Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2022, 15:55
Čas čítania 1:29
Viktor Kniš

Ruské bomby dopadli len 30 kilometrov od členského štátu NATO. Putinova armáda bombarduje územie blízko Poľska

Ruské bomby dopadli len 30 kilometrov od členského štátu NATO. Putinova armáda bombarduje územie blízko Poľska
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Údery sa uskutočnili vysokopresnými zbraňami ruských vzdušno-kozmických síl a raketami Kalibr.

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky zaútočili na tri vojenské výcvikové strediská na severnej a západnej Ukrajine – vrátane jedného, ktoré leží pri hraniciach s Poľskom. K týmto útokom došlo len niekoľko dní pred summitom organizácie NATO, ktorý sa bude v dňoch 28.–30. júna konať v španielskom Madride, všíma si agentúra AFP.


Údery sa uskutočnili vysokopresnými zbraňami ruských vzdušno-kozmických síl a raketami Kalibr, informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.


Jedným z ich cieľov bolo vojenské výcvikové stredisko ukrajinskej armády v okrese Staryči vo Ľvovskej oblasti, približne 30 kilometrov od členského štátu NATO Poľska.


Ďalšie dve zasiahnuté výcvikové strediská ležia v Žytomyrskej oblasti v strednej časti Ukrajiny a v Černihivskej oblasti na severe. Konašenkov však neuviedol, kedy a odkiaľ boli rakety, použité pri útokoch, vypálené. Kyjev síce v sobotu uviedol, že Rusko podniklo útoky z územia severného ukrajinského suseda Bieloruska, Moskva však tieto tvrdenia nekomentovala.


Po útokoch na výcvikové strediská úplne stratilo bojovú schopnosť niekoľko ukrajinských vojenských brigád, takže plány na ich nasadenie v boji boli tým pádom zmarené, doplnil Konašenkov.


Uvedené útoky majú byť upozornením, že Rusko je schopné zaútočiť na ktorúkoľvek časť Ukrajiny i napriek tomu, že veľká časť jeho operácií sa momentálne odohráva na ukrajinskom východe a juhu, domnieva sa AFP.

Rusko Ukrajina Kyjev
Zdroj: TASR/AP

Ráno útočili na civilné ciele v hlavnom meste

Minister obrany Jaroslav Naď dnes označil Vladimira Putina za špinavca, ktorý zhorí v pekle.

Reagoval tak na útok ruskej armády, ktorý v nedeľu ráno zasiahol viaceré miesta hlavného mesta Kyjev. Cieľom útoku boli deväťpodlažná bytová budova aj dvor materskej školy. Predstavitelia kyjevskej civilnej ochrany spresnili, že pri útoku utrpela zranenia jedna osoba a na mieste zasahujú hasiči a záchranári. Starosta mesta Vitalij Kličko informoval o ďalších dvoch zranených a niekoľko ľudí zostalo podľa jeho slov uväznených pod troskami zasiahnutej budovy. V rámci svojho vyhlásenia Rusi tieto útoky nekomentovali.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

„Takto ten šialenec “denacifikoval” dnes ráno obyčajných nevinných ľudí v Kyjeve, ktorí nechceli nič iné len mier a slobodu. Ďalší nevinní mŕtvi Ukrajinci, ktorí si večer išli ako rodiny ľahnúť a modlili sa za mier a skoro ráno ich nezmyselne zasiahla ruská raketa. Teraz sú už v nebi.“

Putina nazval novodobým Hitlerom z Moskvy a podľa jeho slov je jasné, že mu to Boh zráta. Verí však tomu, že mu to zrátajú samotní Rusi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia