Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 18:15
Čas čítania 0:48
Jana Chovancová TASR

Branislav Gröhling: Platy učiteľov sa dajú zvýšiť aj bez nových daní

NEWS BRANISLAV GRÖHLING IGOR MATOVIČ ŠKOLSTVO SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič si však myslí, že by sa to dalo vyriešiť zvýšením daní napríklad z liehu, hazardu či mimoriadnym zdanením najbohatších firiem.

Podľa ministra Branislava Gröhlinga sa dajú platy v školstve zvýšiť aj bez zavádzania nových daní. Vyjadril sa, že zdrojom financií môžu byť vyšší výber daní, peniaze určené na voľnočasové aktivity alebo refundácia výdavkov na Ukrajinu zo strany Európskej únie.

Rezort financií na daniach od januára do mája vyzbieral o 1,1 miliardy viac ako vlani. Za mesiac je to o 220 miliónov viac ako minulý rok, povedal minister školstva. „Táto suma by bohato stačila na zvýšenie platov v školstve o desať percent,“ vyjadril sa.

Podľa Gröhlinga môže byť ďalším zdrojom na zvyšovanie platov práve Európska únia, ktorá má na Slovensku refundovať výdavky na Ukrajinu vo výške 100 miliónov eur. „Ide o financie, ktoré sme už zo štátneho rozpočtu minuli, ale EÚ nám ich následne preplatí,“ vysvetlil. 

Tretím zdrojom, ktorý by podľa ministra mohol fungovať, sú peniaze na voľnočasové aktivity, o ktorých bude NR SR rozhodovať v utorok. „Poslanci môžu veto prezidentky rešpektovať a ušetria tak 500 miliónov, ktoré môžu byť použité na zvýšenie platov v školstve,“ dodal. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Názor ministra financií Igora Matoviča na skutočnosť je však rozdielny, podľa neho cesta k zvýšeniu platov v školstve vedie cez zvýšenie niektorých daní. Sú to podľa jeho slov najmä daň z liehu, hazardu či mimoriadne zdanenie najbohatších firiem.

Domov
Zdieľať
Diskusia