Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 22:05
Čas čítania 0:35
Martin Adam Pavlík

Lotyšsko zavádza pre mužov brannú povinnosť. Podľa ministra obrany by to malo znížiť riziko, že Rusko zaútočí

Lotyšsko zavádza pre mužov brannú povinnosť. Podľa ministra obrany by to malo znížiť riziko, že Rusko zaútočí
Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda
POLITIKA LOTYŠSKO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Brannú povinnosť budú mať muži vo veku 18 – 27 rokov.

Na vojnu na Ukrajine reaguje ďalšia krajina susediaca s Ruskom. Lotyšsko zavedie brannú povinnosť pre všetkých mužov vo veku 18 – 27 rokov, informuje denník SME. Okolnosti na Ukrajine údajne prinútili krajinu s takmer dvoma miliónmi obyvateľov posilniť bojové schopnosti a rozvinúť vojenskú zálohu.

„Lotyšské obyvateľstvo si musí uvedomiť, že ak chceme prežiť, musíme jednoducho zvýšiť podiel obyvateľstva, ktoré absolvovalo vojenský výcvik a je pripravené zapojiť sa do boja. To by malo znížiť riziko, že Rusko zaútočí na Lotyšsko podľa vlastného uváženia,“ povedal minister obrany Artis Pabriks.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP


Podľa lotyšského ministerstva si všetci občania budú musieť počas nasledujúcich piatich rokov vybrať jeden zo štyroch typov vojenskej služby – štátnu obrannú službu, národnú gardu, univerzitný kurz veliteľa oddielu alebo alternatívne služby na ministerstve vnútra, zdravotníctva či sociálnej starostlivosti.

Rovnakú možnosť budú mať dokonca aj lotyšské občianky v rovnakej vekovej skupine, v ich prípade bude však nástup na vojenský výcvik nie povinný, ale len dobrovoľný.

Domov
Zdieľať
Diskusia