky tam tancovali úplne nahé. Podnik navštívil napríklad aj Marilyn Manson či kapely Kiss, Metallica a Black Sabbath. Medzi stálych návštevníkov údajne patrili americkí futbalisti z Dallas Cowboys aj hokejisti z Dallas Stars či profesionálni golfisti a jazdci NASCAR. Možno aj práve preto sa Clubhouse zaradil medzi najúspešnejšie podniky pre dospelých v celom Dallase.  

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Texas Vapor Babe (@texasvaporbabe)

4. Megalomanský koncert v Rusku 

Pantera zažila 28. septembra 1991 najväčší koncert svojej kariéry. Paradoxne ho neodohrali v Spojených štátoch, ale na ruskom festivale Monsters of Rock v Moskve, kde vystúpili pred neuveriteľným pol miliónom divákov a tiež s množstvom vojenskej polície. Na pódiu sa vystriedali hudobníci s kapelami ako AC/DC či Metallica. 

„Hrali sme o druhej poobede a bolo to najväčšie pódium, na ktorom sme kedy boli. Pozerať sa do davu bolo oslepujúce. Nebol to dav, bol to pos*atý oceán. No keď sme začali hrať, zabili sme to. Stali sme sa sku*venými strojmi. Boli sme pripravení na vojnu a priniesli sme ju,“ povedal Anselmo pre magazín Revolver. Počas kultovej skladby Cowboys From Hell si frontman nasadil masku čerta a pobehoval po pódiu ako zmyslov zbavený.

5. Smrteľná dávka heroínu a zástava srdca 

Pantera sa dostala medzi tú najslávnejšiu metalovú elitu, všetko však skomplikovala drogová závislosť Phila Anselma. Ako píše Metalhead Zone, počas tvorby legendárneho albumu The Great Southern Trendkill (1996) sa frontman stal doslova troskou. Užívanie heroínu sa podpísalo pod vyznením albumu, ktorý možno označiť za najtemnejšiu nahrávku spomedzi všetkých, ktoré kapela vytvorila. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Tvrdý pád prišiel 13. júla toho istého roku v domácom Texase počas turné. Anselmo si vzal smrteľnú dávku heroínu, zastavilo sa mu srdce a záchranárom sa ho podarilo oživiť až po niekoľkých minútach. Prebral sa až v nemocnici. „Nevedel som, čo sa stalo. Mal som na sebe napojené rôzne hadičky. Posadil som sa a okamžite som zvracal. Následne mi zdravotná sestra povedala: ‚Vitajte späť. Predávkovali ste sa heroínom‘,“ zaspomínal si Anselmo.

Phil Anselmo.
Phil Anselmo. Zdroj: Getty Images/Mick Hutson/Redferns

6. Žiaden priateľský rozchod

Anselmo bol začiatkom nového milénia mimoriadne tvorivý a aktívny. Okrem Pantery mal bočné projekty, kapely Down a Superjoint. S oboma vydal v roku 2002 album, zatiaľ čo Pantera stagnovala a vzťahy medzi ním a bratmi Abbottovcami boli čoskoro také naštrbené, že si hudobníci začali cez médiá posielať ostré a urážlivé odkazy, namiesto toho, aby sa porozprávali osobne či si zavolali. Anselmo napríklad o Darellovi povedal, že je hlupák, ktorý si zaslúži tvrdú bitku. 

Všetko vyvrcholilo v roku 2003, keď bratia kapelu definitívne rozpustili, pričom s Anselmom sa rozhodne nerozišli v dobrom a priateľsky. Ako spevák neskôr prezradil pre Loudwire, keď volal s Darrellom, povedal mu, že sú už všetci unavení a otrávení z čakania na to, kým sa k Pantere znovu pripojí, a tak sa rozhodli založiť novú kapelu Damageplan.

7. Desivá smrť priamo na pódiu

To, čo sa stalo 8. decembra 2004 na pódiu v Alrosa Villa klube v Ohiu, absolútne otriaslo rockovým svetom. Nikto nič podobné nezažil a ani mu len nenapadlo, že by sa niečo také mohlo stať. Práve počas vystúpenia bratov Abbottovcov, ktorí už naplno koncertovali s ich novým projektom Damageplan, sa udiala desivá tragédia. 

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš   REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Na ich koncert prišiel okrem fanúšikov aj 25-ročný duševne chorý muž menom Nathan Gale, avšak so zbraňou v ruke. Namieril na Darrella a zastrelil ho, čo rozpútalo totálny ošiaľ. Peklo však pokračovalo, okrem neho zabil troch ľudí a ďalších postrelil. Po incidente nastali špekulácie o tom, že Gale gitaristu zabil preto, že spolu s bratom rozpustil Panteru. Túto teóriu však nakoniec podľa NME polícia vyvrátila.

