Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2022, 19:04
Čas čítania 0:49
Ema Stanovská

Medzinárodná plavecká federácia zakázala transgender plavkyniam súťažiť v elitných ženských disciplínach

Medzinárodná plavecká federácia zakázala transgender plavkyniam súťažiť v elitných ženských disciplínach
Zdroj: Getty Images/Hunter Martin
NEWS LGBT+ SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Prezident federácie povedal, že sa snaží „chrániť práva športovcov súťažiť“, ale zároveň aj „chrániť spravodlivosť súťaže“.

Transrodové plavkyne, ktoré prešli niektorou fázou mužskej puberty, nebudú môcť súťažiť v elitných ženských disciplínach. Súťažiť môžu len tie, ktoré ukončili svoju rodovú premenu do veku 12 rokov.

Toto rozhodnutie prijala Medzinárodná plavecká federácia (FINA) počas mimoriadneho zhromaždenia na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v Budapešti. Prezident federácie Fina Husain Al-Musallam povedal, že organizácia sa snaží „chrániť práva športovcov súťažiť“, ale zároveň aj „chrániť spravodlivosť súťaže“.

Portál BBC píše, že FINA vytvorí „otvorenú“ kategóriu pre súťažiach, ktorých rodová identita je iná ako ich rodné pohlavie. V nej budú môcť športovci súťažiť na elitnej úrovni.

Toto nariadenie, za ktoré hlasovalo 71 percent (teda 152) členov, FINA opísala ako „prvý krok k úplnému začleneniu transrodových športovcov“.

 Členovia federácia vychádzali zo správy pracovnej skupiny pre transrodové osoby zloženej z popredných osobností zo sveta medicíny, práva a športu.

„Prístup FINY pri vypracovaní tejto politiky bol komplexný, vedecky podložený a inkluzívny, a čo je dôležité, FINO vo svojom prístupe kládla dôraz na súťažnú spravodlivosť,“ povedal Brent Nowicki, výkonný riaditeľ plaveckej federácie.

Tému trans plavkýň uviedla do pozornosti Američanka Lia Thomasová, ktorá prekonáva rekordy svojho univerzitného plaveckého tímu. Tri sezóny plávala za pennsylvánsky mužský tím, na jar 2019 začala hormonálnu substitučnú liečbu.

Anketa:
Súhlasíš s týmto krokom krokom plaveckej federácie?
Áno
Nie
Je mi to jedno
Áno
90 %
1492 Hlasov
Nie
5 %
80 Hlasov
Je mi to jedno
5 %
86 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia