Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2022, 10:42
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Matematik Kollár očakáva ďalšiu vlnu koronavírusu ešte v lete: Nakazia sa prekonaní aj očkovaní, vážnych priebehov bude dosť

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Podľa Richarda Kollára bude veľmi ťažké sa tentoraz nakazeniu vyhnúť, pretože nové subvarianty sa budú v teple šíriť efektívne.

Matematik Richard Kollár s odvolaním na údaje z iných krajín tvrdí, že ďalšia vlna koronavírusu by mohla prísť ešte v lete a bude trvať aj počas jesene.

Tvrdí to na základe informácií z krajín, kde funguje monitoring ochorení. Podľa odborníka budú prevládať omikronové subvarianty BA.4 a BA.5, ktorými sa môžu nakaziť tí, ktorí nedávno koronavírus prekonali, ale aj zaočkovaní. „Vážnejšie priebehy budú čoraz zriedkavejšie, ale stále ich bude pomerne dosť, najmä medzi najstaršími a nezaočkovanými,“ očakáva Richard Kollár. 

Podľa matematika nebude treba zavádzať plošné opatrenia, skôr regionálne. Zároveň si myslí, že prísne zákazy by situáciu nevyriešili, len by problém odložili na neskôr. Sústrediť by sme sa podľa neho mali na prípravu ventilácií pre pacientov vo vážnom stave. „Možno by sme namiesto návratu MOMiek mali zabezpečiť lacné dostupné domáce testy pre každého, myslím tým skutočne pre každého,“ dodáva. 

Zároveň vníma, že okrem zdravotníckych škôd spôsobili predchádzajúce vlny pandémie množstvo škôd, ktoré boli skôr spoločenského charakteru.

„Prosím, správajme sa k sebe ohľaduplne. Žiadna pandémia by nemala rozložiť občiansku spolupatričnosť a slušnosť. Tá doterajšia u nás už spôsobila obrovské škody, za ktoré budeme reálne pykať ešte dlho. Podľa mňa už stačilo,“ apeluje Richard Kollár, ktorý v minulosti viackrát správne predpovedal priebeh pandémie na základe dát. 

Domov
Zdieľať
Diskusia