8. Trpký koniec priateľstva 

Po smrti Darrella Dimebaga medzi jeho bratom Vinniem Paulom a Philom Anselmom vypukol ďalší trpký spor. Spevák sa nemohol zúčastniť ani na súkromnom pohrebe gitaristu. Ako píše Blabbermouth, Vinnie nepriamo obvinil Anselma zo smrti brata, keď naznačil, že niektoré vyhlásenia speváka o Darrellovi mohli podnietiť Galea k útoku.

Podľa Metalhead Zone sa Anselmo chcel zúčastniť Darrellovho pohrebu, avšak dozvedel sa, že rodina zosnulého gitaristu ho tam nechce. Ich rozhodnutie chápal a rešpektoval. Vinnie Paul zomrel 22. júna 2018 na komplikácie spôsobené srdcovým ochorením, a ako uvádza Loudwire, Paul s Anselmom od rozpadu kapely až do svojej smrti už neprehovoril. 

Ako spevák priznal, že to, že sa bývalí priatelia nedokázali udobriť, mu trhá srdce. „Je to bolesť, ktorú by som neželal nikomu... Milujte sa navzájom, kým môžete. Dajte všetky tie hádky a všetky sku*vené spory bokom... Je mi z toho zle. Úprimne, som z toho unavený. Buďte k sebe láskaví,“ povedal po smrti spoluhráča.

Bubeník kapely Pantera a Damageplan Vinnie Paul.
Bubeník kapely Pantera a Damageplan Vinnie Paul. Zdroj: Getty Images/Ebet Roberts/Redferns

9. Hajlovanie na pódiu a kajanie sa

O tom, že Phil Anselmo vie byť neriadenou strelou, sa ľudia presvedčili vďaka viacerým búrlivým koncertom Pantery či jeho excesom. To, čo spravil v roku 2016, bol však poriadny prešľap. V januári po koncerte, na ktorom viacerí hudobníci išli vzdať poctu zosnulému Darrellovi, Anselmo prišiel očividne poriadne „naliaty“ pred divákov a začal hajlovať aj skandovať „White Power“. 

Ako píše Guardian, viacerí hudobníci z metalovej komunity ho za to tvrdo odsúdili vrátane frontmana slávnej thrashmetalovej bandy Machine Head Robba Flynna.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

„Každý, kto ma pozná a vie, akú mám povahu, vie, že ničomu z toho, čo som kričal a robil, neverím. Nechcem byť súčasťou žiadnej skupiny. Som jednotlivec a skutočne sa ospravedlňujem každému, koho som urazil tým, čo som spravil... Je mi to úprimne ľúto. Dajte mi ešte šancu, milujem vás všetkých,“ povedal neskôr Anselmo v ospravedlňujúcom videu, ktoré nahral sklamaným aj pobúreným fanúšikom či muzikantským kolegom.


10. Koncertná oslava vo veľkom štýle a v správnych rukách

Ako píše Revolver, posledná šou Pantery bola 26. augusta 2001 na Beast Feast v Yokohame v Japonsku (síce mala kapela ďalej koncertovať v Európe, turné zrušila po tom, ako teroristi zničili v New Yorku Svetové obchodné centrum).

Keďže sa v roku 2023 po boku Anselma objaví aj basgitarista Rex Brown, fanúšikovia uvidia dvoch pôvodných členov kultovej zostavy po vyše dvadsiatich rokoch.  

Anselmo síce hrával piesne Pantery s vlastnou kapelou pod názvom Philip H. Anselmo & The Illegals, budúcoročné turné bude v úplne inom šate aj vďaka gitaristovi Zakkovi Wyldovi (poznáš ho možno vďaka tomu, že hrával v kapele s Ozzym Osbournom či preto, že má svoju vlastnú kapelu Black Label Society, v ktorej aj spieva). Ten bol najlepším priateľom Dimebaga Darrella.

Je preto jasné, že Darrellove sóla budú v dobrých rukách. Keď zomrel, na jeho počesť Wylde dokonca zložil pieseň In This River, a ako prezradil tento mesiac k plánovanému reunion turné, na pódiu s ostatnými kolegami vzdajú poctu zosnulým bratom a ich tvorbe. „Oslávime to, akí boli Vinnie a Dime úžasní,“ povedal gitarista. „Je mi veľkou cťou byť toho súčasťou,“ dodal.



 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dimebag Darrell (@dimebagdarrell)




Domov
Zdieľať
Diskusia