Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2022, 7:55
Čas čítania 0:42
Eduard Starkbauer

Pri Prievidzi našli gule staré asi 20 miliónov rokov. Chodia ich obdivovať aj zahraniční turisti

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Vyše dvojtonové gule už zdobia nádvorie pred obecným úradom.

Robotníci našli pri kopaní jamy na nádrž na zadržiavanie zrážkovej vody v obci Chrenovec-Brusno obrovské, takmer pravidelné gule. Pieskovcové útvary sú staré milióny rokov a v minulosti už niekoľko v lokalite objavili. Podľa TV noviny.sk ich chodia obdivovať aj ľudia zo zahraničia.

Starosta obce Chrenovec-Brusno Tibor Čičmanec označil gule za poklad a spomenul, že sa nachádzali v štvormetrovej hĺbke. Gule už stihla obec vystaviť na nádvorí pred obecným úradom. Zlodejov sa starosta neobáva. Jedna guľa váži dva a pol tony. Menšiu pieskovcovú guľku, ktorá sa zmestí do dlane, má však pre istotu schovanú v kancelárii.

Gule
Gule našli pri výkopových prácach. Zdroj: reprofoto/TV Markíza

Tibor Čičmanec tvrdí, že predchodcov najnovších objavov našli v oblasti v období intenzívnej ťažby piesku. „Na základe tohto nálezu sme prišli na to, že pieskovcové gule budú popod celou handlovskou dolinou, nielen pod našou dedinou,“ povedal pre televíziu Markíza.

Anketa:
Objavuješ rád slovenské turistické zaujímavosti?
Samozrejme. Máme tu veľa pozoruhodností. 
Radšej cestujem do zahraničia.
Samozrejme. Máme tu veľa pozoruhodností. 
75 %
Radšej cestujem do zahraničia.
25 %

Geologička Katarína Keratová z Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi datuje pieskovcové gule do obdobia starších treťohôr. Majú vraj viac ako 20 miliónov rokov a pochádzajú z obdobia, keď bolo územie Slovenska pokryté morom. V lokalite našli pri výkopoch aj výborne zachovaný zub žraloka.

Domov
Zdieľať
Diskusia