Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2022, 21:27
Čas čítania 0:55
Ema Stanovská

Ukrajine už takmer došla delostrelecká munícia. „Sme odkázaní na zbrane zo Západu,“ vyhlásil predstaviteľ rozviedky

Ukrajine už takmer došla delostrelecká munícia. „Sme odkázaní na zbrane zo Západu,“ vyhlásil predstaviteľ rozviedky
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom
NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Zástupca ukrajinského veliteľa vojenskej rozviedky hovorí, že na Ukrajine prebieha delostrelecká vojna a momentálne všetko závisí od toho, čo im dajú západné krajiny.

Zástupca ukrajinského veliteľa vojenskej rozviedky vyhlásil, že Ukrajina prehráva proti Rusku na frontových líniách a v súčasnosti je takmer výlučne závislá od zbraní zo Západu. V opačnom prípade nebudú ukrajinskí vojaci schopní ubrániť sa ruskému vojsku, píše The Guardian.

„Momentálne tu prebieha delostrelecká vojna,“ povedal Vadym Skybyckyj, zástupca ukrajinského veliteľa vojenskej rozviedky. O budúcnosti krajiny sa teraz podľa neho rozhoduje na frontových líniách a „my prehrávame, pokiaľ ide o delostrelectvo“.

„Všetko teraz závisí od toho, čo nám dá Západ,“ povedal Skybyckyj. „Rusko má na jedno ukrajinské delostrelectvo 10 až 15 delostreleckých diel. Naši západní partneri nám dali asi 10 percent toho, čo majú.“

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Pierre Crom

Skybyckyj vraví, že Ukrajina denne použije 5 000 až 6 000 delostreleckých nábojov. „Všetku našu delostreleckú muníciu sme už takmer spotrebovali a teraz používame štandardné granáty s kalibrom 155 mm,“ uviedol. Skybyckyj zdôraznil, že Západ musí Ukrajine dodať raketové systémy dlhého doletu, ktoré by mohli ničiť ruské delostrelectvo na diaľku. 

Trápia sa aj Rusi

Zároveň však dodal, že Rusko uskutočňuje už čoraz menej raketových útokov a v súčasnosti používa staré sovietske rakety zo 70. rokov H-22. To podľa neho naznačuje, že rakety dochádzajú aj Rusku. „Rusko ich nedokáže v dôsledku sankcií rýchlo vyrábať. Spotrebovalo už približne 60 percent svojich zásob.“

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že každý deň zomiera 60 až 100 ukrajinských vojakov a ďalších 500 je zranených. Celkový počet vojenských strát však Ukrajina drží v tajnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia