Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. júla 2022, 12:30
Čas čítania 5:16
Martin Adam Pavlík

KISS: Jeden z členov mal v posteli takmer 5 000 žien, druhý je hluchý na jedno ucho a napriek tomu spieva

KISS: Jeden z členov mal v posteli takmer 5 000 žien, druhý je hluchý na jedno ucho a napriek tomu spieva
Zdroj: Wikimedia Commons/Nashville69
HUDBA HEAVY METAL HUDBA KISS METAL ROKENROL
Uložiť Uložené

Jedna z najväčších rockových kapiel vystúpi v stredu 13. júla opäť v Prahe. Svoju nezabudnuteľnú šou predvedú v O2 Aréne.

Preslávili sa svojimi výstrednými maskami, kostýmami, ale aj energickými koncertmi s množstvom pyrotechniky. Počas ich šou môžeš navyše zažiť pľutie krvi a chrlenie ohňa smerom k publiku či akrobatické kúsky speváka Paula Stanleyho, ktorý rád cestuje na pohyblivej konštrukcii z pódia smerom k divákom na mostík neďaleko nich. 


Každý, kto Kiss niekedy videl naživo, vie, že ide o zážitok na celý život. Kvarteto z New York City sa vracia do Prahy, tentoraz však nezahrá vonku na Sinobo štadióne, ale v uzavretej O2 Aréne. Aj ty si tak budeš môcť vychutnať slávne hity ako Rock and Roll All Nite, God of Thunder, Shout It Out Loud či ten najznámejší I Was Made for Lovin' You. 


Ako kapela píše na svojom webe, práve toto turné má byť ich posledné. Nie náhodou má názov End of the Road. Pri tejto príležitosti sme si pre teba pripravili niekoľko zaujímavostí, ktoré si o tejto kapele možno ešte nevedel.

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily hudobníkov a kapiel. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, aby sme ti mohli priniesť ešte viac kvalitného obsahu.

Kiss na koncerte v Bostone v roku 2004.
Kiss na koncerte v Bostone v roku 2004. Zdroj: Wikimedia Commons/Wok

1. Prezývky podľa komiksov

Partia hudobníkov sa chcela odlíšiť od ďalších rockových kapiel nielen výrazným mejkapom a prepracovanými kostýmami, ale aj svojimi prezývkami. Nepochybne aj vďaka nim okolo seba vybudovali akýsi kult a aj tajomno. Vystupovať pod vlastným menom je predsa nuda, nie? 

Ako píše Herald Weekly, Kiss sa pri svojom vytváraní inšpirovali komiksmi. Gene Simmons sa dodnes označuje ako The Demon, Paul Stanley je The Starchild (v roku 1973 sa síce premenoval na The Bandit, ale nakoniec sa pre nie až taký dobrý ohlas fanúšikov rozhodol vrátiť k starej prezývke). Acea Frehleyho si môžeš pamätať ako The Spacemana a Petra Crissa zase ako The Catmana.

2. Krv ako suvenír 

Frontman Gene Simmons bol komiksmi taký posadnutý, že v roku 1977 kapela začala spolupracovať so spoločnosťou Marvel a rozhodla sa vydať vlastný komiks, v ktorom hudobníci vystupovali ako superhrdinovia. Volal sa A Marvel Comics Super Special!: Kiss. 

Aj v tomto prípade sa chcela partia z New Yorku odlíšiť a prísť s niečím kontroverzným. S niečím, čo ešte nikomu predtým nenapadlo. Business Insider píše, že Kiss šli spolu so Stanom Leem do tlačiarne Marvelu, kde členom odobrala krv registrovaná zdravotná sestra pod drobnohľadom notára. Krv následne zmiešali s červeným atramentom a použili na tlač spomínaného komiksu.  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa RockMateyEmpanadas (@rockmateyempanadas)

3. S Kiss aj po smrti 

Za vyše štyridsať rokov pôsobenia na scéne sa z kapely stala nielen hardrocková legenda (bola, samozrejme, uvedená aj do Rokenrolovej siene slávy), ale aj obrovská značka s takmer nevyčísliteľnou hodnotou. Fanúšikovia si dnes môžu kúpiť ich tričká, mikiny, šiltovky, plagáty, figúrky, no aj niečo oveľa bizarnejšie. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30


Podľa portálu Eighties Kids si však tí najskalnejší fanúšikovia môžu zaobstarať aj takzvané Kiss Kaskets. To znamená, že po smrti môžu byť uložení na odpočinok v oficiálne licencovanej rakve nesúcej imidž kapely (k dispozícii sú aj urny). V Kiss Kaskets už pochovali napríklad aj členov thrashmetalovej kapely Pantera Dimebaga Darrella a Vinnieho Paula.

4. Adrenalín robí zázraky

Ako píše magazín Far Out, v roku 1976 počas koncertu v Lakelande na Floride gitarista Ace Frehley takmer prišiel o život. Keď schádzal po neuzemnenom kovovom schodisku z javiska, dostal do tela poriadne silný elektrický šok. 

„Celý môj život mi prebehol pred očami,“ zaspomínal si bývalý gitarista kapely na tento kuriózny moment. Napriek tomu, že najskôr stratil vedomie, bol na niekoľko desiatok minút otrasený a mimo, dokázal sa vrátiť na pódium a koncert dokončiť. 

„Fanúšikovia začali skandovať moje meno, tak som to dohral do konca. Nemal som však vôbec cit v rukách. Ani neviem, ako sa mi podarilo hrať ďalej. Asi to bolo vďaka tomu adrenalínu,“ povedal neskôr Frehley. Prezradil tiež, že práve táto udalosť ho inšpirovala k napísaniu piesne Shock Me.

5. Nie úplne vydarený prvý koncert

Basgitarista a spevák Gene Simmons je známy tým, že sa rád zahráva počas koncertov Kiss s ohňom. Ak si si však myslel, že jeho mimoriadne nebezpečné kúsky na pódiu šli vždy ako po masle, musíme ťa sklamať. Ako jeho kolega na pódiu Ace Frehley, aj on utrpel viackrát nepekné zranenia. 

Loudersound píše, že hneď prvý oficiálny koncert Kiss na Silvestra v roku 1973 nedopadol úplne podľa jeho predstáv. Počas toho, ako prskal oheň nad seba, začali mu horieť vlasy. Najprv si to nevšimol, no v momente, ako mu to došlo, začal panikáriť a okamžite k nemu pribehol jeden z technikov, aby oheň zahasil. Ako dopĺňa hudobný magazín, niečo podobné zažil Simmons ešte niekoľkokrát. 

6. Divoký sex s fanúšičkami a veľmi tolerantná Cher

O Simmonsovi sa dnes hovorí nielen ako o najvýraznejšom a najdôležitejšom členovi kapely, ktorý stál pri jej vzniku, ale aj ako o najväčšom záletníkovi. Hudobník prezradil pre The Sun, že spal až so 4 800 ženami. Viacero z nich si fotil na svoj polaroid, jeho žena Shannon Tweed ho však neskôr prinútila fotky rituálne spáliť. 

Podľa Showbiz Cheat Sheet Simmons chodil niekoľko rokov aj so slávnou speváčkou Cher. Tá bola údajne veľmi tolerantná voči partnerovej záľube v divokom sexe s fanúšičkami. Ako prezradila, ich vzťah nebol zďaleka monogamný, napriek tomu bol vraj najlepší, aký kedy zažila. On Cher zase označil ako svoju prvú lásku. Napriek tomu sa neskôr zamiloval do jej kamarátky Diany Ross.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gene Simmons (@genesimmons)

7. Spolovice hluchý spevák? No a čo!

Kiss predali počas kariéry 100 miliónov platní po celom svete a Paul Stanley je dnes nespochybniteľnou rockovou hviezdou, z ktorej pod pódiom šalie viacero generácií. Napriek tomu to spevák legendárnej kapely nemal ľahké a zdalo sa, že je odsúdený na neúspech. Ako píše Forbes, narodil sa s deformáciou tváre, ktorá mu bránila v správnom formovaní pravého ucha, a tak na pravej strane zostal hluchý.

Práve pre tento hendikep ho deti v škole šikanovali a smiali sa mu, že vyzerá ako monštrum. Mal takisto duševne chorú a niekedy násilnú staršiu sestru, nepodporujúcich rodičov či nepríjemných učiteľov. Ani to ho však neodradilo ísť si za svojím snom. Všetko sa zmenilo, keď sa spoznal s Genom Simmonsom. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Paul Stanley (@paulstanleylive)

8. Inšpiroval ich krstný otec shock rocku

Vedel si, že keď spolu Stanley a Simmons začali hrávať, ešte sa nevolali Kiss? Podľa Herald Weekly najskôr vystupovali v New Yorku pod bizarným názvom Wicked Lester. K prechodu na Kiss prišlo, až keď sa k dvojici pripojili Criss s Frehleym. Medzi návrhmi boli napríklad názvy ako Albatross či Crimson Harpoon.

Po tom, ako Criss náhodne povedal, že mal kedysi kapelu, ktorá sa volala Lips, hudobníci sa zhodli, že budú jednoducho Kiss. Ako Criss uviedol pre časopis Rolling Stone, k vystupovaniu s mejkapom ich inšpiroval krstný otec shock rocku Alice Cooper, ktorého videli spoločne na koncerte. 

9. Podobnosť s nacistickou symbolikou 

Logo Kiss je už dnes kultové a asi ťažko by sme si ho vedeli predstaviť v inej verzii. Ako píše Eighties Kids, napriek tomu musela kapela svoje štandardné logo v niektorých krajinách upraviť, pretože dvojité S v logu sa veľmi podobalo znaku SS (neslávne známej nacistickej polovojenskej jednotky).

Bolo to konkrétne v krajinách, kde sú nacistické obrázky zakázané, teda v Nemecku, Rakúsku a Izraeli. Podľa hudobníkov však ide len o nešťastnú náhodu a podobnosť s nacistickou symbolikou je neúmyselná. Navyše sú obaja zakladajúci členovia Gene Simmons a Paul Stanley židovského pôvodu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa KISS (@kissonline)

10. Kiss na Netflixe?

Ak si verný dlhoročný fanúšik kapely, určite by si si pozrel veľkolepý dokument o jej ceste na vrchol. Potešíme ťa, možno sa predsa len dočkáš. Podľa Deadlinu vzniká životopisný film o Kiss s názvom Shout It Out Loud a režírovať ho bude Joachim Rønning.

Talentovaný Nór sa postaral aj o Pirátov z Karibiku: Dead Men Tell No Tales (nakrúti aj šiesty diel) či akčnú fantasy s Angelinou Jolie Maleficent: Mistress of Evil. Tvorcovia údajne rokujú s Netflixom, takže očakávaný film možno uvidíš na obľúbenej streamovacej platforme.


Domov
Zdieľať
Diskusia