Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2022, 15:39
Čas čítania 0:36
Eduard Starkbauer TASR

Ministerstvo zdravotníctva avizuje návrat nosenia respirátorov. Opäť povinné môžu byť v najbližších mesiacoch

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Nad lockdownom zatiaľ ministerstvo zdravotníctva neuvažuje.

Rezort zdravotníctva zvažuje už v priebehu najbližších mesiacov návrat povinného nosenia respirátorov. V dôsledku šírenia omikronových subvariantov koronavírusu však zatiaľ neuvažuje nad zavedením reštrikčných opatrení. Vyplýva to z krátkodobej stratégie manažmentu pandémie ochorenia covid-19.

Anketa:
Čo by si povedal na opätovné zavedenie povinnosti nosiť respirátor?
To hádam nie! Dúfal som, že koronavírus je už za nami.
Čo sa dá robiť... Pre zdravie sa musíme obetovať.
To hádam nie! Dúfal som, že koronavírus je už za nami.
77 %
473 Hlasov
Čo sa dá robiť... Pre zdravie sa musíme obetovať.
23 %
145 Hlasov


Pandémia je v súčasnosti podľa šéfa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka pod kontrolou, avšak v súvislosti so subvariantom omikronu BA.5 je v krátkodobom horizonte vysoké riziko reinfekcie a rýchleho šírenia.

Riziko hospitalizácie v prípade nákazy ostáva nízke, avšak výnimočne ohrozené môžu byť zraniteľné skupiny obyvateľstva. Cieľom štátnej stratégie v boji s koronavírusom je v horizonte pol až trištvrte roka chrániť najzraniteľnejších a starších občanov, minimalizovať nápor na nemocnice a zabezpečiť fungovanie ekonomiky a spoločenského života.


Ministerstvo neočakáva výrazné obmedzenia spoločenského ani hospodárskeho života a nosenie respirátorov by sa mohlo vrátiť len v niektorých, zatiaľ bližšie nešpecifikovaných situáciách. V rámci strednodobej stratégie chce ministerstvo naďalej nielen monitorovať vývoj pandémie, ale aj očkovať, testovať, liečiť a v neposlednom rade aj vzdelávať občanov.

Domov
Zdieľať
Diskusia