Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2022, 7:19
Čas čítania 0:53
Ivan Koribanič TASR

Podľa OSN bola palestínska novinárka zastrelená izraelskými silami. Tie mali strieľať „zdanlivo dobre mierenými guľkami“

Podľa OSN bola palestínska novinárka zastrelená izraelskými silami. Tie mali strieľať „zdanlivo dobre mierenými guľkami“
Zdroj: TASR/AP/Maya Levin
NEWS IZRAEL
Uložiť Uložené

Zatiaľ čo jedna guľka zasiahla Aklaovej kolegu do ramena, samotná novinárka už toľko šťastia nemala a strelec ju trafil priamo do hlavy.

OSN tvrdí, že novinárku televízie al-Džazíra zastrelili izraelské ozbrojené sily. Novinárka Šírín abú Aklaová mala v čase smrti 51 rokov. Američanka palestínskeho pôvodu bola pritom uznávanou novinárkou.

Osudným sa jej stal 11. máj. V tom čase pokrývala operáciu izraelskej armády. Tá zasahovala v utečeneckom tábore. Šírín bola počas nakrúcania riadne označená nápisom PRESS, teda tlač. Ten mala na nepriestrelnej veste.

„Zistili sme, že výstrely, ktoré zabili abú Aklaovú, pochádzajú od izraelských bezpečnostných síl,“ povedala novinárom v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová.

Odporúčané
Izraelská polícia tvrdo zakročila obuškami proti smútiacim na pohrebe zabitej novinárky. Jej rakva takmer spadla na zem Izraelská polícia tvrdo zakročila obuškami proti smútiacim na pohrebe zabitej novinárky. Jej rakva takmer spadla na zem 14. mája 2022, 14:25

Tá ďalej podotkla, že fakt o nevyšetrení celého prípadu Izraelčanmi je veľmi znepokojujúci. Vyšetrovanie OSN bolo Shamdasaniovou označené za nezávislé.

Pôvodná verzia izraelských úradov o smrti Aklaovej znela, že ju zabila bezhlavá paľba ozbrojených Palestínčanov

OHCHR v súlade s metodikou monitorovania ľudských práv preveroval fotografie, zvukový záznam aj videozáznam z miesta činu, ktoré aj navštívil. Incident konzultoval s odborníkmi, preveroval tiež komunikáciu úradov a vypočul svedkov.

Anketa:
Mali by byť za zabitie novinárky vyvodené voči vinníkovi následky?
Jednoznačne.
Neviem.
Jednoznačne.
96 %
Neviem.
4 %

Podľa jeho zistení prišlo v osudný deň krátko po 6.00 h ráno miestneho času k západnej bráne tábora Džanín sedem novinárov.

Štyria z novinárov zabočili približne o 6.30 h na jednu z ulíc, pričom na nich bolo zo smeru, kde sa nachádzali izraelské bezpečnostné sily, „vystrelených niekoľko zdanlivo dobre mierených guliek“. „Jedna guľka zasiahla Alího Sammúdího do ramena, ďalšia guľka zasiahla abú Aklaovú do hlavy a okamžite ju zabila,“ uvádza OHCHR.

Domov
Zdieľať
Diskusia