Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2022, 14:30
Čas čítania 5:55
Lukáš Čelka

V najväčších horúčavách sme sa vybrali do ulíc Bratislavy s termovíznou kamerou. Na tomto mieste sa prehriala a vypla (Reportáž)

REFRESHER BRATISLAVA GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE POČASIE
Uložiť Uložené

Namerali sme až 53,2 °C.

Meteorológovia varujú pred pobytom na slnku a v celej krajine platí výstraha pred horúčavami. Očakávaná teplota 38 °C premení bratislavské ulice na peklo, ktoré sme odhodlaní prekonať s jediným cieľom: zmerať presnú teplotu v jednotlivých lokalitách mesta.

Na meranie pritom využijeme termovíznu kameru Flir, ktorá nám prezradí, kde je tieň naozaj účinný a chladí okolité prostredie natoľko, že ti pomôže uniknúť „kremácii zaživa“.

Dvanásťtisíc krokov po rozpálenom asfalte v čase najväčšieho úpeku – od pol dvanástej až do šestnástej hodiny – nás presvedčí, že výstrahy naozaj neexistujú len pre zábavu. A hoci natrafíme na pár znesiteľnejších miest, horúčavy sa nás podpíšu bolesťou hlavy a nevoľnosťou.

Skôr ako sa s nami pustíš do meraní teplôt, radi by sme ti pripomenuli, že skúšať rôzne experimenty či navštevovať zaujímavé miesta môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články priamo z terénu páčia a chcel by si ich na našom webe vidieť viac, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

Obchodná ulica

Je krátko po jedenástej hodine dopoludnia a svoje dobrodružstvo – teda skôr nebezpečnú výpravu – štartujeme na Prievozskej ulici. Z príjemne vychladených kancelárií sa vyberáme smerom na Obchodnú ulicu, kam sa pohodlne dopravíme MHD. Podčiarkujeme slovo pohodlne, keďže na naše prekvapenie je trolejbus poloprázdny a klimatizácia v ňom funguje na plné obrátky.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

O to väčší šok nás čaká, keď dopravný prostriedok opustíme. Na ulici posypanej rôznymi podnikmi sa cítime už po pár krokoch ako na rozpálenej americkej prérii. Dusno a príšerné teplo spôsobí, že kým ju stihneme prejsť, naše telá sú zaliate potom.

Putovanie sme začali na konci Obchodnej ulice.
Putovanie sme začali na konci Obchodnej ulice. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Ako prvú zastávku, kde sa rozhodneme zakotviť, aby sme pomocou šikovnej kamery Flir zmerali presnú teplotu prostredia, si vyberáme Hurbanovo námestie. Nijako nás neprekvapí, keď uvidíme, že rozpálený betónový povrch je vyhriaty na 43,1 °C. Budovy, na ktoré slnko priamo nesvieti, majú pritom o 10 °C menej.

V parku za nami bolo podstatne chladnejšie.
V parku za nami bolo podstatne chladnejšie. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Keď zacítime na chrbte jemný vánok, rozhodneme sa preventívne zmerať aj teplotu miniatúrneho parčíka za nami. Stromy, tráva a tieň naozaj robia svoje, keďže pod stromom je len „príjemných“ 32,1 °C. Áno, nie je to žiadne terno, ale oproti 43 °C je to veľká zmena k lepšiemu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117480 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sme namerali najvyššiu teplotu.
  • Koho sme pri svojej práci ľutovali.
  • Či sa dá naozaj schladiť v Medickej záhrade.
  • Aký vplyv má na teplotu okolia rieka.
  • Za koľko minút sa v horúčave premenilo chutné chladené pivo na odporný teplý nápoj.
Späť
Zdieľať
Diskusia